تبیان، دستیار زندگی
برخی از اشتباهات آن گونه که ما می اندیشیم، عوارض جبران ناپذیر به همراه ندارد و اصلاً خوب است که گاهی اجازه دهیم برخی اشتباهات سر زند تا تجربیات خوب و مفیدی از کلیات آن اشتباه و تبعات آن حاصل شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اجازه داری اشتباه کنی!


برخی از اشتباهات آن گونه که ما می اندیشیم، عوارض جبران ناپذیر به همراه ندارد و اصلاً خوب است که گاهی اجازه دهیم برخی اشتباهات سر زند تا تجربیات خوب و مفیدی از کلیات آن اشتباه و تبعات آن حاصل شود.

اجازه داری اشتباه کنی!

برخی دوست دارند نیمی از یادگرفتن ها را خود تجربه نمایند و حتی حاضر به پذیرفتن هزینه های آن نیز هستند و استدلال این دسته نیز در جای خود شنیدنی ست؛ آن جا که در جواب دیگران اذعان می دارند که تنها تجربه ای خوب و مفید است که خود، آن را آزموده و لمس کرده باشند! از تجربه ی دیگران استفاده نمودن، یکی از شاخص های قابل تامل است اما باید به یاد داشته باشیم که دیگران را مجبور به پذیرش و عدم پذیرش نمودن هم ممکن است واکنش های کوتاه مدت و بلند مدت خوشایندی به همراه نداشته باشد.

تذکرهای گاه و بی گاه در سنین مختلف، رویکردها و جنبه های متفاوتی را به همراه خواهد داشت و گاه در قالب دستور و بایدهای بی برو برگشت؛ گاه در قالب تحکم و نگاه از بالا و در پاره ای موارد، آزاردهنده بوده و موجب سلب آزادی های منطقی می شود و به وجود آمدن حس برتری جویی – آن هم بی مورد- را تداعی می نماید تکرار برخی تذکرها و نحوه ی ارائه ی آن هم می تواند خود، محل اشکال و به وجود آورنده ی اعتراض و نافرمانی شود.

هیچ کس از اشتباه و خطا، بری نیست. خطا جزو لاینفک هر فردی ست و انسان ممکن است در برخی محاسبات و پاره ای تصمیم گیری ها، به دلایل مختلف- اعم از عمدی یا سهوی- دچار خبط و سهو شود و چه بسا این اشتباه خود مجالی باشد برای بازنگری و شروع مجدد.

اگر قرار باشد هر فرد در طول حیات خود دچار هیچ گونه اشتباهی نشود، به نوعی تناسب طبیعی آفرینش را زیر سوال خواهد برد. چرا که دانای مطلق، خداست و انسان هر اندازه از قدرت هوش و ذکاوت نیز بهره مند باشد، چون همیشه پوشیده هایی وجود دارد که تمام وسعت دید او نیز آن را شامل نمی شود، پس اندک اشتباهی نیز ممکن است در برخی اعمال و محاسبات صورت پذیرد. حال وقتی عناصر محیطی و دیگر دلایلی که شخص در وجود یا عدم وجود آن کوچک ترین نقشی ایفا نمی کند را در نظر بگیریم، آن گاه می پذیریم که وجود اشتباه انکارناپذیر است.

همه ی ما در گذرگاه ها و پیچ و خم های زندگی و در لحظاتی که باید تصمیم یا تصمیماتی را اتخاذ می نموده ایم، خواسته یا ناخواسته دچار اشتباه و لغزش شده ایم که این خودشان از فراگیر بودن دامنه ی عملکرد اشتباه دارد؛ حال اگر هر کدام از ما بنا به دلایلی، خود را در معرض برخی از این اشتباهات قرار داده باشیم، به خودی خود این حق ایجاد نمی شود که دیگران را پیش از دچار شدن به اشتباه یا دست زدن به هر کاری، مورد خطاب قرار دهیم؛ به گونه ای که قدرت ابتکار عمل و آزادی اندیشه را از آنان سلب نماییم.

چه اشکالی دارد با در نظر گرفت بازخوردهای یک اشتباه که ممکن است از یک فرد سر بزند، با رعایت فاصله ی مناسب و یا در نظر گرفتن همه ی جوانب، اجازه دهیم برخی از اطرافیان ما دچار اشتباه شوند، با آن دست و پنجه نرم کنند و گاه حتی دچار لطمات مالی و روحی نیز بشوند!

اطراف ما پر است از میدان هایی که انسان ها در آن آزموده و آبدیده می شوند و دچار شدن در برخی گرداب های سطحی اما عبرت آموز، می تواند فرد را تا بی نهایت موفقیت های گاه دست نیافتنی با خود همراه نماید

حمایت، هدایت و جلوگیری از لغزش ها را کتمان نمی نماییم اما باید به این نکته نیز توجه داشت که عادات فردی و واکنش های هر فرد، این اجازه را به هر کس نمی دهد تا در مواقع مختلف و به دلایل گوناگون، دیگران را به یاد حمایت های آن چنانی، راهنمایی های گاه آزاردهنده و نیز هشدارهای گیج کننده قرار دهد؛ از این روست که باید با رعایت فاصله ی مناسب و یا در نظر گرفتن روحیات فردی و شرایط اجتماعی، گاه این قدر به خود بقبولانیم که دیگران اگر اشتباهی را هم مرتکب شوند، قرار نیست دنیا به انتها برسد. در نقطه ی مقابل، این افراد با اصلاح خود و بازبینی اشتباه رخداده می توانند توانمندتر و هوشیارتر به پیمودن ادامه ی مسیر مبادرت ورزند.

کمی بیندیشیم و با نهایت ظرافت و دقت، بدون نگرانی و بیم و هراس به دیگران، به اطرافیان خود، به فرزندان و هر آن کس که با او در ارتباط هستیم، فرصت اشتباه کردن بدهیم. آن اشتباه جبران خواهد شد و خود به نیروی قوی به نام «تجربه» بدل خواهد گردید تا فرد در معرض اشتباه قرار گرفته، بتواند به قول معروف «گلیم خود را پیروزمندانه از آب بیرون بکشد» امتحان کنید؛ شاید پاسخ خیلی از مجهولات ما داده شد!

بخش خانواده ایرانی تبیان

منبع : شادکامی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.