تبیان، دستیار زندگی
گروه اجتماعی- تصور کنید، وسیله ای را که با کلی پس انداز و سختی خریداری کرده اید و فروشنده حین قالب کردن آن به شما قول داده است که خراب نمی شود و اگر هم بلایی به سرش آمد حتما درستش می کند، خراب شده است و فروشنده و تولید کننده هم زیر بار خرابی آن نمی روند و
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بسته‎حقوقی برای مشتریان کالاهای ایرانی و غیرایرانی

«گارانتی» ضامن حق شماست


تصور کنید، وسیله ای را که با کلی پس انداز و سختی خریداری کرده اید و فروشنده حین قالب کردن آن به شما قول داده است که خراب نمی شود و اگر هم بلایی به سرش آمد حتما درستش می کند، خراب شده است و فروشنده و تولید کننده هم زیر بار خرابی آن نمی روند و همه تقصیر را گردن شما می اندازند که خرابی با شماست و مشمول گارانتی نمی شود.

لازم است بدانید که حقوق خود را چگونه مطالبه کنید، مشکل داشتن گارانتی مسئله‌ای است که دیر یا زود گریبانتان را خواهد گرفت، پس با خواندن این گزارش خود را در برابر ادعای تولید کننده ها گارانتی کنید.

لوازم خانگی

یک تعریف ساده

اگر وسیله‌ای که خریده‌اید خیلی خوب کار نمی کند و فروشنده به شما قول داده که در صورت بروز هر مشکل جنس را پس بگیرد یا عوض کند، مطمئن باشید که مجبور است به قولی که داده وفا کند، چون شما از او گارانتی دریافت کرده اید، یادتان باشد گارانتی یعنی ضمانت چیزی که تولیدکننده براساس آن به شما قول می دهد در مدتی مشخص برای کالایی که به شما فروخته خدماتی ارایه کند، این خدمات می تواند تعمیر، تعویض قطعات یا حتی تعویض کالا باشد که در بازار رقابتی سالهای اخیر نقش عمده‌ای در جلب توجه خریدار دارد. به همین دلیل تولید کننده ها تلاش زیادی می کنند تا از این عرصه عقب نمانند. گارانتی در حال حاضر مورد اجبار قانونی نیست، یعنی تولید کننده مجبور نیست کالای خود را ضمانت کند. اما براساس ماده 10 قانون مدنی، ارایه خدمات پس از فروش در صورت پذیرش طرفین مورد تایید است.

تصویب و اجرا بعد از 15سال

کشورهای پیشرفته دنیا سالهاست که ضمانت‌های پس از فروش را برای ارایه دهندگان کالاها و خدمات الزامی کرده‌اند و خیلی هم سفت و سخت اجرای این ضمانت‌ها را پیگیری می‌کنند. در ایران هم قانون حمایت از حقوق مصرف کننده، بندهایی قانونی برای گارانتی دارد. البته زمان زیادی نیز از تصویب آن نمی‌گذرد، یعنی بعد از سالها اصرار و فشار، سال 88 تصویب و اجرایی شد. البته بحث و مطرح شدن آن به دهه 70 باز می گردد . اما بالاخره سال 88 تصویب شد. در کل لازم است بدانید که براساس قانون حمایت از مصرف کنند ، خدمات پس از فروش یا همان گارانتی یک حق و در عین حال تکلیف است.

براساس ماده 10 قانون مدنی، ارایه خدمات پس از فروش در صورت پذیرش طرفین مورد تایید است

یادتان باشد گارانتی تکلیفی است برای عرضه کنندگان کالاها و خدمات ایرانی. نه اینکه این را ما بگوییم، ماده 2 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان که در بالا صحبت از آن شد، خیلی جدی و بدون هیچ استثنایی این موضوع را مطرح می کند و می‌گوید:

« تمام عرضه‌کنندگان کالا و خدمات، مسۆول سلامت کالا و خدمات عرضه‌شده مطابق با ضوابط مندرج در قوانین هستند.» به عبارتی فروشنده نیز حین فروش، درست زمانی که دارد تبلیغ کالای خود را می کند، باید حواسش باشد که برابر قانون باید به حرف هایی که می زند عمل کند. این قانون به همین جا ختم نمی شود و در ماده سوم خود نیز این موضوع را کاملتر کرده و در واقع با ارایه کنندگان کالا و خدمات، اتمام حجت می کند و می گوید: عرضه‌کنندگان کالا و خدمات و تولیدکنندگان مکلفند ضمانت‌نامه‌ای را که دربردارنده مدت و نوع ضمانت است همراه با صورتحساب فروش که در آن قیمت کالا یا اجرت خدمات و تاریخ عرضه درج شده باشد، به مصرف‌کنندگان بدهند. گویا قانونگذار قصد دارد حسابی گوش آنهایی که زیر قول خود می زنند را بچرخاند.

