تبیان، دستیار زندگی
معرفی مختصر کتابهایی با عناوین: «اعدام انقلابی رزم آرا به روایت اسناد»، «دفاع معجزه آسا»، «گزارشی از زندگی من» و «جنگی که تمام نشد».
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اعدام انقلابی رزم آرا

مرور کتابهای: «اعدام انقلابی رزم آرا به روایت اسناد»، «دفاع معجزه‌آسا»، «گزارشی از زندگی من» و «جنگی که تمام نشد».

فرآوری: زهره سمیعی- بخش کتاب و کتابخوانی تبیان
 «اعدام انقلابی رزم آرا به روایت اسناد»، «دفاع معجزه‌آسا»، «گزارشی از زندگی من» و «جنگی که تمام نشد».

«اعدام انقلابی رزم آرا به روایت اسناد»

انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی در جدیدترین اثر خود کتاب «اعدام انقلابی رزم آرا به روایت اسناد» تألیف و تدوین داود امینی را منتشر کرد. نویسنده و پژوهشگر این اثر، از پیشگامان مطالعات فدائیان اسلام پژوهی است که تاکنون چند کتاب مهم پیرامون تاریخ مبارزات فدائیان اسلام تألیف و منتشر کرده است.

پیدایش و فعالیت جمعیت فدائیان اسلام از جمله وقایع مهم تاریخ معاصر ایران است که با علقه‌های اسلامی شکل گرفت. گرچه این جمعیت در آغاز حرکت خود اجرای احکام شرعی و حفاظت از حریم دین را سرلوحه اقدامات خود قرار داده بود، اما در جریان نهضت ملی نفت حضور فعالی یافت و با دو اعدام انقلابی نقش بسیار مهمی در عملی شدن نهضت مذکور ایفا کرد.

اعدام انقلابی هژیر، راه را برای حضور نمایندگان طرفدار ملی کردن صنعت نفت و طرفدار آیت‌الله کاشانی و دکتر مصدق در مجلس شورای ملی فراهم کرد و اعدام انقلابی رزم‌آرا، مهمترین مخالف تصویب قانون ملی شدن نفت را از سر راه نهضت برداشت.

طی سالهای بعد از انقلاب، بعضی از اشخاص و گروه‌ها برای به زیر سوال بردن نقش فدائیان اسلام در اعدام انقلابی رزم‌آرا، با خوانشِ گزینشیِ اسناد چنین وانمود کرده‌اند که ضارب رزم‌آرا نه خلیل طهماسبی، بلکه یکی از نظامیان رژیم پهلوی بوده است. برای پاسخ علمی به این شبهه، بازخوانی کامل اسناد مربوط به اعدام انقلابی رزم آرا ضروری می‌نمود. بر همین اساس، این اثر با تکیه بر اسناد بازجویی خلیل طهماسبی، بر آن است روایت مستند و مستدل این واقعه را بیان کند.

این کتاب، مجموعه کاملی از مستندات تاریخی است که حقیقت وقایع تاریخی این مقطع را روشن می‌کند. این اسناد، از جمله مهمترین شواهد تاریخی است که واقعیت نقش فدائیان اسلام و خلیل طهماسبی را که خود قربانیان این واقعه بودند، نمایان می‌کند.

همچنین ذکر این نکته ضروری است که اسناد صورت بازجویی‌ها و اسناد ارائه شده در این مجموعه، به دقت استنساخ شد و برای اینکه انتقال مفاهیم آن به مخاطبان راحت‌تر باشد، متن استنساخ شده، به وسیله نگارنده نگارش و ویراستاری شد. افزودن نشانه‌های ویرایشی در متن اسناد، از سوی نگارنده است و تا حدودی هم سعی شد از روش نگارش جدید فرهنگستان ادبیات فارسی، بهره گرفته شود ـ مثل جداسازی کلمات مرکب در زبان فارسی ـ لیکن در این کار در اصل کلمات و جملات و متن اسناد، هیچ تغییری داده نشد. همه اینها برای تسهیل و کمک به مخاطبان نسل جوان و بهره‌برداری بیشتر آنها صورت گرفت.

این کتاب در شمارگان 1000نسخه و 584 صفحه و به قیمت 18 هزار تومان به همت مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.

«دفاع معجزه‌آسا»

کتاب «دفاع معجزه‌آسا» که به نقش پدافند هوایی در عملیات والفجر هشت می‌پردازد، از سوی نشر آجا منتشر شد. نسخه الکترونیک این کتاب نیز قابل دانلود است.

«دفاع معجزه‌آسا» نوشته رضا جهان‌فر است که به نقش پدافند هوایی در عملیات والفجر هشت می‌پردازد. این کتاب در دو فصل «پدافند هوایی و چرایی پرداختن به عملکرد آن» و «حماسه به روایت حماسه‌سازان» نوشته شده است.

جهان‌فر در نخستین فصل «دفاع معجزه‌آسا» به مواردی چون تجهیزات مورد استفاده پدافند هوایی در عملیات والفجر هشت، ابتکارات پدافند هوایی در عملیات والفجر هشت، نقش گردان‌های سایر نیروهای نظامی در همراهی پدافند هوایی و همچنین، همکاری ارتش و سپاه در حوزه پدافند اشاره کرده است.

