تبیان، دستیار زندگی

از این افزودنی‌های غذایی دوری کنید

مواد افزودنی غیرطبیعی روی سلامتی ما تأثیر منفی دارند. در این مطلب چند نمونه از این افزودنی‌های مضر را ذکر می‌کنیم. می‌توانید با مطالعه‌ی دقیق ترکیبات محصولات غذایی از وجود یا عدم وجود این مواد مطمئن شوید. لطفاً با ما همراه باشید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

افزودنی ها  ، افزودنی   چاشنی  ، ادویه ها و چاشنی ها و افزودنی ها ،

فقط کافی است یک بار فهرست ترکیبات روی مواد غذایی بسته‌بندی‌شده، کنسروی و غیره را با دقت مطالعه کنید. در این صورت است که با اسم‌های عجیب و غریبی مواجه می‌شوید که حتی تلفظ کردنشان برایتان سخت است. کارخانجات تولیدکننده‌ی مواد غذایی از موادی در ترکیبات خود استفاده می‌کنند که کارکردشان حفظ رنگ و طعم مواد غذایی و به تاخیر انداختن کپک‌زدگی محصولاتشان است. این ترکیبات اضافه‌شده همان افزودنی‌های غذایی هستند که شک و شبهه در موردشان زیاد است. باید بدانید که برخی از این افزودنی‌ها طبیعی هستند مانند رنگ خوراکی‌هایی که از میوه‌ها گرفته می‌شوند؛ اما برخی دیگر جزو محصولات تولیدشده در آزمایشگاه‌ها می‌باشند که همان افزودنی‌های غیرطبیعی هستند و به عقیده‌ی برخی از متخصصان این مواد افزودنی غیرطبیعی روی سلامتی ما تأثیر منفی دارند. در این مطلب چند نمونه از این افزودنی‌های مضر را ذکر می‌کنیم. می‌توانید با مطالعه‌ی دقیق ترکیبات محصولات غذایی از وجود یا عدم وجود این مواد مطمئن شوید. لطفاً با ما همراه باشید.

 

نیتریت و نیترات‌ها

این ترکیبات به عنوان ماده‌ی نگه‌دارنده برای جلوگیری از انتشار میکروارگانیسم‌ها در مواد غذایی استفاده می‌شوند. این ترکیبات به میزان زیادی در سوسیس و کالباس‌ها و همچنین در ترکیب فرآورده‌های نانی، غلات صبحانه و سبزیجات فراوری شده وجود دارند. در سوسیس و کالباس‌ها و به طور کلی گوشت‌های فرآوری شده این ترکیبات برای حفظ رنگ و طعم آن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.
خطر این افزودنی‌ها

گفته می‌شود که نیترات‌ها سرطان‌زا هستند. در واقع زمانی که این ترکیبات تغییراتی را در بدن پشت سر می‌گذارند تبدیل به یک ماده‌ی خطرناک می‌شود. متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند که تا حد امکان مصرف این مواد غذایی را به حداقل کاهش دهید. چون علاوه بر داشتن این افزودنی‌ها هم شور هستند و هم چرب.

سولفیت‌ها

سولفیت‌ها به طور طبیعی در مواد غذایی وجود دارد و یا اینکه به عنوان افزودنی استفاده می‌شود. در واقع به خاطر نگهداری، به تاخیر انداختن رشد میکروارگانیسم‌ها و همچنین حفظ رنگ مواد غذایی به آن‌ها اضافه می‌شوند. این افزودنی‌ها بیشتر در نوشیدنی‌های الکلی، میوه‌های خشک و غلات صبحانه و غیره وجود دارد. این مواد همچنین در ترکیب برچسب مواد غذایی نیز وجود دارند.

خطر این افزودنی‌ها

سولفیت‌ها یکی از ترکیبات آلرژی‌زا است که مشکلات زیادی در دستگاه تنفس و روده‌ها ایجاد می‌کند. در برخی موارد به دلیل مسمومیت شدید باعث مرگ نیز شده‌اند.

 

پروپیل گالات

این افزودنی به ویژه برای جلوگیری از ترشیدگی و اکسیداسیون چربی‌ها و روغن‌ها استفاده می‌شود. از پروپیل گالات در ترکیب روغن‌ها، آدامس‌ها و شیرینی‌جات صنعتی و غیره استفاده می‌شود.

خطر این افزودنی‌ها

نتایج اکثر پژوهش‌ها نشان می‌دهد که افزودنی گالات پروپیل جزو افزودنی‌های سرطان‌زا می‌باشد.

 

بوتیلیتد هیدرو کسی آنیزول (BHA) و بوتیلیتد هیدروکسی تولوئن (BHT)

این افزودنی معمولاً به همراه پرو پیل گالات استفاده می‌شود. در واقع از افزودنی BHA و BHT نیز در جلوگیری از ترشیدگی و اکسیداسیون چربی‌ها و روغن‌ها استفاده می‌شود و در همانی محصولاتی که اشاره شد وجود دارد.

خطرات

نتایج بررسی‌ها در مورد این افزودنی‌ها متناقض است. برخی از متخصصان معتقدند که این ترکیبات سرطان زا می‌باشند اما برخی دیگری ادعا می‌کنند که به چنین نتایجی دست نیافته‌اند. در هر حال بهتر است در مصرف مواد غذایی حاوی این ترکیبات احتیاط کنید.

