تبیان، دستیار زندگی
شهره دختر هجده ساله ای است که با گذر از دوران کودکی، خود رأی و سرکش شده و دو، سه سالی می شود که دیگر مثل گذشته به حرف های بزرگ ترهایش گوش نمی دهد و فقط گوشش به حرف دوستان است.....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

من و تو بدون دیوار


این که بتوانید فرزندان خود را تا همیشه با خودتان همراه کنید و موقعیت خود را به عنوان والدین نوجوان حفظ کنید، افزون بر خصوصیات نوجوان، بسیار به عملکرد خودتان بستگی دارد.


فاصله سنی میان والدین و فرزندان

شهره دختر هجده ساله ای است که با گذر از دوران کودکی، خود رأی و سرکش شده و دو، سه سالی می شود که دیگر مثل گذشته به حرف های بزرگ ترهایش گوش نمی دهد و فقط گوشش به حرف دوستان است.

این که بتوانید فرزندان خود را تا همیشه با خودتان همراه کنید و موقعیت خود را به عنوان والدین نوجوان حفظ کنید، افزون بر خصوصیات نوجوان، بسیار به عملکرد خودتان بستگی دارد.بسیاری از نوجوانان از گوش دادن به نصیحت ها و توصیه های همیشگی خسته می شوند و فکر می کنند که نصیحت بیش از حد یعنی نبود اعتماد خانواده و کوچک شمردن آنها.

اگر از کارهای فرزندانتان راضی نیستید سعی کنید به طور غیر مستقیم به آنها توصیه کنید و مستقیم آنان را توبیخ نکنید.شما می توانید با خریدن انواع کتاب ها یا فیلم های آموزنده، فرزند خود را نسبت به مسائل و مشکلات موجود در جامعه به طور غیرمستقیم آگاه کنید.اگر می خواهید فرزندانتان با شما تا همیشه مثل دوست بمانند نیازهای روحی و فکری آنان را قبل از این که سراغ دیگری بروند، رفع کنید و به پرسش های آنان بموقع پاسخ بدهید.

اگر می خواهید فرزندانی سر به راه داشته باشید، اول از همه خودتان باید چنین باشید. تعجب نکنید! وقتی خودتان سیگاری هستید، نمی توانید نوجوان خود را از سیگار منع کنید.

نتایج یک تحقیق نشان داد که 40 تا 60 درصد از نوجوانان، برای اولین بار نحوه استعمال مواد دخانی را در خانه و از سوی والدین خود آموخته اند.

سمیرا ارشدی، روان شناس و مشاور خانواده به والدین توصیه می کند: با پرهیز از رذایل اخلاقی مانند دروغگویی، خشم و عصبانیت بی موقع یا ناسزا گفتن، الگوی رفتاری مناسبی برای نوجوانتان باشید.کودکی که عمری قربانی خشم و خشونت شده، به محض این که احساس استقلال کند خود نیزبه خشونت و تکرار الگویی که آموخته است، اقدام خواهد کرد.

حسین و احمد دو نوجوان پانزده و هفده ساله هستند که با آنها در مغازه تعمیرات خودرو گفت وگو می کنم:  حسین در رشته علوم تجربی درس می خواند و احمد نیز برادر اوست و رشته فنی مربوط به مکانیک خودرو را در مدرسه فنی حرفه ای دنبال می کند. حسین می گوید: اگر پدرم من را اینجا ببیند تنبیه خواهم شد. من عاشق مکانیک خودرو هستم، ولی پدرم که متخصص بیهوشی است دلش می خواهد من پزشک شوم و اصلا به علایق من توجه نمی کند.

من استعداد فنی خوبی دارم و همه وسایل خراب خانه را بدون این که دوره ای دیده باشم، تعمیر می کنم. چون مطالعات آزاد دارم و سی دی های آموزشی مربوط به تعمیرات و کارهای فنی را تهیه و از روی آن تمرین می کنم.

