تبیان، دستیار زندگی
ذهن انسان در فراز و نشیب های زندگی و تلخی و شیرینی و به هنگام كامیابی ها و در رویارویی با ناكامی ها همواره این نكته ها و پرسشها را مطرح می كند كه آیا اعمال خوب یا بد گذشته كه انجام داده ام در این كامیابی یا ناكامی و به طور كلی در زندگیم موثر بوده یا خیر؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تفکرات ما چقدر در سرنوشتمان نقش دارند؟!


ذهن انسان در فراز و نشیب های زندگی و تلخی و شیرینی و به هنگام كامیابی ها و در رویارویی با ناكامی ها همواره این نكته ها و پرسش ها را مطرح می كند كه آیا اعمال خوب یا بد گذشته كه انجام داده ام، در این كامیابی یا ناكامی و به طور كلی در زندگیم موثر بوده یا خیر؟ و من هم اكنون شاهد پیامد اعمال گذشته خویش در این دنیا هستم یا اینها نتایج اموری دیگر است؟

بارش مغزی

به تعبیر دیگر سوال اصلی این تحقیق این است كه آیا اعمال خوب و بد انسان در زندگی آینده او نقشی دارد یا خیر؟ و انسان در همین دنیا كیفر یا پاداش اعمال گذشته خود را می بیند یا خیر؟

اگر پاسخ به این سوالات مثبت باشد؛ یعنی بین اعمال انسان و پیامدهای آنها رابطه وجود داشته باشد، سوال دقیق تر و مهم تر بعدی این است كه این رابطه از چه نوعی است؟ آیا از نوع رابطه ثابت علّی و معلولی است؟ و آیا آگاهی از آن به ما قدرت پیش بینی می دهد؟ و در یک سخن آیا در پرتو آن می توانیم به طور صریح و روشن و نیز كاربردی بیان كنیم كه در صورت انجام فلان عمل خاص، باید در این دنیا منتظر فلان پیامد خاص باشیم یا خیر؟

در این مورد خداوند متعال در کلام شریف خویش این چنین می‌فرماید:

«إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِكُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَها؛ اگر نیكى كنید، به خودتان نیكى می‌کنید و اگر بدى كنید باز هم به خود می‌کنید».[اسراء/7]

قرآن به طور كلی می پذیرد كه عمل برای انسان، نقش آفرین است (نجم/39)، و هر كسی در گرو اعمال خویش است (مدثر/38)، و وصول به لقای الهی و محرومیت از آن در گرو انجام اعمال صالح است (كهف/110)، و اعمال حسنه و سیئه در زندگی تأثیر حتمی دارد (نساء/85) و نیز: (بقره/286)، (نحل/97)، (اسراء/7) و (فصلت/46).

اقوام مكّار گذشته همواره در صدد بودند انبیای الهی را از مقاصد هدایتی شان باز دارند، پیامد این عمل، مواجهه با قانون الهی در این مورد شد؛ بدین صورت كه مدتی كوتاه به آنان فرصت داده شد (ابراهیم/46 و رعد/33) تا ضمن اتمام حجت از متاع فانی دنیوی بهره ببرند، سپس مكر برتر الهی در قالب كمک به یاوران حق اجرا شد و مومنان در نهایت پیروز گشتند و مكاران باطل اندیش نیز خوار و ذلیل (انعام/124) گشتند.

به عنوان مثال، وقتی قوم نوح (نوح/25) مكارانه در صدد برآمدند از پرستش پنج بت خویش دست بر نداشته و هیچ گاه ایمان نیاورند، خداوند آنان را غرق كرد و نوح و همراهانش را نجات بخشید.

یا وقتی مكر قوم ثمود بر این استوار شد كه همگی با شبیخونی شبانه صالح و خاندانش را به قتل رسانده سپس ارتكاب این عمل را منكر شوند (نمل/50)، مكر برتر الهی بر این قرار گرفت كه آنان را كیفری سخت رسانده نابود كند و صالح(علیه السلام) و مومنان متقی را نجات بخشد(نمل/53).

نیز وقتی مكر یهودیان بر قتل عیسی(علیه السلام) قرار گرفت (آل عمران/54)، مكر برتر الهی او را بالا برد و پیروان او را بر یهودیان مكّار تا روز قیامت برتری بخشید.

اقوام مكّار گذشته همواره در صدد بودند انبیای الهی را از مقاصد هدایتی شان باز دارند، پیامد این عمل، مواجهه با قانون الهی در این مورد شد؛ بدین صورت كه مدتی كوتاه به آنان فرصت داده شد تا ضمن اتمام حجت از متاع فانی دنیوی بهره ببرند، سپس مكر برتر الهی در قالب كمك به یاوران حق اجرا شد و مومنان در نهایت پیروز گشتند و مكاران باطل اندیش نیز خوار و ذلیل گشتند

امام صادق(علیه السلام) در تبیین این رابطه علّی و معلولی می فرماید: «احساس نیاز و فقر [موسی] موجب شد كه او به وعده گاه و میقات برسد» [به تعبیر دقیق تر] «وقتی به سمت مَدین رهسپار شد گفت: شاید پروردگارم مرا به راه راست هدایت كند» (قصص/22).

او [گرچه] با صورت [و قالب مادی] به سمت مدین رهسپار شد، ولی با قلبش به سوی پروردگار رفت، درحالی كه از او راه هدایت را طلب می كرد. به همین جهت خداوند نیز با كلام از او تجلیل كرد و به او احترام گذاشت [این پیامد ویژه موسی(علیه السلام) نیست، بلكه شمولی كلی دارد، زیرا] هر كس یك دل بر خداوند وارد شود، خداوند نیز او را به آرزویش می رساند. [به علاوه كه] وقتی به آب مدین رسید گفت: «پروردگار من به نعمتی كه به سویم بفرستی نیازمندم». (قصص/24) [پروردگارا] «من به تو نیازمندم و از تو طلب می كنم كه نیازم را به خود افزون كنی، زیرا من جز به خودت به چیز دیگری از تو مستغنی نمی شوم».

[و درست در همین لحظه و به همین دلیل یعنی] وقتی دلش حقیر شد یعنی تهی از مخلوقات شد به او خطاب می شود: «تعلق به ما سوی الله را قطع كن» و این زمانی است كه در حضور و در میقات است.

این وعده‌ی الهی و حتمی است، هر قوم و گروهی که نیکی کنند، در واقع به خودشان نیکی کرده‌اند و هر کسی که بدی کند، در واقع به خود بدی کرده است؛ امروزه هم داستان ما چنین می‌باشد، اگر دنبال عمل خیر باشیم، در واقع به خودمان خیر رسانده‌ایم و اگر دنبال عمل شر باشیم در واقع برای خودمان شر و فساد را فراهم کرده‌ایم.

فرآوری: محمدی

بخش قرآن تبیان


منابع:

سایت اسلام کوئست

سایت معارف قرآن

مطالب مرتبط:

ارزش یک لحظه پشیمانی از گناه!!

چگونه می‌توانیم بر گناه چیره شویم؟

از مکافات عمل غافل مشو!

باید ترسیدن از خدا را هم بیاموزیم!

نابرابری گناه و مجازات در قیامت؟!

هشدار قرآنی!

هر چه کنی به خود کنی گر همه نیک و بد کنی!

پیوند عمیق مسائل اخلاقى با یکدیگر

هر چه کنی، به خود کنی!

شعور آفریده ها و تأثیرپذیری از اعمال ما