تبیان، دستیار زندگی
کمبود ویتامین C در بدن می‌تواند منجر به تغییر شکل ناخن‌ها و کاهش رشد آن‌ها شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ناخن‌های سالم با تغذیه‌ی سالم


کمبود ویتامین C در بدن می‌تواند منجر به تغییر شکل ناخن‌ها و کاهش رشد آن‌ها شود.

ناخن

سلامت ناخن‌ها هم مانند دیگر اعضای بدن در گروی تغذیه‌ی مناسب و سالم است. در این مطلب 5 ماده‌ی مغذی مناسب و لازم برای سلامت ناخن‌ها را برایتان آورده‌ایم؛ با ما همراه باشید...

1- مصرف پروتئین به اندازه کافی

ناخن‌ها عمدتاً از پروتئینی به نام کراتین ساخته می‌شوند و اگر در رژیم غذایی روزانه‌ی افراد پروتئین کم باشد، ناخن‌ها شکننده و نازک شده و سرعت رشد ناخن‌ها کم می‌شود. رژیم غذایی نامناسب و عاری از پروتئین سبب بروز خطوط سفید رنگی بر روی ناخن می‌شود. تغییر شکل ناخن‌ها نیز می‌تواند در اثر کمبود پروتئین در بدن باشد. پروتئین به مقدار فراوان در بسیاری از مواد غذایی به ویژه در مواد غذایی گوشتی وجود دارد و اگر رژیم غذایی روزانه ما حاوی مواد گوشتی باشد، پروتئین بدن تأمین شده و نیازی به مصرف پروتئین اضافی نمی‌باشد. زیرا مصرف بیش از اندازه پروتئین نیز می‌تواند سبب بروز بیماری‌های دیگر شود.

2- صرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C

کمبود ویتامین C در بدن می‌تواند منجر به تغییر شکل ناخن‌ها و کاهش رشد آن‌ها شود. از طرفی وجود ویتامین C در بدن موجب افزایش جذب آهن از مواد غذایی می‌شود. به منظور افزایش دادن اثرات مفید ویتامین C در بدن، می‌توانید مواد غذایی حاوی ویتامین C را با مواد غذایی حاوی ویتامین E مصرف کنید، زیرا ویتامین E نیز یکی دیگر از ویتامین‌هایی است که در سالم بودن و رشد ناخن‌ها مۆثر است. ویتامین E سبب بهتر شدن جریان خون شده و در نتیجه عمل اکسیژن‌رسانی به ناخن بهتر انجام می‌شود و این امر به نوبه خود سبب تقویت و رشد بهتر ناخن‌ها می‌گردد. ویتامین C و ویتامین E مکمل یکدیگر بوده و اگر با هم مصرف شوند اثرات مفید یکدیگر را تقویت می‌کنند.

3- مصرف مواد سرشار از ویتامین‌های گروه B

ویتامین بیوتین در تقویت و محکم کردن سُم حیواناتی مانند اسب نقش مۆثر دارد و از آن جایی که سُم حیوانات نیز از ماده‌ای به نام «کراتین» ساخته می‌شود و این ماده در ساختمان ناخن‌های انسان وجود دارد بنابراین مصرف «بیوتین» می‌تواند به طور چشمگیری سبب افزایش رشد ناخن‌ها و تقویت و محکم شدن آن‌ها گردد و از نازکی و شکسته شدن آن‌ها جلوگیری می‌کند. سایر ویتامین‌های گروه B مانند ویتامین B12 نیز در سلامت و رشد ناخن‌ها مۆثر است و کمبود ویتامین B12 می‌تواند سبب تغییر شکل آن‌ها شود. از طرفی تغییر شکل نوک ناخن‌ها می‌تواند در اثر کمبود یک و یا گروهی از ویتامین‌های B باشد.

کمبود ویتامین C در بدن می‌تواند منجر به تغییر شکل ناخن‌ها و کاهش رشد آن‌ها شود

4- داشتن رژیم غذایی حاوی روی (Zinc)

روی یکی از عناصر مهم در تشکیل ناخن و سلامت آن می‌باشد. عنصر روی نقش مهمی در سنتز پروتئین داشته و وجود آن در رشد و سلامت بافت‌های بدن ضروری است.

بنابراین کمبود روی در بدن بر رشد و سلامت ناخن‌ها تأثیر می‌گذارد. عنصر روی که برای جذب بهتر به ویتامین B6 نیاز دارد در مواد غذایی مختلفی وجود دارد؛ بهترین منابع حاوی روی شامل گوشت قرمز و گوشت سفید (مرغ و ماهی و سایر پرندگان) می‌باشد. عنصر روی در مواد غذایی که منشأ گیاهی دارند نیز یافت می‌شود مانند انواع مغزها (گردو، بادام و ...)، غلات و حبوبات که البته جذب آن‌ها (روی حاصله از مواد گیاهی) به راحتی در بدن صورت نمی‌گیرد.

5- داشتن رژیم غذایی حاوی آهن

کمبود آهن در بدن می‌تواند سبب خشکی و شکننده شدن ناخن و همچنین تغییر شکل و بد فُرم شدن آن گردد. کمبود آهن از رایج‌ترین کمبودهای تغذیه‌ای در زنان می‌باشد. به ویژه در زنانی که دوره قاعدگی در آن‌ها طولانی و شدید می‌باشد و یا در زنان باردار و زنانی که تازه زایمان نموده‌اند، این کمبود شدیدتر می‌باشد. همچنین افراد گیاهخوار و افراد دونده که مسافت‌های طولانی را می‌دوند بیشتر در معرض کمبود آهن قرار دارند. برای جلوگیری از کمبود آهن می‌توان غذاهای سرشار از آهن مانند: انواع میوه‌های خشک‌شده، زرده تخم‌مرغ، جگر، گوشت قرمز کم چربی، گوشت مرغ، ماهی و سایر پرندگان، ماهی سالمون، ماهی تُن و انواع دانه‌ها را مصرف نمود.

یک سۆال: سفیدی زیر ناخن به دلیل کمبود کلسیم است؟

شاید زیر ناخن‌های شما هم این لکه‌های سفید پدیدار شده و به مرور با بلند شدن ناخن محو شده باشد. این اتفاق معمولاً در کودکی رخ می‌دهد و وقتی بچه ها بزرگ می‌شوند به آن‌ها می‌گویند چون شیر کم خورده‌ای دچار کمبود کلسیم شده‌ای.

بررسی‌ها نشان می‌دهند این ارتباط کاملاً نادرست است و سفیدی زیر ناخن‌ها هیچ ربطی به کمبود کلسیم در بدن ندارد حقیقت این است که ناخن مانند هر عضو دیگر نیز دچار بیماری می‌شود و استرس و بیماری‌های قلبی و روحی و ریوی نیز روی ناخن‌ها اثر دارند و سبب بروز تغییر شکل یا عیوبی در آن‌ها می‌شود.

گاهی لایه‌هایی از کراتین ناخن درست روی هم قرار نمی‌گیرند و آن نقطه حالت متفاوتی با دیگر نقاط پیدا می‌کند انگار که حباب هوا در آن قرار گرفته باشد بنابراین هیچ مشکلی در میان نیست و تنها کافی است تا صبر کنید ناخن بلند شده و آن را کوتاه کنید.

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منابع:

ماهنامه دنیای تغذیه – شماره 114 - منیره نوری فرد

جهان نیوز

مطالب مرتبط:

چگونه ناخن‌های بلند و سالمی داشته باشیم؟

زیبایی و سلامت ناخن‌ها با تغذیه

مقابله با ناخن‌های شکننده

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.