تبیان، دستیار زندگی
حال ما زمانی که اعمالمان بر خداوند متعال عرضه می شود چگونه است؟ ابوذر فرمود که شما خودتان را بر کتاب خدا عرضه بدارید ببینید که چه جایگاهی در قرآن دارید إن الابرار لفی نعیم اگر جزء ابرارید در بهترین نعمت های بهشتی هستید. و إن الفجار لفی حجیم اگر جزء
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

به این دلیل نگرانیم؟!!

تدفین

در مقاله چرا می ترسیم؟ به این نتیجه رسیدیم که علت ترس از مرگ جهل انسان نسبت به ماهیت مرگ است یعنی نمی داند این پدیده چیست؟ و به خاطر همین است که از آن می ترسد "الناس اعداء ما جهلوا" در این مقاله به دنبال شناخت عامل دیگری هستیم.


ذاتا می ترسیم؟

اولین عامل این است که انسان شناخت درستی از حقیقت مرگ ندارد. انسان ذاتا نسبت به چیزهایی که شناخت ندارد ترس دارد مثلا از تاریکی می ترسد چون شناخت ندارد و .....

دومین عاملی که عامل نگرانی و کراهت و ناخوش داشتن مرگ می باشد این است که انسان دنیایش را آباد می کند و آخرتش را خراب می کند. طبیعی است که هیچ انسان عاقلی دوست ندارد از آبادانی به خرابی نقل مکان بکند.

از امام صادق(علیه السلام) نقل شده که شخصی خدمت ابوذر رحمة الله علیه، صحابی انقلابی پیامبرعظیم الشأن اسلام بود، پرسید: ما را چه می شود که مرگ را خوش نداریم و از مرگ بدمان می آید. ایشان فرمود به خاطر این که شما دنیایتان را آباد و آخرتتان را خراب کرده اید و به همین دلیل خوشتان نمی آید که از آبادانی به خرابی بروید. البته روایت ادامه دارد که این شخص دوباره سوال کرد که ما چگونه بر خدا وارد می شویم؟ فرمود: محسن یعنی نیکوکاران شما، مثل یک غایبی که مسافر بوده و از اهلش دور بوده و حالا بر اهلش وارد می شود چقدر خودش خوشحال است و چقدر دیگران خوشحال هستند. اما مسیی یعنی گنهکار شما، مثل یک بنده فراری که از آقا و مولایش فرار کرده حالا او را به سمت سرپرستش برمی گردانند چقدر ناراحت است؟

سپس پرسید حال ما زمانی که اعمالمان بر خداوند متعال عرضه می شود چگونه است؟ ابوذر فرمود که شما خودتان را بر کتاب خدا عرضه بدارید ببینید که چه جایگاهی در قرآن دارید "إن الابرار لفی نعیم" اگر جزء ابرارید در بهترین نعمت های بهشتی هستید. "و إن الفجار لفی حجیم" اگر جزء گنهکاران هستید در بدترین جاهای جهنم هستید.

آن شخص گفت پس رحمت خدا کجاست؟ ابوذر فرمود: "رحمة الله قریب من المحسنین" رحمت خدا نسبت به محسنین نزدیک است. شما محسن باشید، رحمت خدا شامل حالتان می شود.

حال ما زمانی که اعمالمان بر خداوند متعال عرضه می شود چگونه است؟ ابوذر فرمود که شما خودتان را بر کتاب خدا عرضه بدارید ببینید که چه جایگاهی در قرآن دارید "إن الابرار لفی نعیم" اگر جزء ابرارید در بهترین نعمت های بهشتی هستید. "و إن الفجار لفی حجیم" اگر جزء گنهکاران هستید در برترین جاهای جهنم هستید

در روایتی از امام حسن(علیه السلام) هم شبیه همین نقل شده که از حضرت پرسیدند حضرت هم همین دلیل را فرمودند با یک تفاوت خیلی مختصر. در روایات دیگری هم به همین مطلب اشاره شده که فرمودند چون شما دنیا را آباد و آخرت را خراب کردید، به طور طبیعی از مرگ ناراحتید و می ترسید.

آمادگی نیست

سومین عاملی که باعث ترس و نگرانی از مرگ می شود این است که انسان استعداد و آمادگی مرگ را ندارد. اگر انسان مستعد مرگ باشد، دیگر از مرگ نگران نیست و نمی ترسد. از امام حسن عسگری(علیه السلام) از پدرانش از امیرالمومنین(علیه السلام) نقل شده که به امام علی(علیه السلام) عرض کردند استعداد مرگ چیست؟ فرمود: "اداء الفرائض و اجتناب المحارم و الاشتمال علی المکارم ثم لایبالی ان وقع علی الموت او الموت وقع علیه" اگر انسان استعداد مرگ پیدا کرد دیگر باکی ندارد که او سراغ مرگ برود یا مرگ سراغ او برود.

و "... لایبالی إبن أبیطالب أن وقع علی الموت أوالموت وقع علیه" علی بن ابیطالب از مرگ هیچ ناراحتی ندارد.

نتیجه

آمادگی برای مرگ سبب می شود که انسان از مرگ نترسد. اگر ما می توانستیم خودمان را برای مرگ آماده بکنیم و آن مقدمات و شرایط لازم را داشته باشیم و اگر استعداد مرگ بود دیگر انسان از مرگ نمی ترسید.

آنچه سبب می شود انسان از این آمادگی برخوردار شود انجام واجبات، دوری از محرمات و کسب فضائل اخلاقی است.

فرآوری: جعفری         

بخش اعتقادات شیعه تبیان


منبع: پاسخ به سوالات اعتقادی استاد محمدی، موجود در سایت رادیو معارف

مطالب مرتبط:

آخر خط

چگونگی لحظات مرگ!

مهارت هایی برای تحمل مرگ عزیزان!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.