تبیان، دستیار زندگی
لنزهای چشمی را به یکدیگر قرض ندهید؛ از لنزهای تماسی تستی که در آرایشگاه‌ها یا برخی از لوازم آرایش فروشی‌‌ها وجود دارند، استفاده نکنید...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

لنز چشمی کورتان نکند


«لنزهای چشمی را به یکدیگر قرض ندهید؛ از لنزهای تماسی تستی که در آرایشگاه‌ها یا برخی از لوازم آرایش فروشی‌‌ها وجود دارند، استفاده نکنید و از مکان‌های معتبر مانند داروخانه‌ها لنز بخرید.» اینها بخشی از هشدارهای دکتر مسیح هاشمی، فوق تخصص شبکیه و لیزر و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره لنزهای تماسی بود که مورد توجه بسیاری از افراد به خصوص خانم‌های جوان قرار دارند.

لنز تماسی چشم

این روزها استفاده از انواع لنزهای تماسی رنگی برای زیباتر شدن یا لنزهای طبی برای رهایی از شر عینک، در بین بسیاری از افراد جامعه رواج پیدا کرده است.

خواندن گفت‌وگوی ما با دکتر مسیح هاشمی درباره خوب و بد این لنزهای تماسی برای طرفداران لنز خالی از لطف نخواهد بود.

با توجه به آلودگی هوا، به خصوص در کلانشهرهایی مانند تهران، استفاده از لنزهای زیبایی یا طبی خطری برای افراد در پی نخواهد داشت؟

اگر بخواهم پاسخ صحیحی به این پرسش بدهم، باید آلودگی هوا را کمی جزئی‌تر تعریف کنم. آلودگی هوا دو نوع است: آلودگی میکروبی و آلودگی گازی یا شیمیایی.

منظور از آلودگی میکروبی، آلوده شدن هوا با گرد و خاک است. منظور از آلودگی گازی یا شیمیایی، آلوده بودن هوا با گازهای مختلفی مانند آزبست، گاز سولفور، متان و مونواکسیدکربن که میزان آنها در هوای برخی شهرها بسیار بالا گزارش می‌شود.

كدام نوع از این آلودگی‌ها برای سلامت چشم افرادی که از لنز استفاده می‌کنند، خطرناک‌تر است؟

آلودگی میکروبی. وقتی فردی که لنز تماسی به چشم دارد، در مکان‌های پر از گردوخاک قرار می‌گیرد، ممکن‌است ذرات خاکی که به میکروب آلوده هستند، در چشم او فرو بروند. این ذرات میکروبی با اشک چشم مخلوط می‌شوند، به سمت زیر لنز حرکت می‌کنند و گاهی داخل قرنیه کاشته می‌شوند و زخم قرنیه یا تحریکات میکروبی چشم ایجاد می‌کنند. این مشکل‌ها می‌توانند بسیار جدی باشند و فرد را به دردسر بیندازند.

یعنی آلودگی‌های شیمیایی نمی‌توانند مشکلی برای فردی که لنز به چشم می‌گذارد، ایجاد کنند؟

نظرها در مورد آسیب‌رسان بودن یا نبودن آلودگی‌های شیمیایی برای چشم افرادی که از لنزهای تماسی استفاده می‌کنند، بسیار متفاوت است. برخی متخصصان معتقدند با توجه به وجود سوراخ‌های بسیار ریز و زیادی که روی لنزهای جدید طراحی شده‌اند، امکان عبور گازهای مختلف از جمله اکسیژن از این لنزها وجود دارد، بنابراین مشکل خاصی فرد را تهدید نخواهد کرد. اما برخی متخصصان اعتقاد دارند آلودگی‌های شیمیایی می‌توانند باعث ایجاد آلرژی و تحریک چشمی شوند.

اگر فردی بتواند لنز را در چشمش تحمل کند، می‌تواند آن را از صبح تا شب داخل چشم‌هایش بگذارد و فقط شب‌ها پیش از خواب آنها را دربیاورد

به نظر شما استفاده از لنزهای زیبایی و طبی تا چند ساعت مطلوب است و مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند؟

زمان استانداردی برای استفاده از لنزهای تماسی (چه طبی و چه زیبایی) وجود ندارد. می‌توان لنزها را تا زمانی که چشم تحریک و اذیت نشود و مشکل خاصی پیش نیاید، در چشم فرد نگه داشت؛ یعنی اگر فردی بتواند لنز را در چشمش تحمل کند، می‌تواند آن را از صبح تا شب داخل چشم‌هایش بگذارد و فقط شب‌ها پیش از خواب آنها را دربیاورد.

