تبیان، دستیار زندگی
مرحله اول در ساعت 30 دقیقه بامداد 10/2/61 عملیات با نام مبارك «یا علی بن ابی طالب(ع)» توسط برادر محسن رضایی( فرمانده كل سپاه پاسداران ) و سرتیپ صیاد شیرازی( فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران) از قرارگاه كربلا به ن...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عملیات بیت المقدس

مرحله اول

در ساعت 30 دقیقه بامداد 10/2/61 عملیات با نام مبارك «یا علی بن ابی طالب(ع)» توسط برادر محسن رضایی( فرمانده كل سپاه پاسداران ) و سرتیپ صیاد شیرازی( فرمانده نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران) از قرارگاه كربلا به نیروهای تحت امر صادر شد.

بدین ترتیب عملیات بین المقدس در منطقه عملیاتی جنوب و غرب كارون، جنوب غربی اهواز و شمال خرمشهر، با هدف آزاد سازی خرمشهر، هویزه، جفیر، ایستگاه حسینیه، جاده اهواز – خرمشهر و در نهایت انهدام و اخراج دشمن از خاك ایران و رسیدن به مرزهای بین المللی آغاز شد.

رزمندگان اسلام كه روزهای قبل با استتار كامل در چند كیلومتری رودخانه كارون موضع گرفته بوند، حركت خود را برای عبور از كارون آغاز می كردند و به دنبال آن، نیروهای زرهی در روی جاده هایی كه از قبل توسط واحد مهندسی سپاه، ارتش و جهاد احداث شده بود، به حركت آمدند تا از پل های شناور عبور كنند.

نیروهای پیاده با سرعت فراوان و عبور از مواضع مختلف، خود را به سنگرهای دشمن رساندند و با یك یورش برق آسا به انهدام جنگ افزارها و استعدادهای ارتش متجاوز بعث می پرداختند. رزمندگان اسلام با تصرف 800 كیلومتر مربع  از خاك اشغال شده، از شرق به غرب كارون حمله ور شدند و با عبور از میدان های مین و دیوارهای دفاعی قسمت عظیمی از نیروهای دشمن را هدف تهاجم خود قرار دادند.

به لحاظ گستردگی منطقه عملیاتی، ژنرال های عراق گیج شده و تنها پیامشان این بود " مقاومت كنید و ایرانیان را عقب برانید." زمانی كه نیروهای پیاده ایران مشغول درگیری با دشمن انهدام آن ها بودند، یگانهای زرهی از پل های شناور بر روی كارون عبور كرده وخود را به غرب كارون می رساندند. نفرات پیاده و شكارچیان تانك با حمایت یگانهای زرهی و با قدرت هر چه تمام تر، راه جاده اهواز خرمشهر را در پیش گرفتند. پس از نبردهای جانانه در حالی كه تعداد زیادی از نیروهای مزدور بحث عراق كشته ، زخمی واسیر شده بودند، رزمندگان اسلام به سرعت خود را به قسمتهایی از جاده مهم اهواز – خرمشهر می رساندند.

دراطراف این جاده كه استحكامات و امكانات دشمن فراوان بود و تیربارها به سمت نیروهای ایرانی آتش گشودند، با روشن شدن هوا، رزمندگان با مشكل مواجه شدند . طول خاكریز شرق جاده كه منطقه وسیعی را در زیر دید و سلطه دشمن می گذاشت و هم چنین مسطح بودن زمین( بر خلاف عملیات فتح المبین كه زمین ناهموار بود) مشكل عملیات را دو چندان می كرد.

به دلیل مشكلات یاد شده كارایی نیروهای پیاده كم شد و دور شدن تانك ها از نیروهای پیاده، این كندی را افزایش می داد. دشمن هم با آگاهی از این امر، با تمام تلاش می خواست جاده راحفظ كند و به این تصور، با تمام قوا، آتش انواع سلاح خود را به روی نیروهای پیاده و زرهی گشود. از سوی دیگر با روشن شدن هوا، نیروی هوایی دشمن نیز وارد عمل شد و با بمباران های پیاپی، منطقه را در پوششی از آتش و دود فرو برد.

زیر این بمباران ها، تانك های عراق حركت خود را به سوی نیروهای ایرانی آغاز كردند. نبرد شدیدی میان شكارچیان تانك و ادوات زرهی عراق در گرفت و خساراتی به طرفین وارد شد كه با سماجت رزمندگان اسلام ، قسمت های دیگری ازجاده اهواز- خرمشهرآزاد شد و نیروهای زرهی عراق عقب نشینی كردند. نیرو های ایرانی چند قسمت از دژهای دفاعی شرق جاده را به تصرف در آوردند و از آن جا به تثبیت مواضع خود می پرداختند.

