تبیان، دستیار زندگی
تربیت حافظه به خودی خود نیز ،بیش از آنچه که تصور می شود ،مفید است، زیرا هنگامی که هر نوع کار ذهنی را تقویت کنیم سایر اعمال فکری نظیر تمرکز ، قوه تشخیص و منطق نیز رشد می کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چگونه حافظه برتر داشته باشیم؟

چگونه حافظه برتر داشته باشیم؟

اگر انسان قدرت ضبط و حفظ دانسته ها و بیاد آوردن آنها را در زمان مناسب نداشته باشد ،تعلیم و تربیت برای او هیچگونه سودی نخواهد داشت. چون هر اندیشه و هر نوع عملی (هرچند ساده و معمولی ) را برای همیشه به فراموشی می سپارد ،لذا آموزش نیز بی فایده خواهد بود. در این حالت حتی افکار نیز نمی توانند در ذهن وی شکل بگیرند زیرا هوش و ذکاوت انسان در طول گذشت زمان تمرین داده شده و رشد می کند . به همین دلیل ،اعمال وی ضرورتا به صورت متوالی ایجاد می شود که بدون حافظه ،اندیشه همراه باهر یک از این اعمال ایجاد شده از بین می رود.

تربیت حافظه به خودی خود نیز ،بیش از آنچه که تصور می شود ،مفید است، زیرا هنگامی که هر نوع کار ذهنی را تقویت کنیم سایر اعمال فکری نظیر تمرکز ، قوه تشخیص و منطق نیز رشد می کند. این امر احتمالا به این دلیل است که تمام اعمال فکری و ذهنی ما دارای یک روند اولیه مشابه و یک حالت کلی فکر کردن است که در خطوط اصلی غیر قابل تغییر می باشد. به همین دلیل ،اعمال مختلف روان ما بر اثر تقویت حافظه بهبود یافته و در عین حال گسترده تر و قویتر می شوند.

در زندگی روزمره ،ابزار شناخت ، عملکرد و در نتیجه عناصر ارزشمند شخصیت ما ،به حافظه متکی است. به عنوان مثال می توان از گسترش و افزایش دانسته ها ،مهارت ها ،قدرت استدلال ،غنا و تنوع حالات ،سرعت انتقال ،زمینه های تصمیم گیری و قابلیت تطبیق با شرایط مختلف را نام برد.به طور یقین در آزمونها و امتحاناتی که معمولا به حفظ کردن یک دایرةالمعارف واقعی نیاز است و در زمینه آموزش ،ادبیات ،سیاست و صنعت و کلیه اموری که دانسته های قبلی در آنها نقش هدایت کننده ای برای آینده دارد و سرانجام در هنرهای زیبا که سوای توانایی های خاص ،نیازمند فرهنگ عمیقی نیز هست ، حافظه همواره ضروری است . به عبارت دیگر ،دانش آموزی که خود را برای آزمون یا امتحانی آماده می سازد ،استادی که تدریس می کند ، نویسنده یا شاعری که موضوعی را در ذهن خود می پروارند ،تاریخ شناس و یا متخصص علومی که باید متون بیشماری را که قبلا مطالعه ،طبقه بندی ،هماهنگ و ترجمه کرده است بکار برد،،کارمندی که در مشکلات و احتمالات زندگی روزمره گرفتار شده است و ... همه و همه به یک حافظه فعال ،هوشیار ،زنده و مطمئن نیاز دارند.

نویسنده کتاب "چگونه حافظه برتر داشته باشیم؟ "بیان می کند که « تربیت حافظه به خودی خود نیز ،بیش از آنچه که تصور می شود ،مفید است، زیرا هنگامی که هر نوع کار ذهنی را تقویت کنیم (در این کتاب حافظه مورد نظر است)سایر اعمال فکری نظیر تمرکز ، قوه تشخیص و منطق نیز رشد می کند. این امر احتمالا به این دلیل است که تمام اعمال فکری و ذهنی ما دارای یک روند اولیه مشابه و یک حالت کلی فکر کردن است که در خطوط اصلی غیر قابل تغییر می باشد. به همین دلیل ،اعمال مختلف روان ما بر اثر تقویت حافظه بهبود یافته و در عین حال گسترده تر و قویتر می شوند.بی شک مطالعه این کتاب را به تمام افراد که در زندگی روزمره از حافظه خود شکایت دارند پیشنهاد می کنم . ولی من آن را خصوصا به تعداد بیشماری از محصلین که برای موفقیت در آزمونها باید دارای حافظه قوی،انعطاف پذیر و سریع باشند و همچنین والدینی که می توانند با استفاده از رهنمودهای این کتاب سهم بیشتری در موفقیت فرزندان خود داشته باشند هدیه می کنم.برای افرادی که دچار حالات فراموشی (که گاهی سبک و گاهی عمیق است ) می شوند و همچنین تمام خوانندگان و محصلینی که مایلند حافظه خود را تقویت کرده و رشد دهند .»

کتاب حاضر راهنمایی‌ عملی‌ است‌ که‌ به‌ شما امکان‌ می‌دهد حافظه‌ای‌ قوی‌، سریع‌ و مطمئن‌ را در خود به‌وجود آورید و آن‌ را حفظ‌ کنید.جنبه‌ فیزیولوژیکی‌ عملکرد و تربیت‌ حافظه‌ در این‌ کتاب‌ به‌ شکل‌ گسترده‌ای‌ مورد بررسی‌ قرار گرفته‌ و نویسنده‌ تأثیر برخی‌ مواد معدنی‌ و ویتامین‌ها را بر عملکرد حافظه‌ مطرح‌ ساخته‌است‌.

این کتاب دارای 14 فصل است که در فصل اول با عنوان حافظه چیست به شناخت ماهیت این عملکرد ذهنی پرداخته شده است و سپس در فصول بعدی بیماری های آن  و امکانات بسیار زیاد آن نیز تشریح شده است. پس از آن ،توصیه هایی نیز در رابطه با رژیم غذایی به عبارت دیگر اینکه کدامیک از مواد غذایی برای حافظه و به طور کلی کار فکری و ذهنی مفید است ارائه شده است. ضمنا در ارتباط با این نظریات ،نویسنده تمرینات تنفسی و یونیزه کردن منفی هوا را که به مقدار قابل ملاحظه ای ،حافظه و تمرکز را تقویت می کند شرح داده است.علاوه بر آن ،درمانهای پزشکی حواس پرتی را توضیح داده است.  پس از بررسی این مسائل ،یکی از نکات اساسی کتاب به مسئله چگونه می توان حافظه و توجه را از طریق تمرینات روان شناسی مناسب تقویت کرد اختصاص یافته است . سپس نویسنده مشخص خواهد کرد که چگونه می توان ضمیر ناخودآگاه را در خدمت حافظه به کار گرفت و به دنبال آن چند روش حفظ کردن و بخشی که به آموزش حافظه کودکان اختصاص داده شده مطرح خواهد شد و بالاخره این کتاب با تشریح یک رشته تمرینات که به نوعی سرگرم کننده بوده و به نحو خارق العاده ای حافظه را تقویت می کند به پایان خواهد رسید.

مشخصات کتاب

نویسنده:روبرت توكه

مترجم:ساعد زمان

ناشر:ققنوس

فرآوری و تنظیم:مریم ایرانپور