آیا لازم است در طول روز، لنزها را از چشممان خارج کنیم و چشم‌ها و لنزها را شستشو دهیم؟

نه، اگر لنزها باعث تحریک چشم نشوند، نیازی به درآوردن آنها در طول روز نیست. ضمن اینکه اشک چشم بهترین مایع برای شستشو و پاک کردن چشم است و نیازی به شستشوی چشم‌ها با آب نیست.

بهترین راه نگهداری از لنز چیست؟

باید لنزها را بلافاصله پس از خروج از چشم، با سرم یا محلول مخصوص شست و در ظرف خودشان قرار داد و در ظرف را محکم بست تا از نفوذ هرگونه آلودگی به داخل ظرف جلوگیری شود.

آیا ممنوعیتی برای استفاده از لنزهای آرایشی یا طبی در افراد مختلف وجود دارد؟

بله، مهم‌ترین مساله این است كه کسانی که قصد استفاده از لنزها را دارند، باید از سلامت چشمان خود مطمئن باشند. افراد مبتلا به عفونت لبه پلک و التهاب ملتحمه عفونی مزمن یا کسانی که آلرژی چشمی دارند، باید دور استفاده از لنزهای مختلف، به خصوص لنزهای آرایشی را که ضرورتی در استفاده از آنها نیست، خط بکشند. استفاده از لنز در این صورت و در شرایطی که آلودگی هوا هم وجود داشته باشد، بسیار غیر قابل تحمل و آسیب‌رسان خواهد بود.

بنابراین افرادی که چشم‌هایشان سالم است، می‌توانند بدون هیچ دغدغه‌ای از لنزهای آرایشی استفاده کنند؟

بله، البته این افراد هم هرگاه احساس کردند دچار قرمزی، خارش، سوزش، اشک‌ریزش یا حساسیت چشمی شدند، بهتر است هرچه سریع‌تر لنزها را از چشم خارج کنند و در جای مخصوص خود قرار دهند. به همین دلیل هم به تمام کسانی که از لنز استفاده می‌کنند توصیه می‌شود ظرف مخصوص نگهداری لنز خود را همیشه همراه داشته باشند.

هرگز لنز خود را به کسی قرض ندهید یا از دیگران لنز قرض نگیرید

آیا استفاده از مواد آرایشی در حالی که لنز تماسی به چشم داریم، برای سلامت بینایی یا چشممان ضرری ندارد؟

نه، معمولا استفاده از مواد آرایشی در حالی که لنز در چشم‌ها قرار دارد، مشکلی برای فرد پیش نمی‌آورد. البته بهتر است افرادی که قصد استفاده از لنز را دارند، از مواد آرایشی مختلفی مانند سرمه یا مداد که داخل چشم‌ها مالیده می‌شوند، استفاده نکنند، زیرا اینگونه مواد آرایشی و مواد آرایشی پودری و حاوی اکلیل که امکان نفوذ آنها به داخل چشم و تماسشان با لنزها وجود دارد، می‌توانند باعث خراب شدن لنز و آسیب دیدن احتمالی چشم‌ها شوند.

توصیه آخر؟

به هیچ وجه نباید از لنزهای ارزان قیمت و نامرغوب استفاده كرد و بهتر است لنز از مکان‌های معتبری مانند داروخانه‌ها تهیه شود.

هرگز لنز خود را به کسی قرض ندهید یا از دیگران لنز قرض نگیرید.

لنزهای تستر را که وزارت بهداشت استفاده از آنها را ممنوع کرده است، داخل چشم‌هایتان نگذارید و از آرایشگاه‌ها برای مراسم خاصی مانند عروسی یا مهمانی، لنز آرایشی کرایه نكنید.

چرا؟

چون میکروب‌های چشم هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و استفاده از لنزهای دیگران می‌تواند باعث ابتلا به عفونت‌های چشمی شدید و حتی نابینایی شود.

بخش سلامت تبیان


منبع: هفته نامه سلامت - ندا احمدلو

مطالب مرتبط:

به تاریخ مصرف لنز چشم دقت کنید

نگهداری از لنز چشم بدون محلول آن

لنزهای رنگی غیراستاندارد مضرند

لنزهای آلوده چشم‌ را سوراخ می‌کنند

هشدارهایی درباره لنز چشم

هشدارهای لنزی

عینک بهتر است یا لنز چشم؟

نکاتی درباره عینک و لنز چشم

اول عینک، بعد لنز

انواع لنز چشم و طول عمر آنها

معایب و مزایای لنز چشم

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.