تبیان، دستیار زندگی
امروز با یکی از همکارانم درباره این موضوع صحبت شد، که تازگی ها اگر فامیلی رو که مدت ها ندیدی، ببینیش بعد از دست دادن و سلام و علیک کوتاه؛ از اینکه کنارش هستی یا کنارت هست حوصله ات سر می رود، مجبوری با گوشیت سر،تو گرم کنی، به پوو سر بزنی؟! وایبر بری؟! خب
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چه کنیم مایه ننگ شیعیان نباشیم!

همسایه

امروز با یکی از همکارانم درباره این موضوع صحبت شد، که تازگی ها اگر فامیلی رو که مدت ها ندیدی، ببینیش بعد از دست دادن و سلام و علیک کوتاه؛ از اینکه کنارش هستی یا کنارت هست حوصله ات سر می رود، مجبوری با گوشیت سرتو گرم کنی، به پوو سر بزنی؟! وایبر بری؟! خب! حرفی برای گفتن نداری؟!یا یه درد بدتر!

الان اگر ختم کسی بری! انگار رفتی شوی لباس؟

مى دانیم که اسلام دینى اجتماعى است و آیات قرآن و روایات اسلامى به طور گسترده از معاشرت خوب با مردم سخن گفته است و روایات متواترى در این باره در منابع حدیث وارد شده. کلام امام(علیه السلام) در اینجا نیز ناظر به همین معناست که مى فرماید:

«آن گونه با مردم معاشرت کنید که اگر بمیرید بر مرگ شما اشک ریزند و اگر زنده مانید به شما عشق ورزند».

خَالِطُوا النَّاسَ مُخَالَطَةً إِنْ مِتُّمْ مَعَهَا بَکَوْا عَلَیْکُمْ، وَإِنْ عِشْتُمْ حَنُّوا إِلَیْکُم

اشاره به این که پیوند محبت و دوستى را از طریق برخورد خوب و نیکى و خدمت کردن به مردم آن چنان محکم کنید که شما را به منزله نزدیک ترین عزیزان خود بدانند.

در واقع امام علی(علیه السلام) در اینجا مسئله محبت و نیکى کردن به مردم را با دلالت التزامى و ذکر لوازم بیان فرموده است، زیرا اشک ریختن بعد از مرگ و عشق ورزیدن در حال حیات از لوازم قطعى محبت با مردم است.

در حدیثى از پیغمبر اکرم(صلى الله علیه و آله) حسن معاشرت با مردم، نشانه اسلام شمرده شده مى فرماید: «أَحْسِنْ مُصَاحَبَةَ مَنْ صَاحَبَکَ تَکُنْ مُسْلِماً; با کسى که همنشین توست خوش رفتارى کن تا مسلمان باشى».

در حدیث دیگرى از امام امیر مومنان(علیه السلام) مى خوانیم: «صاحِبِ الاْخْوانَ بِالاْحْسانِ وَتَغَمَّدْ ذُنُوبَهُمْ بِالْغُفْرانِ; با برادران نیکى کن و گناهانشان را ببخش».

امام صادق(علیه السلام) مى فرماید: «إِنَّهُ لَیْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ یُحْسِنْ صُحْبَةَ مَنْ صَحِبَهُ وَمُرَافَقَةَ مَنْ رَافَقَه؛ آن کس که با دوستانش خوش رفتارى نکند و با رفیقش رفاقت نداشته باشد از ما نیست».

امروز با یکی از همکارانم درباره این موضوع صحبت شد، که تازگی ها اگر فامیلی رو که مدت ها ندیدی، ببینیش بعد از دست دادن و سلام و علیک کوتاه؛ از اینکه کنارش هستی یا کنارت هست حوصله ات سر می رود، مجبوری با گوشیت سر، تو گرم کنی، به پوو سر بزنی؟! وایبر بری؟! خب ! حرفی برای گفتن نداری؟!

دستورات دینی و نمونه هاى فراوان دیگری که در روایات وجود دارد بر خلاف چیزى است که در دنیاى مادى امروز معمول است، نه در زندگى با دوستان خود عشق می ورزند و نه بعد از مرگشان بر آنها اشک مى ریزند، زیرا در دنیاى مادى عواطف را درک نمى کنند و همواره دنبال منافع مادى خویشند.

