تبیان، دستیار زندگی

کدام بیماری‌ها با نقرس ارتباط دارند؟

هرکس که تا به حال درد نقرسی را تجربه کرده باشد می‌داند که این بیماری، چه بیماری زجرآوری است. نقرس که در اثر تجمع کریستال‌های اسید اوریک در یک یا چند مفصل بروز می‌کند، بیماری التهابی و دردناکی است که می‌تواند پیشرونده و نیز برگشت پذیر باشد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : الهه گودرزی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیماری نقرس و دیابت ،  اسید اوریک خون ،  درد شست پا  ، نقرس و تیروئید   ،نقرس و بیماری قلبی ،

عوامل زیادی خطر ابتلا به بیماری نقرس را افزایش می‌دهند که در اینجا می‌خواهیم مهم‌ترین آنها را برای شما بازگو کنیم.

 

1- سن و سال

در حالی که نقرس می‌تواند همه افراد در تمام سنین را تحت تاثیر قرار دهد، شیوع قابل توجهی در سنین 45 سالگی و بالاتر دارد. در حقیقت خطر ابتلا به نقرس با افزایش سن افزایش پیدا می‌کند.

 

شاید یکی از دلایل آن، کاهش عملکرد کلیه‌ها در سنین بالا باشد که می‌تواند میزان تجمع اسید اوریک در بدن را افزایش دهد، و یا شاید علت آن، مصرف برخی داروها توسط افراد مسن باشد که میزان تجمع اسید اوریک در بدن را افزایش می‌دهند.

 

2- جنسیت

اگرچه هم خانم‌ها و هم آقایان در معرض خطر ابتلا به نقرس قرار دارند، اما این بیماری در آقایان شایع‌تر است. حتی سن ابتلا به نقرس در آقایان پایین‌تر از خانم‌ها می‌باشد، برای مثال آقایان در سنین نوجوانی به دلیل افزایش بیشتر سطح اسید اوریک بدن در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به نقرس نسبت به خانم‌های هم سن و سال خود قرار دارند.

 

از طرفی بررسی‌ها نشان داده هورمون استروژن نقشی محافظتی در مقابل ابتلای به نقرس در خانم‌ها دارد. پس بدین ترتیب خطر این بیماری در خانم‌ها بعد از یائسگی به دلیل کاهش میزان این هورمون، افزایش خواهد یافت.

 

3- داروهای مصرفی

مصرف برخی داروها شانس ابتلا به نقرس را در افراد افزایش می‌دهد، مانند برخی دیورتیک ها، آسپیرین بچه و داروهایی که بعد از پیوند عضو مصرف می‌شوند، مانند سیکلوسپورین.

 

اما با این همه باید گفت مصرف این داروها با هدف درمانی خاص و مهم توصیه شده است و بدون مشورت با پزشک هرگز نباید مصرف آنها قطع شود.

نقرس و داروهای درمان کننده نقرس خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را تا حدود 26 درصد افزایش می‌دهند

 

برخی بیماری‌ها هم با نقرس در ارتباط اند

برخی بیماری‌ها خطر ابتلا به نقرس را در افراد بالا می برند.

افراد مبتلا به تومورهای بدخیم که تحت درمان هستند، در معرض خطر افزایش سطح اسید اوریک بدن قرار دارند که خطر ابتلا به نقرس را افزایش می‌دهد.

 

ارتباط دیابت و نقرس

شیوع نقرس در افراد مبتلا به دیابت نوع دو به طور قابل توجهی بالاتر از افراد سالم است. در حقیقت ارتباط بین نقرس و دیابت، یک ارتباط دو طرفه است، یعنی نقرس نیز خطر ابتلا به دیابت را بالا می برد.

 

اگرچه علامت اصلی نقرس، التهاب و درد شدید مفاصل است، اما همانطور که می دانید این بیماری از یک اختلال متابولیکی که آن هم افزایش سطح اسید اوریک بدن است ناشی می‌شود.

 

بنابراین نقرس با چاقی، فشار خون بالا و سندرم متابولیک در ارتباط است و این خود خطر بیماری‌های قلبی عروقی و حتی خطر مرگ و میر را بالا می برد.

 

علت‌های متعددی برای ارتباط بین دیابت نوع 2 و بیماری نقرس وجود دارد.

 

لازم به ذکر است که این بیماری‌ها، هر دو یک نوع اختلال متابولیکی هستند. از طرفی ارتباط بین افزایش سطح اسید اوریک و دیابت نوع 2 را می‌توان به عملکرد کلیه ها، مقاومت به انسولین و تاثیر افزایش ترشح انسولین بر کلیه مربوط دانست.

 

بد نیست بدانید دیابت و مقاومت به انسولین نقش مهمی در کاهش عملکرد کلیه و افزایش خطر نقرس بر عهده دارد.

شیوع نقرس در افراد مبتلا به دیابت نوع دو به طور قابل توجهی بالاتر از افراد سالم است. در حقیقت ارتباط بین نقرس و دیابت، یک ارتباط دو طرفه است، یعنی نقرس نیز خطر ابتلا به دیابت را بالا می برد

 

ارتباط بیماری‌های تیروئید و نقرس

مطالعات بسیاری شیوع بالای نقرس در افراد مبتلا به هیپوتیروئیدیسم (کم کاری تیروئید) را نشان داده‌اند. در حقیقت کم کاری تیروئید را می‌توان یکی از عوامل خطر و شروع کننده نقرس در نظر گرفت.

 

همچنین شواهد بسیاری افزایش سطح اسید اوریک بدن در اثر ابتلا به هیپرتیروئیدیسم (پرکاری تیروئید) را نشان داده اند.

 

نقرس خطر بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد

بر اساس بررسی های موجود، نقرس و داروهای درمان کننده نقرس خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را تا حدود 26 درصد افزایش می‌دهند.

 

این ارتباط را می‌توان هم به شیوع بالای چاقی، مقاومت به انسولین، دیابت و سندروم متابولیک ربط داد و هم به تاثیری که داروهای نقرس بر سلامت قلبی عروقی دارند که داروهای مسکن ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAID) هستند.


مطالب مرتبط:

همه چیز درباره نقرس

نقرس؛ درد و ورم مفصل شست پا

آقایان بیشتر مراقب نقرس باشند

نقرس فقط بیماری اغنیا نیست

بیماری شبه نقرس یا Pseudogout

درد شست پا نشانه چیست؟

وقتی اسیداوریک خون بالا می‌رود

دچار درد قوزک پا شده‌اید؟

 

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.