تبیان، دستیار زندگی
هدف این پروژه مقایسه مقدار چربی انواع گوشت های موجود در بازار می باشد. وجود مقدار زیاد چربی در غذای روزانه برای سلامتی مضر می باشد، لذا دانستن مقدار چربی غذا های مصرفی امری ضروری می باشد...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه دوم

اهداف:

هدف این پروژه مقایسه مقدار چربی انواع گوشت های موجود در بازار می باشد. وجود مقدار زیاد چربی در غذای روزانه برای سلامتی مضر می باشد، لذا دانستن مقدار چربی غذا های مصرفی امری ضروری می باشد.

وسائل مورد نیاز:

- مقداری گوشت گاو

- مقداری گوشت گوسفند

- مقداری گوشت مرغ

- قابلمه

- ترازوی دقیق

- اجاق

- بشر

- زمان سنج

- یخچال

- سه عدد بشقاب یکبار مصرف

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه دوم

روند انجام پروژه:
چربی ها در مجاورت حرارت می توانند آب شوند و به صورت مایع در آیند. حتماً تا به حال مشاهده کرد ید که با انداختن همبرگر در ماهیتابه، یا حرارت دادن آن توسط مایکرو فر، مقداری چربی به صورت روغن در اطراف آن جمع می شود که دلیل جمع شدن این چربی، آب شدن چربی های موجود در همبرگر می باشد.

در انجام این پروژه جرم تکه های گوشت، زمان پخت و مقدار آب استفاده شده برای پخت گوشت ها جزء ثابت ها، و چربی موجود در گوشت ها جزء متغیر های آزمایشات ما می باشند.

سه بسته کوچک از گوشت گاو، گوشت گوسفند و گوشت مرغ تهیه نمایید. از هر کدام از این گوشت ها قطعه ای همبر گر شکل جدا نمایید. لازم است که حتماً از ترازو استفاده کنید تا مطمئن شوید وزن تکه های گوشت جدا شده یکسان باشد.

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه دوم

اولین قطعه را درون قابلمه قرار دهید و یک یا دو لیوان آب بر روی آن بریزید به صورتی که آب کاملاً روی گوشت را بگیرد. مقدار آب ریخته شده را دقیق یاد داشت نمایید و سپس قابلمه را بر روی اجاق قرار دهید.

زمان سنج را به کار اندازید و زیر قابلمه را روشن نمایید (با بیشترین شعله) تا آب به جوش آید.

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه دوم

پس از جوش آمدن آب، قطعه گوشت را با احتیاط کامل به تکه های کوچک خرد نمایید تا آب جوش بتواند به همه قسمت های گوشت برسد. در هنگام انجام آزمایشات در نزدیک آب جوش نهایت دقت را بکار برید تا دچار سوختگی نشوید.

دمای بالای آب جوش باعث می شود تا چربی های موجود درون گوشت آب شوند و از آن بیرون آیند و بر روی آب موجود در قابلمه جمع شوند.

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه دوم

بعد از چند دقیقه جوشیدن زیر قابلمه را خاموش کنید و زمان دقیق جوشیدن آب و پخت گوشت را یاد داشت کنید.

یکی از بشقاب های یکبار مصرف را بر روی ترازو قرار داده و با دقت وزن نمایید و وزن آنرا یاد داشت کنید.

حال قابلمه و محتویات آنرا درون یخچال قرار دهید. چربی های موجود بر روی آب با سرد شدن به صورت جامد در خواهند آمد و یک لایه بر روی آب تشکیل خواهند داد.

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه دوم

پس از گذشت چند ساعت قابلمه را از درون یخچال بیرون آورید و چربی های جمع شده بر روی سطح آن را بوسیله یک قاشق جدا نموده و درون بشقابی که وزن کردید بریزید و بشقاب را مجدداً به صورت دقیق وزن نمایید. با کم کردن وزن بشقاب خالی از این وزن، وزن چربی های جمع آوری شده را بدست خواهید آورد.

پس از این مرحله قابلمه را شسته و کلیه مراحل را برای گوشت های دیگر نیز تکرار نمایید. در آزمایشات بعدی نیز مقدار آب و زمان جوشیدن را حتماً با حالت اول برابر انتخاب نمایید.

پس از اتمام آزمایشات، مقدار چربی بدست آمده از انواع گوشت ها را با هم مقایسه نمایید. آیا این مقادیر با هم اختلاف زیادی دارند؟

حال در صد چربی هر نوع گوشت با توجه به وزن اولیه آن و وزن چربی بدست آمده، قابل محاسبه خواهد بود. برای محاسبه در صد چربی کافی است وزن چربی جدا شده را بر وزن اولیه گوشت تقسیم نموده و عدد حاصل را در 100 ضرب نمایید.

نتیجه گیری:

با مقایسه نتایج بدست آمده با فرضیه می توانید نتیجه بگیرید که آیا فرضیه شما صحیح بوده یا خیر.

گسترش دادن پروژه:

1- میزان چربی موجود در انواع همبرگر ها را نیز با هم مقایسه نمایید و یک مارک خوب برای مصرف انتخاب نمایید.

2- گوشتی که چربی بیشتر دارد برای سلامتی مفر تر می باشد. آیا مزه این گوشت از سایر گوشت ها بهتر بود یا بدتر؟

محل بازدید/ اردو/ خرید: یک کارخانه همبرگرسازی

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان

تنظیم: اعظم اژدری

مطالب مرتبط:

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه اول

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف - جلسه دوم

مقایسه مقدار چربی گوشت های مختلف