حضرت زهرا علیه السلام این گونه با همسایه و مهمان رفتار می نمود:

1ـ امام حسن مجتبی که مادرش را همواره در حال دعا برای دیگران دیده بود، خطاب به مادر فرمود:

چرا برای خودت دعا نمی کنی؟

قالت فاطمه علیه السلام: الجارُثُمَّ الدّارُ.

حضرت فاطمه علیه السلام فرمودند: اول همسایه سپس اهل خانه.

2ـ روزی حضرت علی علیه السلام که به همراه مرد گرسنه ای به منزل آمد از فاطمه علیه السلام پرسید:

آیا غذایی در منزل داریم؟ مهمان گرسنه ای آورده ام حضرت زهرا علیه السلام در جواب فرمود: در خانه ما غذایی نیست مگر به اندازه خوراک یک دختر بچه اما امشب ایثار کرده، گرسنگی را تحمل می کنیم و همین مقدار غذا را به مهمان می بخشیم.

قالت فاطمه علیه السلام: ما عِندَنا الاّقُوتُ الصَّبِیَّةِ و لکِنّا نوثِرُبه ضَیفَنا.

3-امام صادق علیه السلام درباره معاشرت این گونه می فرمایند:

امام صادق به من فرمود: بر شما باد به دوری کردن از معاصی، تلاش و کوشش، حضور در تشییع جنازه ها، عیادت بیماران و حضور در مساجد با سایر مردم. دوست بدارید برای مردم آنچه را برای خودتان دوست می دارید. آیا شرمسار نیست کسی از شما که همسایه اش حقّ او را بشناسد ولی او حقّ همسایه اش را رعایت نکند؟!

-ابی اسامه زید شحّام گوید: امام صادق علیه السلام به من فرمود: به آنان که از من اطاعت و به سخنانم عمل می کنند سلام برسان و به آن ها بگو: شما را به تقوای خدای عزوجل، پرهیزگاری در دین، کوشش در راه خدا، راستی در گفتار، برگرداندن امانت به صاحبانش، سجده طولانی، و خوش رفتاری نسبت به همسایگان سفارش می کنم، زیرا حضرت محمد به همین منظور مبعوث شده است. به کسانی که به شما اعتماد می کنند چه نیکوکار باشند چه بدکار، امانت را برگردانید. زیرا رسول خدا حتی به پس دادن سوزن و نخ سوزن[که ارزش اندکی دارد] فرمان داده است. صله رحم به جا آورید در تشییع جنازه شرکت کنید و به عیادت بیمار بروید و ادای حقوق نمایید، زیرا به کسی از شما می توان جعفری مذهب گفت که در دینش پرهیزکار، درست گفتار و امانت دار و با مردم خوش خو باشد. چنین شخصی با این گونه کارهایش مرا شادمان می سازد و این است روش و آیین جعفری.

اگر شیعه ما دارای این ویژگی ها نباشد برایم مایه اندوه و ننگ است و مردم می گویند: این است آیین جعفرصادق. به خدا سوگند پدرم[امام باقر به من فرمود: کسی از پیروان حضرت علی زینت قبیله است که از همه کس بیش تر ادا کننده امانت، برآورنده حقوق، و صادق در گفتار و امانت باشد به گونه ای که اگر از هرکس درباره او سوال شود بگویند مانند فلانی باید بود، زیرا از ما امانت دارتر و درست گفتارتر است.

4-حبیب خثعمی گوید: امام صادق به من فرمود: بر شما باد به دوری کردن از معاصی، تلاش و کوشش، حضور در تشییع جنازه ها، عیادت بیماران و حضور در مساجد با سایر مردم. دوست بدارید برای مردم آنچه را برای خودتان دوست می دارید. آیا شرمسار نیست کسی از شما که همسایه اش حقّ او را بشناسد ولی او حقّ همسایه اش را رعایت نکند؟!

فرآوری: صدیقه نیازی 

بخش نهج البلاغه تبیان


منابع:

نهج البلاغه

شرح نهج البلاغه آیت الله مکارم شیرازی

نهج الحیاة

اصول کافی

مطالب مرتبط:

سیمای نا به سامان جهان پیش از ظهور

گناهی که شیطان را هم ناراحت می کند!

این 4 درس امیرالمومنین را فراموش نکنیم!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.