تبیان، دستیار زندگی
یکی از علائم ابتلای کودک به عفونت ادراری، بد بود شدن ادرار است، البته تغییر بوی ادرار ممکن است به دلایل دیگری از جمله مواد غذایی مصرفی یا داروهای مصرفی مرتبط باشد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بوی بد ادرار در کودکان نشانه چیست؟

یكی از علائم ابتلای كودک به عفونت ادراری، بد بوشدن ادرار است، البته تغییر بوی ادرار ممكن است به دلایل دیگری از جمله مواد غذایی مصرفی یا داروهای مصرفی مرتبط باشد اما بهتر آن است در صورت تند بودن بوی ادرار خصوصا در شیرخواران با پزشک درخصوص عفونت ادراری مشورت شود.

تنظیم: گل محمدی - مرکز مشاوره
عفونت ادراری در کودکان

پرسش: علت بوی تند و بد ادرار در کودک چهار ساله نشانه چیست؟

بی ‌اشتهایی، بی ‌قراری، بی‌ خوابی، درد پهلو، سوزش در هنگام ادرار و تب‌ های بی ‌دلیل از علائم عفونت ادراری در شیرخواران یا كودكان هستند اما گاهی اوقات این عارضه هیچ علامت خاصی ندارد و به همین دلیل الزامی است كه آزمایش ادرار در كودكان ماهانه انجام شود تا در صورت وجود عفونت ادراری به موقع تشخیص داده شود.

متاسفانه بر اثر عدم انجام آزمایش ادرار كه الزامی است به طور روتین در معاینات كودكان بویژه شیرخواران لحاظ شود، در بسیاری موارد عفونت ادراری در كودكان تشخیص داده نمی‌ شود و در نتیجه این عارضه درمان نشده و روی سلامت دستگاه ادراری كودک به ویژه كلیه‌ ها تاثیرات منفی بسزایی بر جای می‌ گذارد و گاه حتی منجر به نارسایی شدید كلیه در بزرگسالی نیز می‌ شود.

كاهش شدید وزن در كودكان، عدم استراحت و فقدان خواب آرام از علائم اصلی عفونت ادراری در كودكان است.

عدم تشخیص عفونت ادراری در موارد حاد منجر به عفونت كلیه‌ ها می‌ شود كه در این موارد بیمار تب شدید كرده، بی ‌حال و سست بوده و درد شدید كلیه دارد كه باید سریعا به بیمارستان منتقل شده و براساس كشت ادرار، آنتی ‌بیوتیک مخصوص به بدن كودک تزریق شود كه به طور معمول 2 هفته به طول می‌انجامد تا علائم عفونت از بین رود.

كاهش شدید وزن در كودكان، عدم استراحت و فقدان خواب آرام از علائم اصلی عفونت ادراری در كودكان است كه اگر كودک به موقع به پزشک متخصص مراجعه كند پس از انجام آزمایش كشت ادرار، تزریق عضلانی و مصرف دارو این عفونت از بین می ‌رود اما اگر تشخیص و درمان آن به تعویق افتد، عفونت دستگاه ادراری بویژه كلیه‌ ها و اجزای تناسلی از كمترین عوارض این بیماری خواهد بود.

چرا دختران بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ادراری هستند؟

بجز در چند ماه اول زندگی، عفونت‌های سیستم ادراری و كلیه ‌ها در دختر بچه‌ها بیشتر بروز می ‌كند. علت بروز عفونت‌های سیستم ادراری در كودكان دختر، به دلیل كوتاه بودن مجرای ادراری آنان است؛ چرا كه میكروب‌ها راحت‌تر می‌توانند از ناحیه تناسلی و پیشاب‌راه به مثانه و كلیه‌ ها برسند؛ ضمن آن‌كه یكی دیگر از دلایل مهم ابتلا به این بیماری در كودكان رعایت نكردن طریقه شستشوی كودک پس از دفع مدفوع است.

اما در پسران احتمال ابتلا به عفونت ادراری در صورت ختنه كاهش می‌یابد. حتی چنانچه عمل ختنه پس از 4 سالگی انجام پذیرد در كاهش ابتلا این كودكان به عفونت ‌های ادراری موثر واقع می‌ شود.

یكی از علائم ابتلای كودک به عفونت ادراری، بد بوشدن ادرار است، البته تغییر بوی ادرار ممكن است به دلایل دیگری از جمله مواد غذایی مصرفی یا داروهای مصرفی مرتبط باشد اما بهتر آن است در صورت تند بودن بوی ادرار خصوصا در شیرخواران با پزشک درخصوص عفونت ادراری مشورت شود.

همچنین یكی از دلایل ابتلا به عفونت ادراری نگه داشتن ادرار عنوان می ‌شود. بنابراین لازم است والدین در این خصوص توجه داشته باشند كه این مورد در كودكانی كه به مهد كودک یا مدرسه می‌روند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

البته بی ‌اشتهایی یا حتی گوشه‌ گیری نیز می‌تواند از علائم اولیه ابتلا به عفونت ادراری باشد.

بزرگترین مانع عفونت ادراری

شیوع عفونت ادراری در پسر بچه‌هایی كه ختنه نشده‌اند 20 برابر بیشتر از پسربچه‌هایی است كه تحت این عمل قرار گرفته‌اند.

بهترین زمان برای ختنه پسر بچه‌ها زیر‌ یک ماهگی است. ختنه بین 5/3 تا 5 سالگی عوارض روانی منفی بر روی كودک بر‌جای می‌ گذارد.


منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مرکز مشاوره
مشاور: علیزاده
جهت دریافت مشاوره از بخش مشاوره پزشکی اینجا کلیک کنید.