ارشدی، روان شناس و مشاور اعتقاد دارد شما با آزاد گذاشتن بیش از حد فرزندان در هر زمینه ای و برآورده کردن همه نیازهای او، وی را متکبر و خودخواه بار می آورید و همان قدر او را ناتوان و ضعیف در مقابل مشکلات می سازید

ارشدی، مشاور خانواده در این باره می گوید: خیلی از سرکشی ها و فاصله های بین والدین و فرزندان به همین دلیل است. وی می افزاید: فرزند شما ادامه شما نیست و انسان مستقل با خواسته ها و استعدادهای متفاوت است. والدین فقط وظیفه شناساندن راه های درست و نادرست به فرزند و مشورت کردن با او درباره علاقه مندی هایش را دارند و بهتر است انتخاب نهایی را به عهده فرزندان بگذارند.فرزندان اول به شما وابسته اند و بعد کم کم با خودشان هم آشنا می شوند و محیط و دیگران را می شناسند، ولی همچنان مغلوب و مجذوب شخصیت شما باقی می مانند تا روزی که به سن نوجوانی برسند.

سمیرا ارشدی، مشاور خانواده در این باره می گوید: نوجوانان علاقه خاصی به استقلال، جدا شدن از خانواده و پیوستن به گروه همسالان دارند و بهترین کار برای خانواده این است که برای این که هم فرزندان را راضی کنید و هم با دوستان جدیدش بیشتر آشنا شوید، هر چند وقت یک بار، مهمانی دوستانه ای ترتیب دهید و دوستان فرزندتان را هم با خانواده هایشان به صرف عصرانه ای ساده دعوت کنید. می توانید سفر های خانوادگی یک روزه به همراه تور برای فرزند تان و دوستانش ترتیب دهید یا به کوهنوردی خانوادگی همراه آنان بروید.

یک جمله خیلی معروف پدر و مادرهایی که هر روز از نوجوانان خود بیشتر فاصله می گیرند این است: از بچه فلانی یاد بگیر! نصف تو است، اما همه چیزش مرتب است.

ارشدی بشدت خانواده ها را از این نوع مقایسه های تحقیر آمیز منع می کند و می گوید: از تحقیر، توهین یا مقایسه کردن نوجوان با دیگران بشدت پرهیز کنید؛ چون انجام این اعمال موجب پرخاشگر و زورگو شدن آنها یا احساس حقارتشان می شود.

ارتباط با نوجوان

هر کسی در خانه چه کاره است؟ اگر بنشینید و در خانه بازی «کی چه کاره است» را راه بیندازید و فرزندتان غیر از این که بگوید:

من درس می خوانم چیز دیگری برای گفتن نداشته باشد، شما در تربیت او کوتاهی کرده اید.هرکسی برای خودش درس می خواند، اما سهمش در خانواده چه می شود.

خانواده جایی است که همه باید بدانند آن قدر وجود و انسجامش مهم است که باید در پایداری آن و برقراری نظمش بکوشند.

سمیرا ارشدی توصیه می کند به فرزندان خود مسئولیتی بسپارید و از او بخواهید بخشی از امور خانه را به عهده گیرد.شستن ظروف،خرید نان، همکاری برای حمل ساک های خرید و.... از امور کوچک، اما مهمی است که می توانید به فرزندانتان بسپارید و آنان را مسئول آن کار بدانید.

این چیزی است که در ذهن هر نوجوانی است. البته بیشتر موارد مخاطب آنها جنس مخالف است، اما قبل از این که خلأ بی توجهی شما او را به هر سمتی بکشد، سعی کنید شما و همسرتان بیش از هرکس دیگر به فرزندتان، خواسته ها و احساسات و عواطف و نیازهایش توجه کنید.همین نیاز است که در این سنین نوجوان را به عوض کردن ظاهر و نوع پوشش خود ترغیب می کند.

ارشدی، خانواده را از منع کردن مستقیم و پرخاش به نوجوان به دلیل ظاهر متفاوتش منع و توصیه می کند در عوض این کار، او را در معرض پذیرفته شدن اجتماعی قرار دهید. در مقابل دیگران از مهارت های او سخن بگویید و بخواهید که درباره افکار، عقاید و موفقیت هایش سخن بگوید، او را به سمت فعالیت های داوطلبانه و خیرخواهانه گروهی یا ورزشی سوق دهید.

ارشدی، روان شناس و مشاور اعتقاد دارد شما با آزاد گذاشتن بیش از حد فرزندان در هر زمینه ای و برآورده کردن همه نیازهای او، وی را متکبر و خودخواه بار می آورید و همان قدر او را ناتوان و ضعیف در مقابل مشکلات می سازید.

این روان شناس توصیه می کند: به نوجوانان استقلال بدهید. بگذارید رنگ اتاق و وسایلش را خودش انتخاب کند، اما سقف توانایی ها و قوانین خانواده را به او تفهیم کنید.

 

بخش خانواده ایرانی تبیان


منبع: چهاردیواری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.