تبیان، دستیار زندگی
سایت فرهنگی اطلاع رسانی تبیان، در مقاله ای به بررسی ارتباط متقابل مذهب و هنر پرداخت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تبیان پاسخ می دهد:

مذهب و هنر مرتبطند؟

هنر

سایت فرهنگی اطلاع رسانی تبیان، در مقاله ای به بررسی ارتباط متقابل مذهب و هنر پرداخت.

به گزارش روابط عمومی، بخش هنری موسسه فرهنگی اطلاع رسانی تبیان با تدوین و انتشار مقاله ای هنری، به بررسی ارتباط متقابل هنر و مذهب پرداخت.

سمیه رمضان ماهی با اشاره به هنر دینی چنین می نویسد: «هنر و مذهب به این اعتبار هر دو در نیازِ انسان به آفریدن، ریشه دارند ، در سرخوشی همراه با چنین خلاقیتی و در ناگزیری همیشگی انسان از این که عمیق ترین احساساتش را ابراز کند. اما این دو فقط در زمینه ای از نشانه های خاص، بیان زبانی و اجتماعی، قابل درک اند که هر کدام به شکلی بستگی دارند ، که می تواند تجربه ی انسانی نهفته در پس آن را انتقال دهد.

زبان، تئاتر، نمایش، طراحی، مدل سازی، موسیقی، نیایش، دعا- همه ی شکل های فعال فرهنگی- معنایی فردی را بیان می کنند و آن را به افراد دیگر انتقال می دهند. در طول تاریخ، این شکل های بیانی به سطح والایی از کیفیت و استقلال رسیده اند اما باید گفت که اغلب هرگونه علاقه نسبت به پیوندهای اولیه ی خود را از دست می دهند، به ویژه نسبت به ریشه های مشترک شان در واقعیت های اجتماعیِ هستیِ انسانی.

"هنر مدرن" و " تخیل مذهبی" دو نظامی هستند که مدت های درازی بود که از ارتباط متقابل خودشان خبر داشتند و هر کدام برای شکلهای بیانی خود از دیگری کمک می گرفتند، تا آنکه از هم جدا شدند. این جدایی همزمان با آثار مدرنیته در غرب رخ داد. در دوران معاصر و هنر پست مدرن رجعتی دوباره میان مذهب و هنر رخ داد که هرچند با زبان سنتی خود متفاوت بود اما به خوبی و به واسطه می توانست یکدیگر را بازتاب دهد.

مذهب نظامی است که از عملی خلاقانه، یعنی از ایمان ، ناشی می شود. مذهب مشتمل بر مناسک، شهادت دادن به طور علنی و اشتراک است. ایمان، دعا، دل سپردن و درون کاوی است. ایمان همیشه درونی است ، چه در متنی اجتماعی به آن پرداخته شود، چه در سطحی کاملا فردی. از این رو در ارتباط مستقیم با خود زندگی است. ایمان به این معنا ، شباهت به فلسفه دارد، رو در رو با پرسش های مربوط به زندگی است، اما از سوی دیگر کاملا برعکس می نماید، به عقیده بسیاری از انسانهای دوران حاضر خاصه در جوامع غربی، ایمان چیزی ملال آور، کهنه و مظهری است از عقب افتادگی و از مدافتادگی. با این همه ، هرقدر مظاهر ایمان ناهمگون تر باشند، این اوصاف را کمتر می توان اطلاق کرد و راه هایی که ایمان خود را از آن ها جدا می سازد گوناگون تر است. »

گفتنی است این مقاله در چند قسمت تهیه شده که متن کامل آن مقاله در بخش هنری سایت قابل مشاهده است.

تنظیم: هومن بهلولی