تبیان، دستیار زندگی
تلویزیون اینترنتی فناوری جدیدی است که دنیای تلویزیون و اینترنت را به هم پیوند می دهد و محصول همگرایی صنعت رایانه، مخابرات و مولتی مدیا (چند رسانه ای) است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پیوند تلویزیون و اینترنت


تلویزیون اینترنتی فناوری جدیدی است که دنیای تلویزیون و اینترنت را به هم پیوند می‌دهد و محصول همگرایی صنعت رایانه، مخابرات و مولتی مدیا (چند رسانه‌ای) است.

پیوند تلویزیون و اینترنت

با بهره‌ برداری از این فناوری که بزرگترین ویژگی‌اش، ایجاد تعامل و ارتباط دوسویه میان تلویزیون و مخاطب است، بیننده به دنیایی از اطلاعات وصل خواهد شد.

رسانه ها در امتداد یکدیگر

روزی که رادیو اختراع و به سرعت پرطرفدار شد، باور عمومی آن بود که دوران روزنامه‌ های چاپی دیگر به ‌سر آمده، اما زمان گذشت و روزنامه‌ ها با تغییر در ساختارشان به حیات خود ادامه دادند. در سال ‌های بعد همین اتفاق بار دیگر با اختراع تلویزیون نمود پیدا کرد. آن روزها نیز بسیاری تصور می‌کردند که با ورود تلویزیون به حریم خانه‌ ها، دوران سینما به پایان می‌رسد و این اتفاق در زمان ما نیز برای چندمین بار در حال تکرار است. هم‌‌اکنون اختراع و گسترش روزافزون اینترنت در جهان، بسیاری از کارشناسان را نسبت به آینده دیگر رسانه‌ ها نگران کرده است. گزارش‌های آماری حکایت از این دارد که در کشورهای توسعه یافته، میزان استفاده از اینترنت به مراتب بیشتر از تلویزیون است. بر این اساس برخی از نظریه‌پردازان پیش‌بینی می‌کنند که با توسعه اینترنت، دیگر رسانه‌ها در آینده نزدیک افول خواهند کرد. هرچند در این میان برخی محققان نیز بر این باورند که ظهور رسانه ‌های جدید هیچ‌گاه به مرگ رسانه ‌های قدیمی منجر نمی‌شود و رسانه ‌های تازه، امتداد رسانه ‌های پیش از خود هستند.

تلویزیون اینترنتی و امکانات جدید

دسترسی به شبکه‌های اطلاع‌رسانی، حضور مجازی در کلاس‌های آموزشی، دریافت انواع خدمات بانکی و پزشکی تنها بخشی از انواع خدماتی است که از طریق این طرح قابل دریافت است. با بهره‌گیری از این تکنولوژی، مخاطبان قادر خواهند بود حین دریافت برنامه‌های تلویزیون، از طریق اینترنت به بانک اطلاعاتی شبکه مورد نظر دست یافته، به صورت آنلاین در آنچه مشاهده می‌کنند دخل و تصرف کنند، بنابراین هر کاربری خود تعیین می‌کند که چه چیزی را و چگونه می‌خواهد ببیند. امکان دیگر تلویزیون اینترنتی جدول زمان‌بندی پخش برنامه‌‌هاست که کاربر از طریق آن می‌تواند زمان پخش یک برنامه را تغییر دهد.

یکی دیگر از قسمت‌هایی که پویایی تلویزیون اینترنتی در آن به بهترین وجه دیده می‌شود، بخش سفارش خرید اجناس، موسیقی یا فیلم دلخواه است که براساس آن بیننده می‌تواند به آسانی سفارش خرید دهد. مخاطب همچنین می‌تواند هنگام گوش‌ دادن به یک موسیقی از مشخصات آهنگ با خبر شده و آن موسیقی را خریداری یا بارگذاری کند. اطلاع از اوضاع آب و هوا، بازی‌های فردی یا دسته‌جمعی، مشارکت زنده در مسابقات تلویزیونی و دسترسی به وب سایت‌های مورد علاقه از دیگر امکانات این تلویزیون‌ها هستند.

هم‌اکنون تلویزیون اینترنتی در اکثر کشورهای توسعه‌یافته به بهره‌برداری رسیده، صدا و سیما نیز همگام با این تحولات، با افتتاح سایت ایران سیما و همچنین ارائه آزمایشی این طرح در برخی از مناطق کشور، گام هایی را در جهت رفتن به سوی تلویزیون اینترنتی در کشور برداشته است

تلویزیون اینترنتی در ایران

هم‌اکنون تلویزیون اینترنتی در اکثر کشورهای توسعه‌یافته به بهره‌برداری رسیده، صدا و سیما نیز همگام با این تحولات، با افتتاح سایت ایران سیما و همچنین ارائه آزمایشی این طرح در برخی از مناطق کشور، گام هایی را در جهت رفتن به سوی تلویزیون اینترنتی در کشور برداشته است. مسئله محتوای داخلی آن نیز مدتی است در رأس صحبتهای مسئولان قرار گرفته و همه بر آن تاکید دارند اما پس از گذشت بیش از سه سال از زمان طرح راه‌اندازی شبکه IP Media، این شبکه به دلایل مختلف نتوانسته مخاطبان چندانی را به خود جذب کند و همچنان در مرحله پایلوت و آزمایشی مانده است.

