تبیان، دستیار زندگی
پس دعا در طلب فرزند شایسته و نیکو یکی از ویژگی های بندگان خاص خدا است و نشان می دهد پدر و مادر برای داشتن فرزند صالح حتی قبل از تولد هم باید دعا کنند .
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : فاطمه خالکی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دعا برای طلب فرزند


فرزند نعمت الهی است و بشر همواره در طول تاریخ خواستار فرزند دار شدن و بقای نسل بوده است.

ادیان الهی این امر فطری را نه تنها نهی نکرده بلکه به آن تشویق نیز نموده اند. قرآن نیز به این مسئله اشاره کرده و از این خواسته فطری حمایت می کند.


فرزند

در آیات و روایات ما تاکید بسیار بردعا شده است پیامبر(صلی الله علیه و آله) می فرمایند: "برترین عبادت دعا است . هرگاه خداوند به بنده اذن (توفیق) دعا دهد در رحمت را بروی او بگشاید. با وجود دعا هرگز کسی هلاک نشود."

قرآن نیز در آیاتی دعاهای اولیاء الهی در طلب فرزند را نقل می کند.

در سوره فرقان در وصف عباد الرحمن  آمده است: " وَ الَّذِینَ یَقُولُونَ رَبَّنا هَبْ لَنا مِنْ أَزْواجِنا وَ ذُرِّیَّاتِنا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَ اجْعَلْنا لِلْمُتَّقِینَ إِماماً"( آنها كسانى هستند كه مى‏گویند پروردگارا از همسران و فرزندان ما، مایه روشنى چشم ما قرار ده و ما را پیشواى پرهیزگاران بنما.)(فرقان 74)

بندگان رحمان دعا می کنند و از خدا همسران و فرزندان شایسته ای می خواهند که موفق به اطاعت خدا و دوری از معصیت او شوند و عمل صالح آنان، مایه روشنی چشمشان گردد(کنایه از اینکه باعث سرور و شادمانی شان باشد)

در ادامه دعا می گویند: "و ما را پیشوای پرهیزکاران قرار ده" یعنى ما را توفیق ده تا در راه انجام خیرات و به دست آوردن رحمتت از یكدیگر سبقت گیریم، تا دیگرانی كه دوستدار تقوایند از ما بیاموزند و ما را پیروى كنند، هم چنان كه قرآن درباره ایشان فرموده: " سابِقُوا إِلى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَ جَنَّةٍ ") بر یكدیگر سبقت گیرید براى رسیدن به مغفرت پروردگارتان و بهشتى كه..)(حدید 21)

پس دعا در طلب فرزند شایسته و نیکو یکی از ویژگی های بندگان خاص خدا است و نشان می دهد پدر و مادر برای داشتن فرزند صالح حتی قبل از تولد هم باید دعا کنند .

حضرت ابراهیم(علیه السلام)نیز در دعاهای خود از خداوند طلب فرزند صالح می کند." رَبِّ هَبْ لِی مِنَ الصَّالِحِینَ" پروردگارا! به من از (فرزندان) صالح ببخش. گفته شده صالح بودن عالی ترین مرحله تکامل انسان است. و خداوند در مدح پیامبران بزرگ آنهارا از جمله صالحان نام می برد

همچنین داستان حضرت زکریا(علیه السلام) که این پیامبر الهی سال ها بچه دار نشده بود و خود و همسرش به کهولت سن رسیده و از نظر معیارهای مادی نیز قادر به فرزند دار شدن نبودند هنگامی که در کنار محراب عبادت حضرت مریم(علیها السلام) میوه‏هاى تازه در غیر فصل از جانب خدا را دید، با قلبی سرشار از امید و ایمان به قدرت الهی دعا کرد: "هُنالِكَ دَعا زَكَرِیَّا رَبَّهُ قالَ رَبِّ هَبْ لِی مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّیَّةً طَیِّبَةً إِنَّكَ سَمِیعُ الدُّعاءِ"(در آنجا بود كه زكریا، (با مشاهده آن همه شایستگى در مریم،) پروردگار خویش را خواند و عرض كرد: " خداوندا! از طرف خود، فرزند پاكیزه‏اى (نیز) به من عطا فرما، كه تو دعا را مى‏شنوى")(آل عمران 38)

