تبیان، دستیار زندگی
یکی از واکنش های عصبی که در عین حال اختلال در رفتار نیز محسوب می شود واکنش ناخن جویدن است. این امر که در بین همه افراد و در همه سنین دیده می شود کودکان را بیشتر از بزرگسالان تهدید می کند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : احمد رزاقی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جویدن‌های آرامش بخش!


یکی از واکنش های عصبی که در عین حال اختلال در رفتار نیز محسوب می شود واکنش ناخن جویدن است. این امر که در بین همه افراد و در همه سنین دیده می شود کودکان را بیشتر از بزرگسالان تهدید می کند.

ناخن جویدن

واکنش ناخن جویدن رفتاری اگر دردوران کودکی مهار و کنترل نشود ممکن است تا بزرگسالی با وی همراه باشد گاهی والدین به جهت اطلاعات ناقص (که بسیار بدتر و خطرناکتر از بی اطلاعی است) از روش های غلط برای مهار این مشکل استفاده می کنند که کودک را بیشتر دچار اختلال می کنند.

در این مجمل راه کارهای مهم مبتنی بر روانشناسی کودک ارائه می شود:

1- یکی از اصلی ترین ریشه های ناخن جوی، اضطراب واسترس و یا ترس در کودک است. فشارهای ناشی از اختلالات فوق، خروجی های زیادی دارد که ناخن جوی یکی از آنهاست. بنابراین والدین و کسانی که در ارتباط مستمر با کودک می باشند می بایست فضای امن و آرام و بانشاط هم ساخته و از تنش ها و چالش های خانوادگی (بخصوص تنش های بین والدین) بپرهیزند. مشاجرات خانوادگی، فیلم ها، قصه ها، معاشران، دوستان و همبازیهای می بایست به گونه ای انتخاب شوند که موجب ترس و اضطراب و تحریکات عصبی کودک نشوند.

2- گاهی کودک به منظور جلب توجه اطرافیان، اقدام به ناخن جوی می کند، در این صورت بی توجهی در مواقع ناخن جوی و گفتن یک جمله کوتاه توأم با ترش رویی ملایم کافیست: این کارت خوب نیست! اما خودت پسر یا دختر خوبی هستی .توجه کردن و ایجاد رابطه عاطفی در مواقعی که کودک به کارخوبی مشغول است نیاز کودک به جلب توجه والدین و اطرافیان را ارضاء خواهد کرد.

3- ناخن های کودک را مرتب کوتاه کنید. ناخن ها را درست و با سوهان ناخن صاف کنید تا میزان و زبر بودن ناخن ها، ناخن جوی را تشدید نکند.

4- کارهای دستی، مثل خمیربازی، نقاشی، بریدن تصاویر مجلات و روزنامه های باطله و تعیین جایزه و تشویق و نیز ترغیب کودک به قصه گویی و شعر خوانی و ابراز احساسات و .... (یعنی استفاده از دهان) زمینه های ناخن جوی رااز بین برده و نیازهای عاطفی و ارتباطی کودک را تا حد زیادی ارضاء خواهد کرد.

5- زمینه های تخلیه هیجانات وانرژی را برای کودک فراهم سازید تا احساس آرامش و نشاط لازم را کسب کند.

6- گاهی کودک به تقلید از دیگران می پردازد سعی کنید چنین صحنه هایی را نبیند و اگر دید از عوارض تلخ و بیماری زای این امر برایش (کوتاه اما باهیجان) سخن بگویید.

فرزندتان را با گذشته خودش آنهم با محبت و ملایمت مقایسه کنید از نمره و مدرک بت نسازید تفاوتهای فردی کودکان را به رسمیت بشناسید اگر در زمینه ای دچار ضعف و سستی است از طریق کلاسهای تقویتی و تدریس خصوصی به رفع مشکلاتش بپردازید

7- از لاک تلخ زدن به ناخن های کودک و نیز ترساندن، آنهم با ذکر داستانهای غیرواقعی و مطالب غیر علمی خودداری کنید بدون شناخت علت ها و مشورت با کارشناس، نباید هیچ اقدامی انجام دهید.

