تبیان، دستیار زندگی
روزی در روزنامه آگهی کردیم که به یک نفر آشنا به امور فنی در دفتر روزنامه... نیازمندیم. پس از مراجعه صدها نفر به دفتر روزنامه برای استخدام، فرم هایی در اختیار این افراد قرار گرفت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیکاری در بین دانش آموختگان!

روزی در روزنامه آگهی کردیم که به یک نفر آشنا به امور فنی در دفتر روزنامه... نیازمندیم. پس از مراجعه صدها نفر به دفتر روزنامه برای استخدام، فرم هایی در اختیار این افراد قرار گرفت.

فرآوری: طاهره رشیدی - بخش اجتماعی تبیان
بیکاری

شایان ذکر است; در این جریان با افرادی مواجه شدیم که چه بسا پس از گذراندن رشته هایی تخصصی در معتبرترین دانشگاه های کشور هنوز، پس از چندین سال فراغت از تحصیل نتوانسته اند شغلی متناسب با مدرک و تخصصشان بیابند...!!!

برایمان جای تاسف و تعجب داشت که این همه جوان فارغ التحصیل بیکار، چرا؟

جالب تر از آن زمانی بود که در بندی که حقوق پیشنهادی ذکر شده بود; بسیاری از این افراد یا به این بند پاسخ ندادند یا میزان مبلغ پیشنهادی را به خود دفتر روزنامه واگذار کردند و به نوعی این حق را از خود سلب کردند.

امید است; با نگارش این گزارش مسئولان مربوطه در صدد رفع یا اصلاح ساختارهای موجود پرداخته و بتوانند میزان بیکاران جوان قشر تحصیلکرده و متخصص کشور را تقلیل دهند.

امروزه اگر از جوانان‌ ایرانی‌ بپرسید كه‌ سه‌ مشكل‌ بزرگ‌ زندگیتان‌ چیست‌؟ بالای‌ 90 درصد آنان‌ بیكاری‌ را جزو اولین‌ مشكل‌ پیش‌ روی‌ خود عنوان‌ می‌كننددر حال‌ حاضر جامعه‌ ایرانی‌ دچار بحران‌ یا معضل‌ بیكاری‌ شده‌ است‌. این‌ بحران‌ به‌ دلیل‌ چند وجهی‌ بودن‌ تاثیرات‌ بسیاری‌ بر دیگر عوامل‌ و آسیب‌های‌ اجتماعی‌ نیز گذاشته‌ است‌. معمولا بیكاری‌ با فقر و بحران‌ اقتصادی‌ توام‌ است‌. كسی‌ كه‌ شغلی‌ ندارد، مطمئنا منبع‌ درآمدی‌ نیز ندارد، این‌ موضوع‌ باعث‌ می‌شود كه‌ فقر بر او فشار بیاورد. از سوی‌ دیگر نگاه‌ اطرافیان‌ به‌ فرد بیكار نگاهی‌ منفی‌، همراه‌ با زخم‌ زبان‌ و توهین‌آمیز است‌. مجموعه‌ این‌ عوامل‌ باعث‌ می‌شود كه‌ فرد در برخی‌ مواقع‌ برای‌ رهایی‌ از این‌ فشارهای‌ روانی‌ دست‌ به‌ كارهای‌ خلاف‌ قوانین‌ اجتماعی‌ بزند و مجرم‌ محسوب‌ شود.

طبق مصاحبه‌هایی که تا کنون با مسئولان شده است،‌ایجاد امنیت و ثبات شغلی در کنار برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف چشم انداز 1404،توجه به تولید داخلی و رشد 8درصدی اقتصاد کنار اصلاح فرهنگ کار در کشور چندین مقوله مهم در مهار نرخ بیکاری است

در جامعه ما، ایران، تخصص و بهره مندی از مهارت در هر رشته تحصیلی حرف نخست را می زند و پس از آن متعهد و اخلاقی بودن شرط پذیرش افراد در امر اشتغال است. اما نه مثل اینکه همه چیز باید خودش را غیرعادی تصویر کند و...!

اگر در گذشته نه چندان دور داشتن یک مدرک تحصیلی در یک رشته خوب در یک دانشگاه معتبر بهترین دلیل برای یافتن شغل مناسب بود; امروز داشتن مدرک دلیلی برای داشتن شغل مناسب نیست. در واقع دیگر بازار خواهان فارغ التحصیلان نیست!

جوانان تحصیل کرده از یک سو باید نگاه های نگران پدر و مادر و گاهی هم زخم و زبان های اطرافیان را که از "بی عرضگی" آنها می گوید تحمل کنند و هم درد بی پولی و عدم استقلال را!

میزان بیكاری افراد تحصیلكرده، حداقل دو برابر میزان بیكاری عمومی جامعه ایرانی است. آماری كه در پایان هر ترم تحصیلی بر ارقام آن افزوده می‌‌شود، رقم‌هایی كه به دست‌اندركاران هشدار می‌‌دهد كه در عین بالا بردن ظرفیت دانشگاه‌ها، تدبیری نیز برای افزایش فرصت‌های شغلی بیندیشند.كارشناسان معتقدند برای كاهش میزان رشد بیكاری در كشور بر رشد اقتصادی هشت درصدی در سال نیازمندیم. همچنین به جای سوق دادن سرمایه كشور به صنایعی چون نفت و گاز، پتروشیمی و... باید به پروژه‌های اشتغال‌‌زایی و كارآفرینی توجهی جدی شود.