عراق با وارد كردن نیروهای زرهی جدید، باردیگراقدام به پاتك نمود و نبرد مجدداً اوج گرفت. تانك های دشمن و دوشكاها با شلیك بی امان ، مواضع نیروهای اسلام را به شدتمی كوبیدند. بمباران های وحشتناك جنگنده های عراق و اصابت پی درپی راكت ها و بمب های مهیب منطقه را به لرزه درمی آورد و صدای شلیك توپخانه و خمپاره انداز یك دم قطع نمی شد. تانك های عراق به خیال انهدام نفرات و تجهیزات ایران، هجوم خود را به مواضع نیروهای ایران گسترش دادند اما پس از رسیدن آنها به تیررس رزمندگان ، ناگهان آرپی جی زن ها قیام كرده و باشلیك دقیق تانك ها را به آتش  كشیدند و دود ناشی از سوختن تانك های دشمن منطقه درگیری را فرا گرفت.

پس از انهدام چند تانك، بقیه راه فرار را در پیش گرفتند كه چند تانك دیگر هم از پشت هدف قرار گرفتند. نیروهای پیاده كه مدتی زمینگیر شده بودند، با ایجاد موقعیت به سمت نیروهای عراق یورش بردند و برای دومین بارمقر لشكر 10 زرهی عراق را مورد تهاجم قرار دادند.

لشكر مزبور پس از دریافت ضربات سخت، دوباره راه فرار را در پیش گرفت و در منطقه كرخه نور، رزمندگان اسلام با وجود استحكامات سنگین، موفق شدند دژ دفاعی آن ها را شكسته و خود را به خاكریزهای دشمن برسانند. در تكمیل این اقدامات ، نیروی هوایی نیز با تمامی قوا به یاری رزمندگان نیروی زمینی شتافته و آتش دشمن را با شلیك بی امان راكت و بمب و موشك پاسخ دادند.

در این میان هوا نیروز علاوه بر شركت در عملیات تهاجمی، بخش عظیمی از كمك رسانی و نقل و انتقالات را بر عهده داشت.

رزمندگان اسلام كه با عنایات خداوند پیش می رفتند، توانستند بر قسمت هایی از جاده مسلط شده و در همان مناطق به تثبیت موضع بپردازند، اما در منطقه كرخه نور، به خاطر تامین نبودن اطراف خود، ناچار به تغییر مواضع پرداخته و منتظر آغاز مرحله بعد شدند .

با آغازعملیات بیت المقدس، رادیو بغداد طبق معمول دم از پیروزی زده و مدعی شد كه " منطقه عملیاتی انباشته از اجساد و جنگ افزارهای ایرانیان است ؛ سربازان شجاع عراق كاملاً براوضاع تسلط دارند وآماده اند تا شكستی دیگر چون غرب دزفول و شوش را برایرانیان وارد سازند. "

این در حالی بود كه تعداد زیادی از نیروهای بعثی كشته ، زخمی و اسیر شده بودند و تعداد زیادی از ادوات زرهی آنان نیز منهدم شده و به غنیمت درآمده بود و رزمندگان اسلام با نصب پل از شرق به غرب كارون انتقال یافته و در اطراف جاده خرمشهر در حال تثبیت موضع بودند و آماده شدند كه به طور كامل جاده را آزاد كنند و به اهداف بعدی نایل آیند.

مرحله دوم عملیات بیت المقدس

دومین مرحله از عملیات بیت المقدس در تاریخ 16/2/61 با رمز " یا علی بن ابی طالب(ع)" درحالی كه منورهای دشمن آسمان منطقه را چون روز روشن كرده بود ، آغاز شد .

رزمندگان محورفتح از جنوب و محورنصر از شمال منطقه، با هجومی گسترده خود را به مواضع دشمن رساندند ، در محور جنوب قسمت هایی از جاده را كه توسط پاتك دشمن از چنگ رزمندگان خارج شده بود- دوباره تصرف كردند و موفق شدند این باركلیه خطوط را دردست بگیرند، كه درنتیجه جدالی بسیار شدید درگرفت.

دشمن میداند كه اگر جاده خرمشهر- اهواز از چنگش خارج شود، شكستش حتمی است و از این جهت تمام توان خود را برای حفظ قسمت های باقی مانده صرف كرد.

با هم كاری نیروی هوایی ، منطقه سه راه حسینیه و قسمتی از جفیر، انباشته از تانك های سوخته شد و تعدادی نیز به غنیمت در آمدند. هم چنین پادگان "حمید" كه در مرحله اول در یك قدمی آزادی قرار گرفته بود، با فرارسربازان عراقی به طور كامل به تصرف نیروهای اسلام درآمد.

