تبیان، دستیار زندگی
نقطه ضعف همیشه وجود دارد و باید آن را پذیرفت. حال ترس از بر ملاشدن نقطه ضعف، معضلی بزرگ‌تر از خود نقطه ضعف است چرا که....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

افشا گری،کاملا اصولی


نقطه ضعف همیشه وجود دارد و باید آن را پذیرفت. حال ترس از بر ملاشدن نقطه ضعف، معضلی بزرگ‌تر از خود نقطه ضعف است چرا که....


نقطه ضعف

انکارناپذیر و غیرممکن است که داشتن نقطه ضعف را کتمان نموده یا ادعا کنیم که هیچ نقطه ضعفی نداریم. در هر صورت، نقطه ضعف وجود دارد و باید آن را پذیرفت. حال ترس از بر ملاشدن نقطه ضعف، معضلی بزرگ‌تر از خود نقطه ضعف است چرا که در این مقوله، دو اثر سوء و روانی منفی وجود دارد:

- ترس ممتد و همیشگی همراه با احساس منفی دائم، کم‌کم به یک عادت و خلق و خوی ناپسند تبدیل می‌شود.

- پابرجا ماندن  نقطه ضعفی که می‌دانیم و می‌شناسیم.

نکته‌ی جالب، اینجاست که هر نقطه ضعفی می‌تواند مورد استفاده یا سوء‌استفاده‌ی دوست و دشمن، آشنا و غریبه قرار گیرد؛ دشمن برای ضربه زدن و نابودی کامل و دوست برای اعمال فشارهای روحی- روانی و گاه عاطفی و شاید حتی برای مزاحی زودگذر.

پیشنهاد ما این است، بیایید سنت‌شکنی کرده و به جای این که در کابوس پنهان نمودن دست و پا بزنیم یا خود را دچار هیولای ویران کننده‌ی برملا شدن این نقیصه (نقطه ضعف) بنماییم، بی‌هیچ ترس و واهمه‌ای، نقطه یا نقاط ضعف خود را فاش و بر ملا سازید که به این اقدام خودافشاسازی اطلاق می شود.

خـود افشا سـازی را چنـیـن میتوان تعریف كرد: عمل خودآگاه و یا ناخودآگاهی كه در طی آن فرد اطلاعات مربوط به خود را برای فرد دیگری آشكار می سـازد. ایـن اطـلاعات می تـوانـد در بـرگیـرنده: افكار، آمـال و آرزوها، خواسته ها، حسرتها، احساسات، عقاید، اهداف، شكستها و ناكامیها، موفقیتها، هراسها، رویاها، علاقه مندیها، تجارب زندگی و نقاط ضعف و قوت باشند. تعریف دوم خود فاش سازی چنین است: واكنش شما نسبت به دیگران و شرایط جاری. به مفهوم بیان احساسات و نظرات صادقانه و بدور از تزویر، نه با تظاهر و یا با ماسك اجتماعی.

اهداف خود فاش سازی

- افزایش خودآگاهی.

-  ایجاد رابطه پر معنا تر، عمیق تر، صمیمانه تر و مفیدتر و تسهیم صادقانه احساسات ركن دوستی و عشق ورزی است.

- بهبود مهارتهای ارتباطی.

- كاهش حس شرمساری و گناه و افزایش خویشتن پذیری.

- حل و فصل مشكلات بین فردی، تعارضات و ناسازگاریها.

هرگاه فرد دیگری بتواند شما را بپذیرید وتایید كند،آنگاه شما كمتر به خودتان سخت خواهید گرفت.

انکارناپذیر و غیرممکن است که داشتن نقطه ضعف را کتمان نموده یا ادعا کنیم که هیچ نقطه ضعفی نداریم

هنگام خود فاش سازی چه نكاتی را میبایست رعایت كنیم:

-  اصولا خود فاش سازی، افشای رازهای خانوادگی و محرمانه و تجارب و اعمال شرم آور پیشین نمیباشد. خود فاش سازی یعنی در حال حاضر به چه چیز می اندیشید و چه احساسی دارید.

- یك خود فاش سازی باید شامل 4 جمله روشن باشد: من شرایط را اینگونه میبینم........من به این نتیجه میرسم........احساس من اینگونه است.......من ترجیح میدهم كه (از تو میخواهم كه).........برای مثال فرض كنید شما به همسرتان میگویید كه "مجبور بودی توی میهمانی اینقدر به خانواده ات بچسبی".

بهتر است اعتراض خود را چنین بیان كنید كه "توی میهمانی خیلی با اقوام خودت صحبت میكردی" و "من فكر میكنم كه تو زیاد به من اهمیت نمیدهی" و "من از دستت عصبانی هستم و از دستت رنجیدم" و "من دوست دارم توی جمع بیشتر به من توجه كنی".

- خود فاش سازی شما بایستی روشن و بی پرده باشد. اگر نظری دارید سوال نپرسید. از دورویی و تزویر بپرهیزید.

- هیچگاه تصور نكنید دیگران از افكار، احساسات و نیازهای شما بدون آنكه كلامی بگویید اگاهی می یابند. هیچ كس قادر نیست فكر شما را بخواند. بدون برقراری ارتباط، غالب اوقات ما دچار سوء تفاهم میشویم.

و در آخر ذکر این مساله ضروری است که:

در خود فاش سازی 4 نكته را مد نظر قرار دهید:

* دلیلی برای افشا گری داشته باشید.

* ببینید تاكنون چقدر افشاگری كرده اید.

* ببینید با چه كسی صحبت میكنید. (دوست صمیمی، نامزد، غریبه، پدر و مادر و غیره)

* افشاگری تا چه حد به شما صدمه میزند.

کوتاه سخن اینکه به جای غصه خوردن و در لانه  خزیدن از ترس اینکه مبادا اطرافیان که لزوماً می‌توانند دشمنان ما هم نباشند، بلکه شاید حریف دوست داشتنی ما باشند، از وجود چند نقطه ضعف کوچک یا بزرگ ما درصدد ضربه‌ زدن یا سوء استفاده و امتیازگیری برآیند و یا مایه‌ی شرمساری و سرافکندگی ما شوند، با نهایت شهامت و اقتدار، با اعلام یا اعتراف به آن معضل بزرگ یعنی نقطه‌ضعفی که باعث ایجاد همه‌ی دردسر شده است، هوشیارانه از راه‌های نفوذپذیری و ضربه خوردن، محافظت نموده و درصدد از بین بردن آن برآییم.

بیایید به جای فرار و ترس از فاش شدن نقطه ضعف، آن را آشکارا بیان داریم. مطمئن باشید این شیوه‌ی رفتاری، در موفقیت و قوی‌تر شدن ذهن و فکر، مفید واقع خواهد شد.

فرآوری: مریم عطاریان

بخش خانواده ایرانی تبیان


منبع: ماهنامه شادکامی و موفقیت شماره 59 همراه با تغییرت و اضافات

مطالب مرتبط:

حواست به خودت هست؟

هیچ عملی در دنیا گم نمی شود!

کتابی برای یک زندگی هدفمند

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.