ضمنا عملكرد نامطلوب دستگاه‌های آموزشی و پرورشی در تربیت نامناسب نیروی ماهر و كارآزموده باعث شده تا بسیاری از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها به مشاغل كاذب روی آورند و همین امر تجدید‌نظر و اصلاح ساختاری در آموزش و پرورش را به امری ضروری بدل كرده است. ارتقای كیفیت آموزش از جهت دیگری هم الزامی است، چرا كه برخی از تحصیلكردگان دانشگاهی بدون ‌‌آن‌كه دانش و مهارت كیفی به دست آورند، به خیل بیكاران پرتوقع می‌‌پیوندند.

راه‌کار آقای وزیر برای مهار بیکاری

اعلام هشدار و نگرانی مسئولان عالی رتبه کشور از رئیس جمهور تا وزرا، اقتصاددانان و فعالان اقتصادی کشور از ورود حدود 13 میلیون متقاضی کار به بازار کار طی ده سال آینده، نشان می دهد که بیکاری معضل اول اقتصاد کشور شده است.اما در این شرایط علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در نشست مشترک کمیسیون ویژه رسیدگی به لایحه رفع موانع تولید مجلس از نمایندگان خواست تا برای رفع معضل بیکاری با ایجاد صندوق اشتغال موافقت کنند و مجوز ایجاد این صندوق را بدهند.

همچنین وزارت کار به عنوان وزارتخانه متولی سیاستگذاری برای برنامه‌های عملیاتی برنامه های عملیاتی حوزه کار و توسعه اشتغال را شامل تنظیم بازارکار و سیاست گذاری اشتغال

تلاش در جهت ایجاد تعادل در عرضه و تقاضای بازار کار، ارایه تعاریف و شاخص های بومی اشتغال و بیکاری، تلاش در جهت افزایش انعطاف بازار کار و کاهش هزینه های تبعی استفاده از نیروی کار، نیاز سنجی بازار کار و ارایه اطلاعات پالایش شده، توسعه بازار کار در دسترس بین المللی برای جویندگان کار داخلی، افزایش صادرات خدمات فنی، مهندسی و پزشکی از طریق اعزام نیروی کار، مدیریت اشتغال اتباع خارجی، ارتقاء سهم فعالیتهای کارآفرینی در ارزش افزوده تولیدی کشور، توسعه خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی از طریق ایجاد نهادهای توسعه کارآفرینی اعلام کرده است.

جوانان تحصیل کرده از یک سو باید نگاه های نگران پدر و مادر و گاهی هم زخم و زبان های اطرافیان را که از "بی عرضگی" آنها  می گوید تحمل کنند و هم درد بی پولی و عدم استقلال را!

همچنین برنامه های دیگر این وزارتخانه برای مهار بیکاری در قالب سیاست‌هایی همچون برنامه ریزی و سیاستگذاری توسعه اشتغال در بخشهای مختلف اقتصادی، بهبود شاخص های فضای کسب و کار از طریق نظارت و ارایه ،نهادهای کاربردی، نظارت بر ارایه فرصتهای عادلانه اشتغال برای جویندگان کار، شناسایی ظرفیتهای اشتغال جدید بر اساس روندهای فنی و علمی،گسترش کسب و کار خانگی و مشاغل از راه دور، تلاش در جهت بهبود مستمر فضای سرمایه گذاری و تولید در جامعه، آینده پژوهی در روند و فضای اشتغال کشور به منظور شناسایی مشاغل جدید و مهارتهای مورد نیاز و برنامه ریزی منابع انسانی، تلاش در جهت گسترش و استفاده بهینه از ظرفیت های اقتصادی دارای مزیت مانند گردشگری و حق گذر (ترانزیت) ، تجاری سازی ایده ها و پشتیبانی از شرکت های کوچک ، نوآور و نوپا و تلاش در جهت کاهش فاصله نرخ بیکاری استانهای کشور دنبال شده است.

طبق مصاحبه‌هایی که تاکنون با مسئولان شده است،‌ایجاد امنیت و ثبات شغلی در کنار برنامه ریزی برای رسیدن به اهداف چشم انداز 1404،توجه به تولید داخلی و رشد 8درصدی اقتصاد کنار اصلاح فرهنگ کار در کشور چندین مقوله مهم در مهار نرخ بیکاری است.با توجه به اینکه حل مشکل بیکاری همواره در دولت‌های قبلی با طرح های فراوانی از جمله پرداخت وام های خوداشتغالی، اجرای طرح بنگاه های کوچک زودبازده، مشاغل خانگی و مباحث از این قبیل مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت نتیجه مثبتی نداشته است. اکنون ایجاد صندوق اشتغال که راه‌کار آقای وزیر است تا چه برای حل معضل صف13 میلیونی بیکاران در آینده می‌تواند عملیاتی باشد؟


منابع: تسنیم / وبلاگ اراک آنلاین / ویستا

بیشترین بیکاری در کدام استان؟

بدون پارتی محکوم به بیکاری

بیكاری،تزریق یأس در جامعه