تبیان، دستیار زندگی
اربعین حسینی، زمینه ساز ادامه مبارزه تاریخی مؤمنان با «ظلم و استکبار و استبداد» شد و حادثه 29 بهمن تبریز نیز در انقلاب اسلامی همین نقش تعیین کننده را ایفا کرد و انگیزه بیداری، قیام و مبارزه را در سراسر کشور گسترش داد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

3 درس قیام 29 بهمن از دیدگاه رهبری


اربعین حسینی، زمینه ساز ادامه مبارزه تاریخی مۆمنان با «ظلم و استکبار و استبداد» شد و حادثه 29 بهمن تبریز نیز در انقلاب اسلامی همین نقش تعیین کننده را ایفا کرد و انگیزه بیداری، قیام و مبارزه را در سراسر کشور گسترش داد.

رهبری در قدیم

رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار سال 87 خود باهزاران نفر از مردم مۆمن و انقلابی آذربایجان شرقی در آستانه سالروز قیام 29 بهمن 1356 مردم تبریز  به سه درس مهم از این قیام اشاره داشتند.

در ایشان انتشار وسیع پیام قیام سیدالشهدا (ع) و جرأت بخشیدن به مردم را، مهمترین هدف خطبه ها و افشاگریهای حضرت زینب کبری (س) و امام سجاد (ع) برشمردند و افزودند: اربعین حسینی، زمینه ساز ادامه مبارزه تاریخی مۆمنان با «ظلم و استکبار و استبداد» شد و حادثه 29 بهمن تبریز نیز در انقلاب اسلامی همین نقش تعیین کننده را ایفا کرد و انگیزه بیداری، قیام و مبارزه را در سراسر کشور گسترش داد.

ایشان هوشیاری و درک موقعیت – جرأت اقدام و نترسیدن از سختی ها و خطرها – و ایمان و امید به آینده را سه درس مهم قیام مردم تبریز دانستند و خاطرنشان کردند: این درسهای مهم، راهگشای امروز و آینده ملت و کشور است.

واكنش حضرت امام خمینی (ره):

شاید یكی از زیباترین پیام‌های امام (ره) نسبت به ملت، پیامی بود كه به مناسبت قیام 29 بهمن سال 56 تبریز صادر كردند، پیامی که آکنده از مهر و لطف ایشان به مردم غیور تبریز بود:

«سلام بر اهالی شجاع و متدین آذربایجان عزیز! درود بر مردان برومند و جوانان غیرتمند تبریز! درود بر مردانی كه در مقابل دودمان بسیار خطرناك پهلوی قیام كردند و با فریاد «مرگ بر شاه» خط بطلان بر گزافه گویی‌های او كشیدند! زنده باشند مردم مجاهد عزیز تبریز، كه با نهضت عظیم خود مشت محكم بر دهان یاوه‌گویانی زدند كه با بوق‌های تبلیغاتی، "انقلاب خونین استعمار" را كه ملت شریف ایران با آن صد در صد مخالف است "انقلاب سفید شاه و ملت" می‌نامند و این نوكر اجانب و خود باخته مستعمرین را نجات دهنده كشور می‌شمارند...من نمی‌دانم با چه زبانی به اهالی محترم تبریز و به مادران داغدیده و پدران مصیبت كشیده، تسلیت بگویم. با چه بیانی این قتل عام‌های پی در پی را محكوم كنم... .»

ایشان هوشیاری و درک موقعیت – جرأت اقدام و نترسیدن از سختی ها و خطرها – و ایمان و امید به آینده را سه درس مهم قیام مردم تبریز دانستند

قیام 29 بهمن سال 1356، تبریز، یكی از نقاط عطف انقلاب محسوب می‌شود، در كتب گوناگونی كه پیرامون ریشه‌های انقلاب اسلامی نوشته شده،قیام تبریز به عنوان یكی از ریشه‌های اساسی انقلاب اسلامی ایران ذكر شده است؛ چون باعث شیوع سنت «چهلم‌ها» در كشور شد و قیام مردمی را از شهری به شهر دیگر سرایت داد و به ترتیب یزدی‌ها، شیرازی‌ها، جهرمی‌ها، كازرونی‌ها و نهایتاً همه ایران به‌پا خاستند.

این قیام یك ماهیت اسلامی و مذهبی داشت؛ چرا كه خاستگاه آن مسجد بود و دیدگاهش را از مراجع و علما وام گرفته بود. رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه‌ای در سفر به تبریز، در سخنرانی خود در بازار تبریز فرمودند:

«این تبریز، همان تبریزی است كه نخستین ضربه را بر پیكر شاه بعد از مردم قم وارد كرد و هنوز هم سرآمد مبارزان و مجاهدان است».

فرآوری: باباپور

بخش تاریخ ایران و جهان تبیان


منابع: عصر ایران/ کتاب انقلاب اسلامی و ریشه‌های آن،