کالاهایی که باید ضمانت شود

یادتان باشد درست است که قانون ایران تولیدکننده ها را مجبور به ضمانت کالای خود نکرده اما ماده4 قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان بسیاری از عرضه کنندگان کالاها و خدمات را ملزم دانسته که خدمات خود را ضمانت کنند.

حقوق

این قانون شامل تمامی عرضه‌کنندگان اعم از تولیدکنندگان و واردکنندگان کالاهای سرمایه‌ای از جمله خودرو (سنگین یا سبک‌)، ماشین‌آلات صنعتی‌، کشاورزی‌، راهسازی‌، لوازم خانگی‌، مصنوعات الکتریکی و الکترونیکی‌، صوتی‌، تصویری و وسایل ارتباطی می شود و این گروه‌ها مکلف به ارایه سرویس و خدمات بعد از فروش نیز هستند؛ یعنی این که مشتریان لوازم خانگی، وسایل برقی، لوازم خودرو و تاسیسات صنعتی بدانند که باید گارانتی محصول خریداری شده خود را از فروشنده دریافت کنند.

راهنمایی برای شکایت

زمانی که مشتری پای پیشخوان مغازه دارهاست معمولا بازار تعریف از گارانتی شرکت‌های تولیدکننده توسط فروشنده بسیار گرم است. اما خدا نکند که یک روز این کالا با عیب و نقصی مواجه شود. بعضی از همین مغازه دارانی که چند روز پیش با آب و تاب از گارانتی محصول صحبت می کردند، امروز با بی میلی با مشتری خود که برای عملی کردن همان قول و قرارها به سراغشان آمده برخورد می کنند. اگر شما هم چنین مشکلی دارید باید بدانید که ماده دوم قانون حمایت از حقوق مصرف کننده کالاها را به دو دسته تقسیم کرده است. کالاهایی که در بازار فراوان هستند و کالاهایی که نمونه‌ای در بازار ندارند. براین اساس اگر کالای شما فراوان است، برابر این قانون فروشنده باید عین کالای فروخته شده را به مشتری بدهد. اما اگر کالای نایاب، دارای گارانتی باشد، مشتری براساس حقی که قانون حمایت از مصرف کننده به او داده، می تواند معامله را به هم زده و قیمت کالا را پس بگیرد. البته در عین حال می تواند کالا را نگه دارد و میزان خسارتی که به کالا وارد شده را از قیمت اصلی آن کسر کند. در هر دو روش قانون از وی حمایت خواهد کرد.

یک راهکار به شما آموزش می‌دهیم؛ راهکاری که قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان پیش پای شما قرار داده است. برای اینکه حق و حقوق خود که از گارانتی محصولات حاصل شده است را بگیرید، به انجمنهای حمایت از حقوق مصرف کنندگان مراجعه کنید

دست به یقه نشوید

تا اینجا متوجه شدید که قانون طرف شما را گرفته و حق را به شما داده است، اما اگر فروشنده یا تولید کننده زیر بار نرفت و مطمئن هم بود که برای یک مبلغ کم مشتری خود را اسیر مراحل قانونی نمی کند، شما برای احقاق حقتان یقه فروشنده را نگیرید. الان یک راهکار به شما آموزش می‌دهیم؛ راهکاری که قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان پیش پای شما قرار داده است. برای اینکه حق و حقوق خود که از گارانتی محصولات حاصل شده است را بگیرید، به انجمنهای حمایت از حقوق مصرف کنندگان مراجعه کنید. 2 عنوان از اصلی ترین وظایف این انجمن ها که این روزها دیگر در همه جای کشور وجود دارند احقاق حق مشتری هاست. این مراکز طبق بندهای 3 و 4 ماده 12 قانون بررسی شکایات به افرادی که شکایت دارند خدمات مشاوره‌ای و حقوقی ارایه کرده و در صورت لزوم شکایت را به مراجع مربوطه ارجاع می دهند. از این طریق بدون هزینه و بدون آگاهی تخصصی از مباحث حقوقی می توانید حق خودتان را بگیرید. هیچ وقت از حق خود نگذرید.

بخش حقوق تبیان

منبع : حمایت