شبکه پایگاه های قرآنی
Quran.tebyan.net
  • تعداد بازديد :
  • 3805
  • سه شنبه 1392/9/19
  • تاريخ :

چرا از استاد محمد صدیق منشاوی فیلمی وجود ندارد؟

استاد منشاوی
نگاهی كوتاه بر زندگی استاد منشاوی


بسیاری از قرآن‌دوستان و علاقمندان به صدای استاد محمد صدیق منشاوی می‌دانند كه این استاد بارها در رسانه تصویری به تلاوت قرآن پرداخته است؛ زیرا پخش زنده تلویزیونی مراسم نماز جمعه در كشور مصر از سال 1950 میلادی آغاز شده و این دوره همزمان است با حیات شیخ محمد صدیق منشاوی. دورانی كه او نیز در این مراسم به تلاوت قرآن می‌پرداخته است.

همچنین استاد محمد صدیق منشاوی به بعضی از كشورهای اسلامی سفرهایی داشته و به گفته صاحب نظران در این كشورها نیز تلاوت‌های تصویری از وی ضبط شده است. ولی متأسفانه صدا و تصویر برخی از قاریان مصری در رادیو تلوزیون مصر به دلیل غفلت و سهل‌انگاری افرادی ناآگاه از بین رفته و پاك شده است. البته شواهدی نیز وجود دارد كه برخی از این مجموعه‌های صوتی و تصویری كمیاب از قاریان مصری در محل‌های مخصوصی نگه‌داری می‌شود و در اختیار برخی افراد خاص است. به هر حال امیدواریم كه در آینده‌ای نزدیك تلاوت‌های تصویری از استاد محمد صدیق منشاوی نیز كه در سال 1348ه.ش از دنیا رفته است در دسترس علاقمندان قرار گیرد.

 

 

اما در ادامه به بهانه یادكردی از استاد منشاوی شرح حال كوتاهی از وی را تقدیم می كنیم.

استاد منشاوی

استاد محمد صدیق منشاوی در سال 1299 ه. ش. یعنی حدود 73 سال پیش، در شهر منشاه مصر در خانواده‌ای بسیار مذهبی پا به عرصه‌ی وجود گذارد. «پدرش شیخ صدیق منشاوی یکی از قاریان صوفی‌منش بود که هرگز در مسیر تلاوتش اجر و پاداشی طلب نکرد. از این رو فرزندش محمد را نیز با چنین علایقی پرورش داد تا جایی که تلاوت را تنها به جهت آنکه متعلق به این کتاب مقدس است برگزید. شیخ صدیق منشاوی را فردی در کمال خشوع و خضوع می‌خوانند گویند او چنان تقوی پیشه بود که هرگز در هیچ تلاوتی بر اجر و پاداش آن سخنی نگفت. تنها در محل حاضر می‌شد، آنگاه با وقاری سرشار از خشیت الهی باز می‌گشت و این شیوه‌ای بود که در میان فرزندانش نیز نیک مشهود است». محمد صدیق از آنجا که در شهر منشاه تولد یافت چون پدرش به منشاوی ملقب گردید. با تشویق و تعلیم پدر به آموزش معارف قرآنی و تعلیم قرائت‌های مختلف پرداخت، چرا که پدرش نیز از قاریان مشهور عصر خود به شمار می‌آمد. مرحوم استاد منشاوی از همان ابتدا به حفظ کامل قرآن پرداخته و از 9 سالگی به بعد در ماه مبارک رمضان شب‌های قرائت قرآن برگزار می‌نمود. این امر تا سنین جوانی استاد ادامه داشت. این در حالی بود که پس از چندی با ورودش به رادیوی عربی مصر و پخش تلاوت‌هایش، به شهرت او افزوده شد تا آنکه به عنوان یکی از اساتید و قاریان مشهور مصر معرفی شد. او قاری بزرگی است که در میان متأخران بی‌نظیر و در میان متقدّمین کم نظیر بوده است. او از مفاخر بزرگ جهان اسلام و مبتکر الحان گوناگون قرآنی به شمار می‌آید. سبک تلاوت، صوت زیبا، لحن گرم و حزین، تلفظ صحیح و بیان قوی کلمات از مختصّات قرائت مرحوم منشاوی به شمار می‌آید که با چیرگی و مهارت کامل و تسلّطی فوق‌العاده شنونده را به آیات الهی متوجه می‌سازد. او چنان تسلّطی به قرائات سبعه و عشره و راویان قاری دارد که وی را به عنوان یکی از بهترین اساتید این فن در جهان اسلام مطرح نموده است، تا آنجا که شهرتش را در جای جای جهان اسلام اذعان می‌دارند. مرحوم محمد صدیق منشاوی با تسلّطی کامل و سبکی خاص تمامی قرآن مجید را با قرائت ترتیل تلاوت کرده است و اکنون گنجینه‌ای از نوارهای تحقیق و ترتیل این استاد در آرشیو رادیو قرآن موجود می‌باشد. استاد به واسطه زندگی کوتاهش به کشورهای محدودی مسافرت کرده است. از آن جمله به سوریه، کویت و برخی از کشورهای شیخ نشین حاشیه خلیج فارس می‌توان اشاره کرد که در مساجد مختلف این کشورها به تلاوت قرآن کریم پرداخته است. سرانجام دست اجل از آستین تقدیر برون آمده، این بار نیز گلی از بوستان معطر قرآن را گلچین نمود و استاد منشاوی در سن 49 سالگی در سال 1348 ه. ش. در شهر قاهره جان به جان آفرین تسلیم کرد و بدین طریق گرد غم و اندوه را در بر جبین عاشقان کلام دوست نشانید، هرچند که امروز پس از گذشت سال‌ها آوای ملکوتی او زینت بخش محافل و مجالس قرآنی و پرورش دهنده استعدادهای نهفته در این مسیر است.

فرآوری شده توسط نعمتی

كارشناس شبكه تخصصی قرآن تبیان

برای دریافت فایل تصویری این مقاله، اینجا را كلیك نمایید.


سازمان دارالقرآن الكریم

روشنگری

UserName