خانم جوانی دختر 8 ساله اش را به مطلب روانشناس آورده بود. قبل از ورود دختر به اطاق مادر به تنهایی با روانشناس به مشورت پرداخت مشکل چیست؟ دخترم ناخن جوی داشت از اینترنت مقاله ای خواندم که نوشته بود اگر به ناخن های کودک لاک بد رنگ و بدمزه بزنید در ده روز این مشکل از بین خواهد رفت چنین کردم فرزندم ناخن جوی را ترک کرد اما اجازه بدهید کودک داخل شود. کودک 8 ساله هم موهای ابرو و مژه هایش را کنده بود. دیگر نه مدرسه می رفت نه درس می خواند و نه حوصله بازی و ارتباط با همسالانش را داشت به قول معروف ، مادر نادان برای درست کردن ابروی فرزند چشم او را هم کور کرده بود.

8- فشار های ناشی از درس وانجام تکالیف مدرسه و نیز بت ساختن از نمره بیست توسط والدین که حتما باید نمره بیست بگیری و با مقایسه کودک با همسالان و همکلاسیهایی که نمرات بیشتری آورده اند و موقعیت های بزرگتری را در فعالیت های درسی، ورزشی، هنری و .... بدست آورده اند از عوامل عمده دیگری است که ناخن جوی را تشدید خواهد کرد.

فرزندتان را با گذشته خودش آنهم با محبت و ملایمت مقایسه کنید از نمره و مدرک بت نسازید تفاوتهای فردی کودکان را به رسمیت بشناسید اگر در زمینه ای دچار ضعف و سستی است از طریق کلاسهای تقویتی و تدریس خصوصی به رفع مشکلاتش بپردازید.

ناخن جویدن

9- فضای دینی، نورانی و قرآنی حاکم برخانه و آشیانه و تنظیم روابط معاشرتها برمبنای اخلاق اسلامی اصلی ترین و مۆثرترین عامل از بین برنده ناکامی ها، ناآرامی ها، اضطراب ها، افسردگی هاست. این اصل مهم را هر روز در زندگی تقویت کنید.

10- گاهی نقش منفی بازی کنید و بطور تصنعی ناخن خود را بجوید تا به شما تذکر دهد (بازی درمانی)

11- کوتاه و مختصر دوباره مضرات ناخن جوی توضیح دهید که دندانهایت کج خواهد شد میکروب ها در معده ات خانه خواهند کرد و در دوره ی راهنمایی یا دبیرستان آزارت خواهد داد.

12- هر زمان که ناخن جوی را حتی برای مدتی کوتاه ترک کرده تشویقش کنید .جایزه  مادی و غیر مادی در نظر بگیرید.

13- بیش از 90 درصد نیازهای کودکان طبیعی و سالم است. این نیازها را به موقع و منطقی تأمین کنید این امر آرامش و امنیت روانی لازم را برای کودک فراهم خواهد ساخت.

14- بازی و سرگرمی، حرف زدن، معاشرت، مسافرت، خرید رفتن، از بهترین و مۆثرترین عوامل پر کردن اوقات فراغت کودکان به شمار می آید این مهم را فراموش نکنید ریشه بسیاری از ناکامی ها و فشارهای عصبی را از بین خواهد برد.

15- گاهی تشویقش کنید با دهان نفس بکشد چیزی بخورد حتی آدامس بخورد.

16- هرگز مشکل او را در جمع نگویید .سرزنشش نکنید. اعتماد به نفسش را تقویت کنید.

17- از اصل حواس پرتی استفاده کنید. ورق زدن آلبوم عکس خانوادگی مجلات و کتابهای تصویری و..

احمد رزاقی

بخش خانواده ایرانی تبیان


مطالب مرتبط:

فقط من را دوست داشته باش

تعدیل عاطفه خشم

کودکان چسبناک

برچسب‌های تربیتی را بر دارید!

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.