تبیان، دستیار زندگی
«سیمای انسان كامل در قرآن» دفتری است در تفسیر سوره فرقان كه به بیان خلقت انسان، پرستش خالق، نشانه های بندگان خدا و. . . پرداخته است. و توسط آیت‌الله العظمی سبحانی تبریزی و اساتید حوزه علمیه قم نوشته شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سیمای انسان کامل در قرآن

فرقان

قرآن، كلام خدا و مصباح هدایت است كه عنایت به آن و عمل به آموزه های آن آدمی را به بهشت عبودیت و فلاح رهنمون می كند. تفسیر و تبیین آیات خدا رویكردی است بدین سو تا بندگان به معرفت آیات الهی واصل شوند و طریق عبودیت پیش گیرند.

«سیمای انسان كامل در قرآن» دفتری است در تفسیر سوره فرقان كه به بیان خلقت انسان، پرستش خالق، نشانه های بندگان خدا و. . . پرداخته است و توسط آیت‌الله العظمی سبحانی تبریزی، متکلم، فقیه، اصولی، مفسر، مجتهد شیعی ایرانی و از مراجع تقلید و اساتید حوزه علمیه قم نوشته شده است.


سیمای انسان کامل در قرآن (تفسیر سوره فرقان)

این کتاب یکی از آثار و تالیفات آیت الله جعفر سبحانی تبریزی است و تفسیری است فشرده و در عین حال گویا بر سوره فرقان که یکی از سوره های قرآن است می باشد.

قرآن در سوره فرقان طی تعالیم چهارگانه خود ، سیمای انسان کامل را ارائه نموده و با کوتاه ترین عبارات، گمشده انسان را در حکمت عملی به او معرفی می کند.

انسان كامل، موضوع پراهمیتى است كه همه مكاتب از آن سخن گفته‏اند؛ به ‏ویژه در عرفان، با شرح و تفصیل‏هاى فراوانى از آن گفت‏وگو مى‏شود، اما سیماىِ انسان كامل از نگاه قرآن، چگونه است؟

بهترین معرفى از چهره انسان كامل، در قرآن صورت گرفته ‌است، چرا كه آفریننده انسان، بهتر از هركس مى‏داند كه براى انسان چه چیز كمال است و ملاك معیارهاى آن كدام است.

این كتاب، تفسیرى از«سوره فرقان» است كه در آن با موضوع «انسان كامل» به بیان خلقت انسان، پرستشِ خالق، نشانه‏هاى بندگان خدا پرداخته‌ است.

زندگینامه نویسنده

حضرت آیت الله جعفر سبحانی تبریزی در 28 شوال المکرم 1347 هـ.ق (20 فروردین 1308 ش) در تبریز در خانواده ای با علم و تقوا و فضیلت دیده به جهان گشود. آیت الله حاج شیخ جعفر سبحانی پس از فراغت از تحصیلات ابتدایی در مکتبخانه مرحوم میرزا محمود فاضل به فراگیری متون ادب پارسی پرداخت و کتاب های گلستان و بوستان و تاریخ معجم و نصاب الصبیان و ابواب الجنان و ... را فراگرفت.

محتویات این کتاب قبلا به صورت مقالاتی در مجله وزین مکتب اسلام چاپ شده و اکنون به صورت کامل تری به خوانندگان تقدیم شده است. مقدمه این کتاب توسط مولف محترم در سال 1377 نوشته شده است

در 14 سالگی رهسپار مدرسه علمیه طالبیه تبریز گردید. از اساتید ایشان می توان به آیت الله روح اله خمینی و حاج شیخ حسن نحوی و میرزا محمدعلی مدرس خیابانی صاحب ریحانه الادب و استاد علامه طباطبایی و ... اشاره کرد.

ایشان یکی از مدرسان دارالتبلیغ اسلامی قم به شمار می روند که در زمینه تاریخ ملل و کلام اسلامی تحقیق می کنند و همچنین وی موسس مرکز مطالعات کلام اسلامی (موسسه آموزشی و پژوهشی امام صادق علیه السلام) در قم (1359) است و یکی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم می باشد که در علم کلام سرآمد حوزه است.

ایشان پس از درگذشت آیت الله شیخ جواد تبریزی و با استظهار به درخواست گروهی از مردم آذربایجان به صحنه مرجعیت وارد شد.

از دیگر فعالیت های علمی و فرهنگی ایشان می توان به: تأسیس و نگارش دانشنامه کلام اسلامی، تأسیس مجله و مرکز تخصصی کلام اسلامی، تألیف کتب درسی دانشگاهی و حوزوی و عضویت در هیأت امنای دایرة المعارف اسلامی و .... اشاره کرد و از جمله آثار ایشان، الکتب الکلامیه و معجم المتکلمین، موسوعه طبقات الفقها، معجم التراث و الموسوعه الرجالیه، فروغ ابدیت، سیمای فرزانگان، آئین وهابیت و... اشاره کرد.

ساختار بندی کتاب

این کتاب شامل چندین مبحث و عنوان است که بعضی از آنها به قرار زیر است:

1- ویژگی های سوره فرقان

2- دلایل جهانی بودن اسلام

3- مالکیت خداوند بر جهان هستی

4- فرمانروای مطلق هستی

5- خالق مقام هستی

6- انگیزه های پرستش

7- حربه تهمت

8- بهانه های کودکانه

9- نتیجه فرار از واقعیت ها

10- چرا پیامبران ساده زیستند؟

قرآن در سوره فرقان طی تعالیم چهارگانه خود سیمای انسان کامل را ارائه نموده و با کوتاه ترین عبارات، گمشده انسان را در حکمت عملی به او معرفی می کند

11- غرور سرچشمه الحاد

12- تعیین کنندگان سرنوشت انسان

13- علت نزول تدریجی قرآن

14- سرنوشت های عبرت انگیز

15- هواپرستی بدترین بت پرستی

16- سایه های متحرک نشانه ای از قدرت اوست

17- دو رکن اساسی تربیت

18- پاداش امامت

19- حقیقت توکل چیست؟

20- انگیزه های سجده به خدا

21- نشانه های بندگان خدا

22- سرانجام زندگی بندگان خدا

23- و ...

محتویات این کتاب قبلا به صورت مقالاتی در مجله وزین مکتب اسلام چاپ شده و اکنون به صورت کامل تری به خوانندگان تقدیم شده است. مقدمه این کتاب توسط مولف محترم در سال 1377 نوشته شده است.

فرآوری: آمنه اسفندیاری

بخش قرآن تبیان      


منابع:

کتابخانه طهور

سایت آوینی

سایت ویستا

سایت ویکی پدیا

مطالب مرتبط:

فضیلت و خواص سوره فرقان

نقش دوست در سرنوشت انسان!

صبح و شب کدام سوره ها را بخوانیم؟