شرکت سروش رسانه بود که برای نخستین بار در کشور مجری طرح IP Media شد و در شهریورماه سال 92 وعده داد که کاربران می توانند از این تلویزیون ملی (شیما) استفاده کنند. با این حال ثبت نام برای متقاضیان استفاده از این شبکه در زمان اعلام شده صورت نگرفت و قرار شد که ثبت نام این افراد در روزهای پایانی بهمن ماه همان سال انجام شود.

از ویژگی‌های دستگاه IPدسترسی مخاطبان برای نخستین بار به کانال‌های تخصصی و اختصاصی شبکه سروش است که امکانی ویژه به شمار می‌رود و کانال‌هایی نظیر زندگی، کودک و نوجوان، شادی و بازپخش ماهواره‌ها که هر کدام به صورت تخصصی به موضوعی خاص خواهند پرداخت، از جمله امکانات این دستگاه است. در این کانال‌ها که تعداد آن‌ها به 400 خواهد رسید، کلیه نیازهای مخاطبان، با هر سن و جنس و سلیقه در نظر گرفته خواهد شد.

تلویزیون اینترنتی صدا و سیما در حال حاضر در شهرهای مختلفی مانند تهران، تبریز، اصفهان، مشهد، یزد و قزوین راه اندازی شده است.

البته به گفته مسئولین، تولید محتوا در تلویزیون اینترنتی انحصاری نیست و علاوه بر صدا و سیما، هر شخص حقیقی و حقوقی می تواند برای این شبکه و به شرط تایید محتوا از سوی سازمان صدا و سیما محتوا ارائه دهد.

همچنین پخش IP Media نیازمند اتصال به پهنای باند اینترنت جهانی نیست و محتوای آن می تواند روی اینترنت قرار گیرد که این مزیتی برای تولید محتوای داخلی روی شبکه ملی اطلاعات به حساب می آید.

پیوند تلویزیون و اینترنت

مقررات ارائه تلویزیون اینترنتی در ایران

طبق مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات، دریافت مجوز تلویزیون اینترنتی نیازمند اخذ مجوز از وزارت ارتباطات، وزارت فرهنگ، سازمان صدا و سیما و سایر مراجع ذیربط است.

برخی دیگر از قوانین ارائه تلویزیون اینترنتی به این شرح است:

میزبانی محتوای صدا و ویدئوی موضوع پروانه، باید در داخل کشور باشد و متقاضی شرکت غیردولتی بوده و در ایران به ثبت رسیده باشد.

مدت اعتبار پروانه از زمان صدور به مدت 10 سال شمسی است و دارنده پروانه موظف است حداکثر یک سال پس از دریافت پروانه نسبت به شروع ارائه خدمات موضوع پروانه اقدام کند.

دارنده پروانه موظف است مرکز پشتیبانی و پاسخگویی به مشترکین خود را به صورت شبانه‌روزی و در تمام ایام هفته فراهم کند.

حداکثر تعرفه اشتراک ماهیانه موضوع این پروانه مبلغ دویست هزار ریال است.

روابط میان دارنده پروانه و فراهم کنندگان شبکه دسترسی، بر اساس توافق بین طرفین تعیین خواهد شد و حداکثر سهم فراهم کنندگان شبکه دسترسی 30 درصد درآمد و سهم تولیدکننده محتوا حداقل 30 درصد درآمد تعیین می شود.

همچنین سازمان تنظیم مقررات موظف است از اطلاعاتی که به منظور انجام وظایف نظارتی خود از دارندگان پروانه دریافت کرده و ماهیت طبقه بندی شده داشته و یا مرتبط با شرایط رقابت در بازار است، صرفا در ارتباط با وظایف قانونی خود استفاده کرده و از افشای آنها به جز به مقامات قانونی ذیصلاح خودداری کند.

تلویزیون اینترنتی و چالش ها

تلویزیون اینترنتی در حقیقت پیوندی است که میان دو رسانه تلویزیون و اینترنت برقرار شده و استفاده از قابلیت های اینترنت را برای تلویزیون و به منظور جلوگیری از افول آن، فراهم می کند. امکانات به وجود آمده از این طریق، رابطه مخاطب و تلویزیون از حالت یک سویه بودن خارج کرده و آن را به سمت تعاملی بودن، سوق می دهد. با این حال و در شرایطی که تاثیرگذاری رسانه‌هایی مانند تلویزیون و اینترنت در زندگی مردم امروزه غیرقابل انکار است، بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که تلویزیون اینترنتی هنوز به خوبی نتوانسته است جای خود را بین مردم باز کند. به نظر می رسد برای افزایش تشویق به تولید محتوا در این زمینه لازم است سیاست هایی در نظر گرفته شود.

فرآوری: زهرا مجدی زاده

بخش ارتباطات تبیان


منابع: فارس/ ایسنا/ تسنیم/ مهر

مطالب مرتبط:

سریال اینترنتی حریف جدید تلویزیون

 راه‌اندازی تلویزیون اینترنتی تا پایان سال 92

 تلویزیون خصوصی می‌آید؟