تبیان، دستیار زندگی
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران با اشاره به اینکه هیچ کمبودی در مایحتاج خانواده ها نیست، معتقد است که ارائه جوایز و طرز پخت برنج خارجی روند خرید را به سمت برنج غیرایرانی سوق داده است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عوامل گرانی برنج ایرانی را بشناسید


رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران با اشاره به اینکه هیچ کمبودی در مایحتاج خانواده‌ها نیست، معتقد است که ارائه جوایز و طرز پخت برنج خارجی روند خرید را به سمت برنج غیرایرانی سوق داده است.
برنج

اگرچه محمد آقاطاهر ادامه داد که به‌دلیل نیاز به تجربه در پخت برنج ایرانی و ترغیب مردم با ارائه جوایز و با وجود آنکه فاصله قیمت برنج وارداتی و داخلی بسیار کاهش یافته است، میزان خرید برنج خارجی بیش از برنج داخلی است اما این همه ماجرا نیست چراکه دلالان و واردکنندگان برنج‌های خارجی حاضر نیستند از سودهای میلیاردی واردات برنج‌های خارجی بگذرند، بنابراین با ترفندهای فریبنده ازجمله پرداخت جوایز میلیونی در پی اغوای مردم و تغییر ذائقه ایرانیان هستند. رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران ادامه داد: با توجه به پایان یافتن فصل تابستان و ورود به مهرماه هیچ کمبودی در پی افزایش خرید و تامین نیاز فصل زمستان که در پاییز صورت می‌گیرد، رخ نخواهد داد. این فعال صنفی گفت: با نامه‌نگاری‌های صورت گرفته زمان برخی تبلیغات و برنامه‌های زنده تلویزیونی که مراسم قرعه‌کشی جوایز برنج و چای خارجی را پوشش می‌دهند بسیار کاهش یافته است. آقاطاهر یادآور شد: در رابطه با حبوبات، روغن و شکر کمبودی وجود ندارد و تغییر قیمت آن منوط به تغییر نرخ و تعرفه واردات است.

داستان غم‌انگیز برنج ایرانی

این روزها صحبت‌ کشاورزان بر سر این است که فروش برنج‌های خارجی در فروشگاه‌ها فروش برنج بومی را با مشکل روبه‌رو کرده است. به نظر می‌رسد روند تبلیغات برای فروش برنج خارجی در تلویزیون، رقابت فروش برنج داخلی با برنج‌های خارجی را در بازارهای داخل ناعادلانه کرده و کمر بازار برنج داخلی را شکسته و اقبال عمومی به برنج‌های تولید داخل را کم کرده است. شالیکاران گیلانی هر سال از اواسط زمستان برای تولید برنج، پا به شالیزارها می‌گذارند و اواخر تابستان هرسال دسترنجشان را از سفره‌های طلایی شالیزارها جمع می‌کنند اما شالیکاران، هر سال، بعد از سفید کردن شلتوک در شالیکوبی‌ها، گرفتار آشفته‌بازار فروش برنج می‌شوند.

در پی گزارش استانداران استان‌های شمالی از جمله مازندران و گیلان درباره بازار راکد فروش محصول برنج کشاورزان، مقرر شد سازمان تعاون روستایی نسبت به خرید توافقی برنج از کشاورزان، اقدام و شرکت بازرگانی دولتی نیز از عرضه برنج وارداتی در بازار خودداری کند