رزمندگان اسلام با درهم كوبیدن قوای عراق، لحظه به لحظه به تصرفات خود می افزودند و دژهای به ظاهر تسخیر ناپذیر دشمن را یكی پس از دیگری با ندای تكبیر و هجوم بی امان تسخیر می كردند.

نیروهای عمل كننده در شمال خرمشهر، پس از نبردی سنگین خود را به خطوط مرزی می رساندند و از آن جا كه خط دفاعی محكمی در خطوط مرزی وجود نداشت به ناچار وارد خاك عراق شده و در پشت سیل بند كه در یك كیلومتری خاك دشمن قرار داشت، موضع گرفتند. نیروهای زرهی ایران نیز مجدداً واردعمل شده و اقدام به تثبیت مواضع جدید می نمودند؛ اما ناگهان دشمن بعثی با به كارگیری نیروهای جدید، اقدام به پاتكی بسیارسنگین كرده و رخنه ای درخط دفاعی ایران ایجاد می كرد. با افزایش فشار، این رخنه هرلحظه بزرگترشده ودراین میان تعداد زیادی ازنیروهای ایران دریك قدمی اسارت یا شهادت قرار گرفتند.

رسانه های گروهی جهان

با آغاز مرحله اول و آزاد شدن قسمتی از خاك میهن اسلامی ، آژانس های خبرپراكنی به تكاپو افتادند تا با وارونه جلوه دادن حقیقت، پیروزی های ایران را خنثی و كم اثر جلوه دهند. در حالی كه همه چیز حاكی از آن است كه ارتش عراق قسمت زیادی از متصرفات خود را از دست داده و راه فرار را در پیش گرفته است، ولی رسانه های غرب با تبلیغات گسترده ، اعلامیه های شورای فرماندهی عراق را پخش كرده و كمترین اشاره ای به پیروزی های ایران نكردند حتی مدعی شدند كه ادعاهای پیروزی ایران واقعیت نداشته و شواهد، چنین چیزی را نشان نمی دهد.

وقتی كه نیروهای ایران با یورش گسترده از غرب كارون خود را به جاده اهواز- خرمشهر رساندند، این خبر هم چنان جزو ادعاهای بی پایه ایران معرفی شد و هنگامی كه رزمندگان اسلام قدم به شهر هویزه می گذاشتند، اعلام شد كه نیروها ی عراق با عقب نشینی تاكتیكی، قسمت عظیمی از قوای ایران را به محاصره در آورده اند.

هنگامی كه قرارگاه كربلا اعلام كرد كه رزمندگان اسلام به پشت دروازه های خرمشهر رسیده و درحال برداشتن موانع و انهدام دشمن هستند( و نشان دادن فیلم این مناطق، این ادعا را به بهترین وجه تایید كرد) رسانه های غربی و شیوخ منطقه فقط به پخش اطلاعیه های عراق مبنی بر عقب نشینی ایرانیان پرداختند و تبلیغات گسترده ای علیه ایران صورت گرفت تا پیروزی های به دست آمده در هجوم این تبلیغات محو شود.

توقف در مرحله سوم باعث می شد كه دشمنان اسلام مهم ترین حربه تبلیغاتی را به دست آورند و به تبلیغات مغرضانه خود وسعت بخشند و تلاش گسترده ای صورت گرفت تا نیروهای عراق انگیزه و روحیه برای ادامه نبرد داشته باشند و بتوانند از آزادی خرمشهر جلوگیری كنند.

اخبار و تحلیل های مغرضانه استكبار

در آستانه ورود ارتش ایران به خرمشهر

رادیو قاهره- ساعت 6صبح روز 11/2/61

" نیروهای ایرانی در غرب كارون متلاشی شده و نیروهای عراق آنان را تعقیب می كنند."

رادیو مونت كارلو- بخش عربی، ساعت 17 روز 10/2/61

" به خاطر وجود استحكامات فراوان عراق در خرمشهر ، ایران نمی تواند به این شهر دست یابد."

رادیو رژیم صهیونیستی – ساعت 30/15 روز 10/2/61

" نیروهای ایرانی عقب نشانده شده و تلفات سنگینی به آن ها وارد شد."

لوس آنجلس تایمز- روز 13/2/61

" نیروهای ایرانی در كناره غربی رود كارون به دام عراق افتاده اند."

نیویورك تایمز- روز 13/2/61

"ایران و عراق می گویند كه در جنگ پیشروی داشته اند و با توجه به كم بودن تعداد اطلاعیه های ایران، بر خلاف علمیات قبل ( فتح المبین) ، می توان گفته ی عراق راپذیرفت كه تا كنون 5600 ایرانی كشته شده و ارتش عراق درتعقیب باقی مانده نیروهای ایران است."