 

سولفات آلومینیوم

از این ترکیب در محصولاتی مانند دسرهای تهیه‌شده از تخم‌مرغ، سبزیجات فراورده شده و غیره وجود دارد. البته میزان کم این ترکیب در مواد غذایی مجاز است البته به میزان بسیار اندک.

خطر این افزودنی‌ها

جذب میزان زیادی سولفات آلومینیوم باعث افزایش خطر زوال عقل یا بیماری آلزایمر می‌شود.

سولفیت‌ها یکی از ترکیبات آلرژی‌زا است که مشکلات زیادی در دستگاه تنفس و روده‌ها ایجاد می‌کند. در برخی موارد به دلیل مسمومیت شدید باعث مرگ نیز شده‌اند


اسید فسفریک

از این افزودنی به عنوان ماده‌ی نگه‌دارنده و اسید ساز استفاده می‌شود. اسید فسفریک در نوشیدنی‌های گازدار وجود دارد.

خطر این افزودنی‌ها

نتایج بسیاری از پژوهش‌ها نشان می‌دهد که رابطه‌ای بین مصرف نوشابه‌ها و بروز مشکلات کلیوی مانند سنگ کلیه وجود دارد. محققان همچنین بر این باور هستند که مصرف نوشابه‌ها که حاوی این ترکیبات هستند امکان پوکی استخوان را در خانم‌ها بالا می‌برد.

 

آسپارتام

آسپارتام یک شیرین‌کننده است که فاقد کالری یا کم کالری است. بیشتر محصولات غذایی یا نوشیدنی‌های رژیمی حاوی این افزودنی هستند.

خطر این افزودنی‌ها

حرف و حدیث در خصوص این افزودنی زیاد است. نتایج بسیاری از پژوهش‌ها نشان می‌دهند که این افزودنی بی‌خطر است. البته نتیجه‌ی برخی دیگر از پژوهش‌ها که روی حیوانات آزمایشگاهی انجام شده است نشان می‌دهد که این حیوانات بعد از تزریق آسپارتام به سرطان مبتلا شدند.

 

آسولفام پتاسیم

اسولفام نیز یکی دیگر از شیرین‌کننده‌های مصنوعی است که 200 برابر قند شیرین است. از این شیرین‌کننده نیز در تهیه‌ی محصولات قنادی، آدامس و نوشیدنی‌های گازدار استفاده می‌شود.

خطر این افزودنی‌ها

استفاده از این شیرین‌کننده نیز مانند آسپارتام به رسمیت شناخته شده است. با وجود اینکه ارتباطی بین مصرف این ترکیبات و بروز سرطان در حیوانات آزمایشگاهی دیده شده است اما تاکنون نتایج هیچ پژوهشی حاکی از این نبوده است که ارتباط مستقیمی بین مصرف ترکیبات و سرطان وجود دارد؛ اما توصیه متخصصان تغذیه این است که تا حد امکان از مصرف مواد غذایی حاوی این افزودنی‌ها خودداری شود.

 

تارترازین

رنگ‌های خوراکی موجود در مواد غذایی فقط به منظور زیبایی استفاده می‌شود. این ترکیبات صرفاً به دلیل خوش‌رنگ کردن و مطلوب تر شدن مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. تارترازین در بیشتر شیرینی‌جات صنعتی، غلات صبحانه، سس خردل و آب نبات‌ها وجود دارد.

خطر این افزودنی‌ها

محققان بررسی‌های زیادی روی تأثیر این افزودنی‌ها و بروز کهیر و اگزما انجام داده‌اند و اما به نتایج مثبت نرسیده‌اند. در واقع نتایج پژوهش‌ها ضد و نقیض بوده است. نتایج برخی از پژوهش‌ها نشان می‌دهد که ارتباطی بین محصولات غذایی حاوی این افزودنی‌ها و بیش فعالی بچه‌ها وجود دارد. نتایج برخی از پژوهش‌های دیگر نیز نشان می‌دهد که خود این مواد غذایی باعث تحریک بچه می‌شود. در هر حال نظر اکثر متخصصان این است که این افزودنی‌ها مضر و خطرناک می‌باشند و باید در مصرف آن احتیاط شود.

 

حرف حساب

حرف حساب اینکه هدف از نگارش این متن تشویق شما به مطالعه‌ی برچسب ترکیبات محصولات غذایی صنعتی است. وجود این مواد در ترکیبات مواد غذایی نشان‌دهنده‌ی این است که باید در مورد کیفیت آن محصول غذایی شک کنید. توصیه می‌کنیم تا جایی که می‌توانید از مواد غذایی طبیعی و تازه استفاده کنید.


مطالب مرتبط:

کاراگینان، افزودنی طبیعی؛ اما مضر

6 افزودنی خطرناک در مواد غذایی

آشنایی با افزودنی‌های خوراکی

افزودنی‌ها خوب و بد دارند

آشنایی با انواع شیرین کننده‌ها در صنایع غذایی (1)

آشنایی با انواع شیرین کننده‌ها در صنایع غذایی (2)

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.