تبیان، دستیار زندگی
برخی انگیزه ها و نیت ها همچون ریا و عجب عبادت را به طور کلی فاسد و باطل می کنند .
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ریا؛ فاسد کننده نماز


برخی انگیزه ها و نیت ها همچون ریا و عجب عبادت را به طور کلی فاسد و باطل می کنند .


ریا

برخی انگیزه ها و نیت ها همچون ریا و عجب عبادت را به طور کلی فاسد و باطل می کنند و نه تنها باعث می شوند آن عبادت هیچ اثر مثبتی نداشته باشد که موجب سقوط انسان نیز می شوند. ریا یکی از مهم ترین موانع تأثیر اعمال عبادی است.

ریا، زمینه ساز بطلان اعمال

ریا یعنی خودنمایی و خود را به دیگران نشان دادن؛ یعنی انسان عمل را به این انگیزه انجام می دهد که دیگران ببینند و تعریف و تمجید کنند و او از این تعریف ها لذت ببرد و خوشحال شود.

منافقان می خواهند خدا را فریب دهند؛ در حالی كه او آن ها را فریب می دهد؛ و هنگامی كه به نماز بر می خیزند، با كسالت بر می خیزند؛ و در برابر مردم ریا می كنند؛ و خدا را جز اندكی یاد نمی نمایند. (نساء/142)

نقطه مقابل اخلاص «ریا» است، كه در آیات و روایات اسلامی از آن مذمت شده است و آن را عاملی برای بطلان اعمال و نشانه ای از نشانه های منافقان و نوعی شرک به خدا معرفی كرده اند. ریاكاری تخریب كننده فضائل اخلاقی و عاملی برای از بین بردن لطافت روح و جان انسان هاست. ریاكاری اعمال را ضایع و انسان را از پرداختن به محتوا و حقیقت عمل باز می‌دارد. انسان ریاكار مستمر در اندیشه ظاهر عمل خویش بوده و از كیفیت باطن آن باز می ماند.

ریا انسان را از خدا دور و به بندگان او وابسته می سازد، به بندگانی كه با ثنا و چرب زبانی موجبات خوشحالی ریاكاران را فراهم می سازند. ریاكاری یكی از ابزارهای مهم شیطان برای گمراه ساختن انسان هاست. او از نیاز ذاتی انسان ها به تعریف و تمجید سوء استفاده نموده و او را به چاه تاریک خودبینی و نگریستن در ظاهر اعمال فرو می اندازد.

تعبیر به «ویل» در قرآن مجید در27 مورد آمده است و غالباً در مورد گناهان بسیار سنگین و خطرناک است. به کار بردن، این تعبیر در مورد ریاکاران نیز حکایت از شدت زشتی عمل آنها می کند

ریاکاری تخریب کننده فضائل اخلاقی و عاملی برای پاشیدن بذر رذائل در روح و جان انسانهاست. ریاکاری اعمال را تو خالی و انسان را از پرداختن به محتوا و حقیقت عمل باز می دارد.

ریاکاری یکی از ابزارهای مهم شیطان برای گمراه ساختن انسانهاست.

قرآن مۆمنان را انجام اعمال همراه با ریا نهی می کند و به آنها دستور می دهد که با رعایت تقوا و اخلاص بر همه مشکلات غلبه کنند و سرنوشت ریاکاران هوسباز و بی تقوا را در میدان بدر فراموش ننمایند.

در آیه ی دیگری از قرآن کریم است که می فرماید: «وای بر نمازگزارانی که نماز را به دست فراموشی می‌سپارند و از آن غفلت می کنند، آنها که ریا می کنند و مردم را از ضروریات زندگی باز می دارند.»

تعبیر به «ویل» در قرآن مجید در 27 مورد آمده است و غالباً در مورد گناهان بسیار سنگین و خطرناک است. به کار بردن، این تعبیر در مورد ریاکاران نیز حکایت از شدت زشتی عمل آنها می کند.

از آنچه در آیات قرآن آمده زشتی گناه ریا و خطرات آن برای سعادت انسان آشکار می شود و بخوبی روشن می گردد که یکی از موانع مهم تهذیب نفس و پاکی قلب و روح همین ریا کاری است که نقطه مقابل آن خلوص نیت و پاکی دل است.(تفسیر قرطبی، ج6، ص 4108، و4109121- همان.122- همان.123- الدر المنشور ؛ طبق تفسیر المیزان، ج13، ص 407)

ریا انسان را از خدا دور و به بندگان او وابسته می سازد، به بندگانی كه با ثنا و چرب زبانی موجبات خوشحالی ریاكاران را فراهم می سازند. ریاكاری یكی از ابزار های مهم شیطان برای گمراه ساختن انسان هاست. او از نیاز ذاتی انسان ها به تعریف و تمجید سوء استفاده نموده و او را به چاه تاریک خودبینی و نگریستن در ظاهر اعمال فرو می اندازد

ریای در نماز در قرآن

قرآن کریم در خصوص ریای در نماز دو آیه دارد:

پس وای بر نمازگزارانی که از نمازشان غافلند؛ آنان که ریا می کنند.«ماعون،4-6»

در آیه دیگر ریای در نماز را علامت «نفاق» معرفی می کنند:

منافقان با خدا نیرنگ می کنند و حال آن که او با آنان نیرنگ خواهد کرد و چون به نماز ایستند با کسالت برخیزند با مردم ریا می کنند و خدا را جز اندکی یاد نمی کنند.«نساء،142»

نشانه های ریاكاران

· اگر تنها باشد، اعمال خود را با كسالت انجام میدهد!

· اگر در میان مردم باشد، با نشاط انجام می دهد!

· هرگاه او را مدح و ثنا گویند، بر عملش می افزاید!

· هرگاه ثنا نگویند، از آن می كاهد!

یادمان باشد مرز بین اخلاص و ریا اندیشه و نیات ماست و نیات ما بر هیچ كس جز خدای باریک و تعالی مشخص نیست، پس به خاطر افكار خود بر دیگران بد گمان نشویم و آنان را به ریا متصف ننماییم كه كاری بس ناپسند است.

گویند مرحوم شیخ مرتضی انصاری(قدس سره) همه روزه به زیارت حضرت امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) مشرف و در مقابل ضریح، زیارت جامعه می خواندند. روزی شخصی از غرض ورزان به مرحوم شیخ عرض كرد: تا كی این همه ریا كاری!؟ شیخ با كمال متانت و خوشرویی فرمود: شما هم این ریا را انجام دهید...

                                                                                                                                        فرآوری : زهرا اجلال

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منابع:

سایت عرفان

سایت شهر قرانی

سایت حوزه

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.