و دعا کرد :"إِذْ نادى رَبَّهُ رَبِّ لا تَذَرْنِی فَرْداً وَ أَنْتَ خَیْرُ الْوارِثِینَ"( و زكریا را در آن هنگام كه پروردگارش را خواند (و عرض كرد) پروردگار من! مرا تنها مگذار (و فرزند برومندى به من عطا كن) و تو بهترین وارثانى.)(انبیاء 89)

و خداوند دعایش را مستجاب کرد."فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ وَهَبْنا لَهُ یَحْیى وَ أَصْلَحْنا لَهُ زَوْجَهُ إِنَّهُمْ كانُوا یُسارِعُونَ فِی الْخَیْراتِ وَ یَدْعُونَنا رَغَباً وَ رَهَباً وَ كانُوا لَنا خاشِعِینَ"(ما دعاى او را مستجاب كردیم، و" یحیى" را به او بخشیدیم، و همسرش را براى او اصلاح كردیم، چرا كه آنها در نیكی ها سرعت مى‏كردند، و بخاطر عشق (به رحمت) و ترس (از عذاب) ما را مى‏خواندند، و براى ما خاشع بودند.)(انبیاء 90)

حضرت ابراهیم(علیه السلام)نیز در دعاهای خود از خداوند طلب فرزند صالح می کند." رَبِّ هَبْ لِی مِنَ الصَّالِحِینَ"( پروردگارا! به من از (فرزندان) صالح ببخش.)(صافات 100)

دعا در طلب فرزند شایسته و نیکو یکی از ویژگی های بندگان خاص خدا است و نشان می دهد پدر و مادر برای داشتن فرزند صالح حتی قبل از تولد هم باید دعا کنند

گفته شده صالح بودن عالی ترین مرحله تکامل انسان است و خداوند در مدح پیامبران بزرگ آنهارا از جمله صالحان نام می برد.

صالح بودن یعنی شایستگی از نظر ایمان، اخلاق، عمل، گفتار و رفتار که این پیامبر اولوالعزم چنین فرزندی درخواست می کند.

و در جای دیگر خدا پسر نوح(علیه السلام)را فرزندی غیر صالح می نامد.در داستان حضرت نوح(علیه السلام ) وقتی نوح فرزند خود را در میان امواج طوفان در حال غرق دید، عاطفه پدرى اش به جوش آمد و به خدا گفت:

"پروردگارا! پسر من از خاندان من است و وعده تو (در مورد نجات خاندانم) حق است و تو از همه حكم كنندگان برترى. "و خداوند در جواب به او گفت: "قالَ یا نُوحُ إِنَّهُ لَیْسَ مِنْ أَهْلِكَ إِنَّهُ عَمَلٌ غَیْرُ صالِحٍ فَلا تَسْئَلْنِ ما لَیْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ إِنِّی أَعِظُكَ أَنْ تَكُونَ مِنَ الْجاهِلِینَ "(فرمود: اى نوح! او از اهل تو نیست! او عمل غیر صالحى است، بنابراین آنچه را از آن آگاه نیستى از من مخواه، من به تو اندرز مى‏دهم تا از جاهلان نباشى.)(هود 46)

از ائمه نیز دعاهایی در این زمینه آمده است. امام سجاد(علیه السلام)در بخشی از دعای بیست و پنجم صحیفه سجادیه که درباره فرزندانش  است می فرمایند:"اللهم و من علی ببقاءولدی ،و باصلاحهم لی،و بامتاعی بهم..."(پروردگارا،بر من هم منت گذار و به این نعمت که فرزاندانم را باقی بداری و آنهارا برای من صالح گردانی و مرا به وجود آنها بهره مند و کامرواسازی...)

                                                                                                                                                             فاطمه خالکی

بخش قرآن تبیان