در صفحه 56 کتاب از خاطرات سرتیپ دوم حسین مهرآرا می‌خوانیم: «...وقتی که هواپیماهای خودی می‌آمدند، یگان‌های توپخانه در حال تیر‌اندازی بودند، بنابراین، بایستی اقدامات کنترل آتش‌ فضای هوایی انجام می‌شد و چون در این مقطع کارکنان سپاه پاسداران با چنین اقداماتی آشنایی نداشتند، لذا بایستی از افسران مجرب نیروی هوایی و پدافند هوایی برای این کار استفاده می‌شد که چنین شد. در تمامی مدتی که در عملیات والفجر مقدماتی شرکت داشتم، هیچ‌گاه شاهد اشتباه نیروی هوایی و پدافند خودی نبودم و عدم اشتباه، نشانه کار صحیح و اصولی است که با اعزام افسران رابط و افسران ناظر امکان پذیر شده بود...»

جهان‌فر در نخستین فصل «دفاع معجزه‌آسا» به مواردی چون تجهیزات مورد استفاده پدافند هوایی در عملیات والفجر هشت، ابتکارات پدافند هوایی در عملیات والفجر هشت، نقش گردان‌های سایر نیروهای نظامی در همراهی پدافند هوایی و همچنین، همکاری ارتش و سپاه در حوزه پدافند اشاره کرده است.

«دفاع معجزه آسا» با تصاویری از عملیات والفجر هشت پایان می‌یابد. این کتاب را نشر آجا، با شمارگان دو‌هزار نسخه، قطع وزیری، 192 صفحه و به بهای 48‌هزار ریال روانه بازار نشر کرده  است . نگاهی به دو اثر درباره شهید علی رضاییان

«گزارشی از زندگی من»

کتاب «گزارشی از زندگی من» برگرفته از یادداشت‌های روزانه سردار شهید علی رضاییان در سال‌های 1361 و 1362 است که به کوشش جان‌مراد احمدی تدوین و منتشر شده است.

علی رضاییان در نخستین سال‌های دفاع مقدس، معاونت عملیات سپاه پاسداران منطقه دو اصفهان، معاونت طرح و عملیات ستاد مركزی سپاه پاسداران و فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا را بر عهده داشت. وی در عملیات والفجر 4 در سال 1362 به شهادت رسید.

تدوینگر اثر، در پیش‌گفتار «گزارشی از زندگی من» برای آشنایی مخاطب با زندگی شهید علی رضاییان، سرگذشت او را از زمان تولد تا حضور وی در فعالیت‌های سیاسی و مذهبی قبل و بعد از پیروزی انقلاب و سپس ‌حضور در جبهه‌‌های دفاع مقدس نوشته است و به اختصار به ویژگی‌های اخلاقی شهید و نحوه شهادت وی شرح داده است.

گزارش‌های شهید رضاییان که برگرفته از یادداشت‌های اوست، از 25 فرودین سال 1361 در پادگان دوكوهه آغاز شده است؛ هنگامی كه وی به همراه سردار اصغر صبوری از فرماندهان لشگر امام حسین(ع) به طرف اهواز حركت می‌كنند. گردآورنده اثر برای توضیحات بیشتر درباره شخصیت‌ها، مكان‌ها و عملیات‌هایی كه شهید در یادداشت‌های خود از آن‌ها نام می‌برد، مطالبی را در پانوشت‌های كتاب درج كرده است.

آخرین یادداشت کتاب «گزارشی از زندگی من» نیز به 29 مهرماه سال 1362 و لشگر 14 امام حسین(ع) مربوط است. در پایان كتاب نیز دو وصیت‌نامه شهید و 16 عكس گنجانده شده‌اند.

«گزارشی از زندگی من» در قطع رقعی و 328 صفحه با شمارگان سه هزار نسخه و بهای 80 هزار ریال از سوی نشر ستارگان درخشان منتشر شده است.

«جنگی که تمام نشد»

کتاب «جنگی که تمام نشد» دیگر اثری است که به زندگی شهید علی رضاییان می‌پردازد. این کتاب، نوشته زینب عطایی است و از زبان فاطمه طالبی، همسر این شهید زندگی سردارعلی رضاییان را روایت می‌‌کند.

«جنگی که تمام نشد» 59 صفحه‌ای، فراز و نشیب‌های زندگی آنها و مبارزات علی رضاییان از قبل از پیروزی انقلاب تا دوران دفاع‌مقدس و شهادت را بیان کرده است. در صفحه 28 این کتاب می‌خوانیم: «... می‌گفت: تو بذار انقلاب پیروز بشه، بذار شاه بره من دیگه با جایی کار ندارم. انقلاب که پیروز شد خیلی خوشحال شدم. گفتم سختی‌هایمان تمام می‌شود، اما نشد. جنگ شد و این مصیبت‌ها. می‌گفتم: علی! مگه نگفتی شاه که رفت می‌نشینم سر جایم؟ می‌خندید. می‌گفت: یه کم دیگه هم صبر کن. این جنگ تموم بشه می‌آیم سر خانه و زندگی‌مان.»

چاپ نخست کتاب «جنگی که تمام شد» در قطع رقعی، با شمارگان سه‌هزار نسخه و بهای 15 هزار ریال از سوی نشر ستارگان درخشان، وابسته به سازمان حفظ‌ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس سپاه و بسیج استان اصفهان منتشر شده است.


منابع:
ایکنا
ایبنا