ادامه مرحله سوم و یورش نهایی برای فتح خرمشهر

در حالی كه همگان می پنداشتند ایرانیان فتح خرمشهر را به بعد موكول كرده اند و دشمن برای اثبات ادعاهای خود توقف عملیات را در محور شلمچه خرمشهر گوشزد می كرد، فرماندهان و مسؤولان جمهوری اسلامی  با نهایت جدیت به تدارك حمله پرداختند. با درخواست فرماندهان نظامی ایران، امت سلحشور و رزمندگان غیرتمند، به سرعت خود را به مناطق جنگی رساندند و در صف داوطلبان آزادی خرمشهر قرار گرفتند.

نقاط ضعف و صدمه دیده ارتش ایران ترمیم شد و لشكرهای اسلام آماده شدند. كه این بار با هجوم نهایی، دژ نفوذ ناپذیر خرمشهر را فرو ریزند. محورها و راه های مختلف شناسایی شد و نیروها با آمادگی و سازماندهی بهتر تلاش می كردند تا خرمشهر را ازچنگال دشمن خارج كنند.

در جبهه مقابل، نیروهای عراق برای درهم ریختن سازماندهی ایرانیان، همچنان به انجام پاتك وگلوله باران مواضع ایران می پرداختند و با حملات هوایی گسترده تلاش می كردند تا حریف را از هجوم به خرمشهر منصرف  نمایند. قسمت اعظم لشكرهای عراق در منطقه جنوب در محور جدید جمع شده و خود را آماده نبردی عظیم می نمودند.

فرماندهان بعث با پیش كشیدن توقف ایرانیان و دفاع سنگین عراق، به سربازان خود این طور القاء می كردند كه ایرانیان هرگز نخواهند توانست درجولانگاه آنان قدم گذارند.36000  نفر نیرو آماده دفاع از خرمشهرشدند تا به پشتیبانی از نیروها در خط خود برخیزند و حتی خود را آماده جنگ خیابانی می كردند.

سومین مرحله عملیات در شب جمعه، 30 اردیبهشت ماه 1361 مصادف با مبعث پیامبراكرم(ص) آغاز شد؛ اما در این شب، دشمن بعثی با داشتن تجربه از حملات گذشته در آمادگی كامل به سر می برد، تا برای بر هم زدن نقشه نیروهای اسلام اقدام به هجومی گسترده كند. اما قوای اسلام با توانی مضاعف و همتی وافر، آماده بودند تا با تمامی قوا در مقابل متجاوزین بعثی قرار گیرند.

با پاتك دشمن، حمله رزمندگان به تاخیر افتاد و حمله نهایی به یك روز بعد موكول شد . باهوشیاری و كاردانی فرماندهان، بلافاصله كاربازسازی وآرایش جنگی انجام گرفت وتعداد دیگری ازبسیجیان جان بركف از طریق جاده اهواز – خرمشهر و... به خط فرا خوانده شدند.

قوای اسلام در قالب چهار لشكرنصر، فتح، قدس وفجر سازماندهی و آماده شدند تا با یورش بی امان به مواضع دشمن، خرمشهر را از چنگ دشمن آزاد سازند. با تاریك شدن هوا ، حركت نیروها به سوی خاكریزهای دشمن آغاز شد و همه با قرار گرفتن در جاهای ازقبل تعیین شده ، آماده فرمان حمله شدند.

درساعت5/9 شب جمعه، دشمن به حضورنیروهای ایران دراطراف خود پی برد وشروع به گلوله باران منطقه كرد.

سرانجام مرحله سوم علمیات بیت المقدس با رمز مبارك" یا محمد بن عبدالله (ص)" در ساعت 30/12 دقیقه روز شنبه مورخ 1/3/1361 با هدف آزاد سازی خرمشهر آغاز شد.

چهار لشكر خط شكن ایران در حالی كه لشكر نصر مشغول درگیری با دشمن بود ، هجمه خود را به مواضع دشمن شروع كردند. به دلیل حضور گسترده مردم و به كارگیری تاكتیك های ابتكاری، عملیات با موفقیت پیش می رفت. ضربات شكننده رزمندگان اسلام ، توان قوای دشمن را تحلیل می برد و این بار دشمن در یافت كه تاب مقابله با قوای ایران را ندارد. در نخستین ساعات عملیات، خاكریزهای اول و دوم نیروهای عراقی در منطقه پل نو و شلمچه، توسط لشكر نصر سقوط كرد و لشكر فجر از نهر عرایض عبور نمود. با عبور رزمندگان اسلام از موانع ایذایی ، قسمت های دیگری ازمواضع دشمن مورد هجوم قرار گرفت و نیروهای عراقی درحالت سردرگمی و فرار، قرار گرفتند. توپخانه ها و خمپاره اندازهای دشمن تلاش كردند با آتش گسترده خود تكاورهای شجاع ایران را زمینگیر و وادار به توقف كنند.