تبیان، دستیار زندگی
در وضو و غسل نباید چیزی مانع رسیدن آب به اعضا و پوست بدن گردد. لذا اگر سرمه صرفاً در داخل چشم کشیده شود، به صحّت وضو و غسل ضرر نمی رساند، اما اگر به اطراف چشم یا در محل ابرو کشیده شود، باید دید که آیا دارای جِرم و مانع برای رسیدن آب به اعضای وضو یا غسل، ا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

آیا جوهر خودکار مانع وضو است؟

در وضو و غسل نباید چیزی مانع رسیدن آب به اعضا و پوست بدن گردد. لذا اگر سرمه صرفاً در داخل چشم کشیده شود، به صحّت وضو و غسل ضرر نمی رساند، اما اگر به اطراف چشم یا در محل ابرو کشیده شود، باید دید که آیا دارای جِرم و مانع برای رسیدن آب به اعضای وضو یا غسل، است یا خیر؟


در این مقاله به طرح چند پرسش و پاسخ در مورد وضو می پردازیم:

سوال: آیا با سرمه می توان وضو گرفت یا غسل کرد؟

در وضو و غسل نباید چیزی مانع رسیدن آب به اعضا و پوست بدن گردد. لذا اگر سرمه صرفاً در داخل چشم کشیده شود، به صحّت وضو و غسل ضرر نمی رساند، اما اگر به اطراف چشم یا در محل ابرو کشیده شود، باید دید که آیا دارای جِرم و مانع برای رسیدن آب به اعضای وضو یا غسل، است یا خیر؟

حال با توجه به این که این مسئله از مسائل اختلافی بین فقهاء نمی باشد، نظر شما را به استفتایی در همین باره از محضر آیة الله بهجت ره جلب می نماییم:

«اگر سرمه، چرب باشد به گونه‌اى که عرفاً مانع حساب شود و خارج از چشم کشیده شده باشد نه داخل آن و نیز یقین داشته باشد که قبل از غسل وجود داشته، باید غسل را اعاده نماید». (بهجت، محمد تقى، استفتاءات، ج‌1، ص 232، نشر دفتر حضرت آیة الله بهجت ره)

سئوال: چه چیزهایی وضو را باطل می‌كند؟

جواب: هفت چیز است كه وضو را باطل می‌كند:

1. بول

2. غائط

3. باد معده و روده كه از مخرج غائط خارج شود.

4. خوابی كه به واسطه‌ی آن چشم نبیند و گوش نشنود.

5. چیزهایی كه عقل را از بین می‌برد مثل دیوانگی و مستی و بیهوشی.

6. استحاضه زنان

7. كاری كه برای آن باید غسل كرد. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع, م323)

سوال: آیا جوهر خودکار مانع وضو به حساب می آید؟

چنانچه جوهر خودکار جرم داشته باشد مانع وضو است و باید برطرف شود. (امام خمینی، استفتائات، ج 1، ص 36) بنابراین نمی توان یک حکم برای همه خودکارها بیان کرد.

سوال: اگر قبل از وضو، صورت و دست های انسان خیس باشد، آیا وضو اشکال ï‌کیدا می کند؟ یعنی آیا اگر برای روان تر شدن جریان آب، دست و صورت را خیس کنیم، مبطل وضو است؟

در هنگام وضو گرفتن باید محل مسح سر و پاها خشک باشد[1]و لذا اگر بقیه بدن، خیس و تر باشد اشکالی ندارد.

سئوال: در مسح پا تر شدن ناخن باید به چه شكلی باشد؟ آیا باید ناخن همه‌ی انگشتان پا مسح شود؟ دست را در مسح پا تا كجا باید بكشیم؟ لطفاً توضیح دهید؟

جواب: مسح پا را می‌توانید از نوك یكی از انگشتان تا مفصل ساق بكشید و لازم است محلی كه مسح كشیده می‌شود خشك باشد. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع ج1, م252)

سوال: آیا بعد از غسل جنابت باید برای نماز وضو گرفت؟

بعد از غسل جنابت مادامی که این غسل باطل نشده باشد (اگر چیزهایی که وضو را باطل می کند انجام نداده باشد یا دو باره جنب نشده باشد) نیاز نیست وضو بگیرد و با همان غسل جنابت می تواند نماز و کارهای دیگر را انجام دهد. (توضیح المسائل مراجع،ج1،ص221،مسأله346)

سئوال: محدودیت ما در مصرف آب برای وضو و غسل چگونه است؟

جواب: محدودیت واجبی ذكر نشده است لیكن مستحب است مقدار مصرف آب برای وضو یك مد (تقریباً 750 گرم) و برای غسل یك صاع (3 كیلو) باشد. البته باید از اسراف در مصرف آب خودداری نمود. (ر.ک عروه الوثقی, ج1)

سئوال: آیا در مسح كشیدن سر هنگام وضو برای خانم‌ها حتماً باید فرق سر قسمت روی بینی باز شود؟

جواب: در قسمت جلو سر (فرق باز شود) مسح باید انجام شود و لازم نیست حتماً مقابل بینی باشد. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, م251)

سئوال: در هنگام وضو گرفتن اگر خود فرد در كمال سلامت باشد ولی آب را كسی دیگر بریزد و وی وضو بگیرد، آیا وضوی وی باطل است؟

جواب: اگر دیگری دست و صورت او را شتسشو دهد وضو باطل است. اما اگر دیگری آب می‌ریزد و خود شخص شستشو می‌دهد اشكال ندارد. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, ص185, شرط یازدهم)

سئوال: آیا خشك بودن صورت و دست‌ها قبل از وضو لازم است؟

جواب: خشك كردن دست‌ها و صورت لازم نیست و چنانچه آب وضو بر رطوبت صورت و دست غلبه كند كفایت می‌كند. .(ر.ک استفتائات جدید امام خمینی(ره), ج1, س37 و38)

سئوال: آیا كسی كه دست چپ را برای وضو می‌شوید و بعد یك مشت آب بر روی انگشتان می‌ریزد و دست می‌كشد و آن را از بالای آرنج نمی‌ریزد آیا باعث بطلان وضو می‌شود؟ در صورت و دست راست چگونه است؟

جواب: اگر یك مشت آب را هم به قصد وضو و برای شستن بریزد اشكالی ندارد. (ر.ک استفتائات امام خمینی(ره), ج1, س34, س33)

فرآوری: آمنه اسفندیاری  

بخش احکام اسلامی تبیان


منابع:

سایت اسلام کوئیست

سایت اندیشه قم (بخش استفتائات)

سایت حوزه

مطالب مرتبط:

آیا ابروی مصنوعی مانع وضو است؟

رابطه وضو با بهداشت جسمانی

واجبات و مستحبات وضو

ذکر هنگام وضو

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.