تبیان، دستیار زندگی
رژیم عراق در ابتدای جنگ به طور محدود از گلوله های شیمیایی استفاده می كرد اما در جریان عملیات والفجر ۲ به طور وسیع و با استفاده از هواپیما مبادرت به بمباران شیمیایی غرب جاده پیرانشهر ـ رواندوز كرد. درشانزدهم مهر ماه سال 1366 رژیم بعثی عراق شهر سومار را مور
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شهر مظلوم


رژیم عراق در ابتدای جنگ به طور محدود از گلوله های شیمیایی استفاده می كرد اما در جریان عملیات والفجر 2 به طور وسیع و با استفاده از هواپیما مبادرت به بمباران شیمیایی غرب جاده پیرانشهر ـ رواندوز كرد. درشانزدهم مهر ماه سال 1366 رژیم بعثی عراق شهر سومار را مورد هجوم شیمیایی خود قرار داد كه طی آن بسیاری از هموطنان ایرانی به درجه رفیع شهادت نایل آمدند.

شهر مظلوم

هنوز ناله های سوزناک و دردآور شهر مظلوم سومار از ارتفاعات مسلط بر شهر سومار به گوش می رسد، هنوز پرندگان مهاجر از شمال غرب ایران که به جنوب سفر می کنند زمانی که به شهر سومار می رسند ضمن ادای احترام به نام شهر مظلوم، اشک از چشمانشان سرازیر می شود، هنوز بزهای کوهی و آهوهای پوست پلنگی که بر بالای ارتفاعات شهر سومار نگاه به خرابه های شهر می کنند و درختان و نخل های سوخته سومار را می بینند، اشک سوزان خود را بر سنگ های سنگدل سومار سرازیر می کنند اما افسوس که از شهروندان سومار کسی در آنجا نیست تا ببیند مهاجران زنده دل شب و راهپیمای روز چگونه همدرد و همدل غمدیده خود هستند. آری ای رهگذران سومار! ای حامیان سنگرنشین سومار و ای طالبان حق و عدالت! سومار حق از دست رفته خود را توسط شما بازپس گرفت.

تعرض چندین باره به سومار

محمدباقر نیکخواه بھرامی محقق و نویسنده دفاع مقدس و کارشناس سلاحھای کشتار جمعی درباره بمباران شیمیایی شھر سومار گفته است: عراق چندین بار سومار را بمباران شیمیایی کرده است که یکی از موردھای مھم آن مربوط به 25 دیماه سال 65 بعد از عملیات کربلای 5 و قبل از عملیات کربلای 6 در جنوب و درسومار است.

بیش از 700 نفر اعم از مردم و نظامیان مصدوم شدند و بیش از 160 نفر ھم شھید شدند، به نحوی که بیمارستان 501 ارتش در سومار را نیز بمباران کردند و 8 نفر از پزشکان آن از جمله شھید دکتر ھجرتی اعزامی از بیمارستان لقمان الدوله به شھادت رسیدند

در این حمله، یگانھای ارتش در سومار، نفتشھر و در سایر محورھایی که در مجموعه عمومی سومار محسوب میشدند مورد حمله شیمیایی قرار گرفتند.

عراق در این حمله مواضع تیپھا، پدافند ھوایی، پشتیبانی و حتی بیمارستان صحرایی ارتش را بمباران کرد که در این بمباران بیش از 200 نفر مصدوم و 20 نفر شھید شدند.

شهر مظلوم

در مرتبه دوم نیز عراق در 16 و 18 مھر 1366 شمال سومار شامل مقرھای ارتش، اعم از خطوط مقدم و پشتیبانی و حتی قرارگاه مقدم نزاجا را بمباران شیمیایی کرد و به موازات این بمباران ھا در این دو روز دو اردوگاه جنگی را ناجوانمردانه بمباران کردند و مردم مستقر در این اردوگاهھا را با استفاده از گاز اعصاب و خردل مصدوم کردند و بیش از 700 نفر اعم از مردم و نظامیان مصدوم شدند و بیش از 160 نفر ھم شھید شدند، به نحوی که بیمارستان 501 ارتش در سومار را نیز بمباران کردند و 8 نفر از پزشکان آن از جمله شھید دکتر ھجرتی اعزامی از بیمارستان لقمان الدوله به شھادت رسیدند.

این محقق و نویسنده دفاع مقدس بیان کرده است: عراق علاوه بر بمب و راکت به وسیله توپخانه این مناطق را آماج حملات شیمیایی خود قرار داده بود. این عملیاتھای شیمیایی عراق به قصد جلوگیری از عملیات ھای پدآفندی ایران صورت می گرفت تا توان نیروھا را ضعیف کند.

فرآوری : سامیه امینی

بخش فرهنگ پایداری تبیان


منابع: کتاب سومار سخن می گوید، سایت پژوهشگاه علوم معارف دفاع مقدس، خبرگزاری فارس

مطالب مرتبط:

گاهشمار حملات شیمیایی عراق

جانبازان شیمیایی ایران در لاهه

حمله شیمیایی به سه منطقه