آشفته‌بازاری که با عرضه و تقاضای برنج‌های خارجی، جای دسترنج شالیکاران را در غرفه‌های برنج‌فروشی‌ها، تنگ کرده و سبب شده محصول تازه و خوش‌عطر و طعم شالیزارها هر سال در فصل دروی گیلان، روی دست شالیکاران بماند. صفرعلی، یکی از کشاورزان شهرستان رشت با اشاره به اینکه هم‌اکنون شالیکاران برای سفید کردن شلتوک‌ها در کارخانه‌های شالیکوبی بسر می‌برند، افزود: اغلب صحبت‌های کشاورزان، این روزها درباره فروش برنج‌های خارجی در فروشگاه‌هاست که فروش برنج بومی را با مشکل مواجه می‌کند. وی با انتقاد از تبلیغ برنج‌های خارجی در تلویزیون اضافه کرد: این تبلیغات کمر بازار برنج داخلی را شکسته و اقبال عمومی به برنج‌های تولید داخل را کم کرده است. در همین حال علیرضا شعبان‌نژاد، رئیس سازمان جهاد کشاورزی گیلان اظهار کرد: در هر هکتار شالیزار به طور میانگین 5/2 تن برنج تولید می‌شود که با احتساب میانگین قیمت هر کیلو 6 هزار تومان، در صورت فروش تمام محصول یک هکتار، 15 میلیون تومان عاید شالیکار می‌شود و این درحالی است که تولید برنج به شیوه سنتی در هر هکتار برای شالیکاران 10 میلیون تومان هزینه دارد. وی اضافه کرد: تبلیغ دانه‌های بلند، خوش‌پخت بودن و قد کشیدن برنج‌های وارداتی که سلامت آنها در هاله‌ای از ابهام است، رقابت ارقام محلی برنج گیلان با برنج خارجی را ناعادلانه کرده است. شعبان‌نژاد خاطرنشان کرد: موسسات تحقیقاتی برای رسیدن به خودکفایی برنج پژوهش‌های خود را روی بالا بردن کمیت برنج معطوف کرده و از کیفیت غافل مانده‌اند که این امر سبب شده در ماراتن تصاحب بازار برنج از خارجی‌ها عقب بمانیم. نجفی، استاندار گیلان در بازدید از کارخانجات برنجکوبی شهر رشت در گفت‌وگو با کشاورزان و کارخانه‌داران برنج، مسائل و مشکلات آنان بویژه رکود بازار برنج داخلی را شنید. استاندار گیلان با بیان اینکه از زمستان گذشته با ارسال نامه و رایزنی‌های مختلف با وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت خواستار جلوگیری از واردات برنج در زمان دروی این محصول و افزایش تعرفه واردات شده بود، افزود: در پی گزارش استانداران استان‌های شمالی از جمله مازندران و گیلان درباره بازار راکد فروش محصول برنج کشاورزان، مقرر شد سازمان تعاون روستایی نسبت به خرید توافقی برنج از کشاورزان، اقدام و شرکت بازرگانی دولتی نیز از عرضه برنج وارداتی در بازار خودداری کند.

قیمت انواع برنج در بازار

نوع

قیمت (کیلویی)

برنج طارم

7800

برنج طارم هاشمی درجه یک

7800

طارم محلی عطری

8200

برنج گیلان

8000

برنج شیردونی

5500

برنج نیم دانه عطری

3800

برنج مجلسی

8400

طارم اعلاء مجلسی

7300

برنج محسن

25000 کیسه‌ای

نرج اروگوئه‌ هندی

35000 کیسه‌ای

برنج درجه یک 2.5 کیلویی گلستان

25.750

برنج درجه یک 4.5 کیلویی گلستان

51.500

برنج ممتاز 1 کیلویی گلستان

9.300

برنج 1 كیلویی برتر

10.600

برنج 10 کیلویی محسن

60.000

برنج ایرانی آوازه طلایی 5 کیلویی

39.000

برنج دانه بلند هندی 5 کیلوگرم پردیس

29.500

برنج هاشمی 4.5 کیلوگرم پردیس

41.650

برنج محسن هندی 5 کیلویی

24.000

برنج 5 کیلوگرمی آوازه

39.000

برنج دانه بلند 2 کیلو یی هاتی کارا

16.500

برنج زعفرانی دانه بلند مژده هندی 10 کیلویی

51.000

فرآوری: محسن جندقی

بخش اقتصاد تبیان


منابع : ایسنا، تسنیم و مهر

مطالب مرتبط:

اجرای زیرپوستی فاز دوم گرانی‌ها!

موج گرانی‌ها در راه است؟

وام مسکن عامل گرانی خانه؟!