تبیان، دستیار زندگی
در بین مدال های رنگارنگ و افتخاراتی كه المپیك سی ام برای كاروان ایران به همراه داشت،‌ بی سابقه‌ترین حضور ورزشكاران زن ایرانی در این بازی‌ها در كنار عملكردی قابل دفاع از سوی بیشتر آن‌ها باعث شد كه در مواقعی صدرنشین اخبار شده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

عملکرد بانوان در المپیک لندن


در بین مدال های رنگارنگ و افتخاراتی كه المپیك سی ام برای كاروان ایران به همراه داشت،‌ بی سابقه‌ترین حضور ورزشكاران زن ایرانی در این بازی‌ها در كنار عملكردی قابل دفاع از سوی بیشتر آن‌ها باعث شد كه در مواقعی صدرنشین اخبار شده و نه تنها در كانون توجه مسوولان بیش از گذشته قرار گیرند، بلكه بسیاری از مردم هم به جز فوتبالیست های معروف یا ورزشكارانی كه شانس مدال آوری در المپیك را داشتند از الهه احمدی و راهیابی اش به فینال المپیك حرف بزنند یا حتی كنجكاو شوند كه سابقه حضور زنان ایرانی در رقابت های بین المللی از كجا آغاز شده است.

حضور هشت بانوی ایرانی در كاروان 52 نفره ایران در المپیك 2012 لندن نه تنها خود رویدادی تاریخی و پر افتخار بود، بلكه نتایج قابل قبول در این بازی‌ها نشان داد كه ورزش بانوان در سال‌های اخیر روندی رو به رشد چشمگیری داشته است تنها كافی است تا به كارنامه بانوان ایران در تاریخ المپیك نگاه كرد تا به این نتیجه رسید كه المپیك لندن به نقطه عطفی برای ورزش بانوان تبدیل شده است.

بانوان در المپیک

سابقه حضور زنان ورزشكار ایران به المپیك 1964 توكیو می‌رسد و از این سال تاكنون بانوان ورزشكار ایرانی جسته و گریخته در این بازی ها حضور داشته‌اند، ولی در هیچ دوره‌ای دستشان به مدال نرسیده و این بار هم لندن مدالی را برای ورزش بانوان به همراه نداشت، اما چهره جدیدی از ورزشكاران زن مسلمان ایران را به تصویر كشید. پیش از لندن، آخرین حضور ورزش بانوان با سه نماینده به بازی‌های 2008 المپیك پكن باز می‌گردد، حضوری كه در سال 2012 به هشت ورزشكار ارتقا یافت و رشته‌های تیر و كمان، تنیس روی میز، تیراندازی، قایقرانی، پرتاب وزنه و تكواندو با نمایندگان زن خود در این بازی‌ها حاضر شدند.

الهه احمدی، تیرانداز المپیكی ایران را می‌توان پیشتاز زنان ورزشكار ایرانی در لندن دانست كه با عملكردی دور از ذهن و فراتر از انتظار توانست به مرحله فینال تیراندازی المپیك راه پیدا كند و در نهایت جایگاه ششمی را به خود اختصاص دهد، اتفاقی كه در تاریخ تیراندازی ایران بی‌سابقه بود. مه لقا جام بزرگ دیگر تیرانداز ایرانی در لندن بود كه هر چند عملكردی قابل قبول را در اولین تجربه حضورش در المپیك داشت، اما نتوانست چون دیگر هم تیمی خود جایی در فینال این بازی‌ها داشته باشد تا پرونده‌ بانوان تیرانداز با درخشش احمدی در این دوره از رقابت‌ها بسته شود.

ندا شهسواری، اولین پینگ‌پنگ باز زن ایرانی در المپیك و سوسن حاجی پور نماینده تكواندو هم در مقابل حریفان سخت خود با سرسختی مبارزه كردند و هر چند نتوانستند اولین مسابقه خود را با پیروزی پشت سر بگذارند، اما تلاش آنها مهر تاییدی بر عملكردشان در المپیك لندن بود

ندا شهسواری، اولین پینگ‌پنگ باز زن ایرانی در المپیك و سوسن حاجی پور نماینده تكواندو هم در مقابل حریفان سخت خود با سرسختی مبارزه كردند و هر چند نتوانستند اولین مسابقه خود را با پیروزی پشت سر بگذارند، اما تلاش آنها مهر تاییدی بر عملكردشان در المپیك لندن بود. به طوری كه شهسواری در یك بازی نزدیك با حریفش كه رنكینگش 200 رتبه بیشتر از او بود، پذیرای شكست شد اما شاید اگر اندكی تجربه‌ی میادین جهانی را در كارنامه داشت او نیز حریفش از نیجریه را شكست می‌داد تا مانند عالمیان كه با دو پیروزی خیره كننده ظاهر شد، او نیز در بخش بانوان شگفتی‌ساز شود. سوسن حاجی پور هم مقابل حریفش كه رنكینگ 8 جهان را داشت با ارائه‌ی نمایشی قابل قبول تنها در راند طلایی بازی را واگذار كرد.

در این میان شاید نمایندگان تیر و كمان، قایقرانی و دوومیدانی را بتوان ناموفق‌ترین ورزشكاران زن ایرانی در لندن توصیف كرد. البته تیر و كمان و قایقرانی رشته‌هایی بودند كه تجربه حضور ورزشكار زن در المپیك را داشتند، ولی برای اولین بار بود كه ایران در بخش پرتاب وزنه یك بانوی ورزشكار را به المپیك راهی كرده بود.

زهرا دهقان

زهرا دهقان، كماندار المپیكی ایران كه حتی خود تا آخرین روزهای اعزام به المپیك از حضورش به عنوان نماینده ایران مطمئن نبود شرایطی متفاوت‌تر را نسبت به سایر بانوان المپیكی در این بازی‌ها تجربه كرد. شرایطی كه بیشتر به حواشی‌های طولانی فدراسیون تیر و كمان پس از بركناری رییس سابقش باز می‌گشت. این حواشی تا جایی پیش رفت كه در آخر تیر و كمان تنها رشته ای بود كه بدون به همراه داشتن مربی به المپیك رفت.

زهرا دهقان هر چند عملكرد متفاوت و یا دور از انتظاری را در لندن نداشت، اما خود با دفاع از امتیازاتش در این رقابت‌ها تاكید كرده بود كه شرایط موجود و نبودن مربی در كنار تیم علت اصلی كسب چنین نتیجه‌ای است و با این شرایط بهتر از این نمی توانست باشد.

به گزارش ایسنا، در المپیك لندن تنها تیر و كمان رشته پر حاشیه محسوب نمی‌شد و قایقرانان المپیكی كه چندی قبل با حاشیه‌های تعویض مدیریتی دست و پنجه نرم می‌كردند هم شرایطی نسبتا مشابه با تیر و كمان داشتند، با این تفاوت كه آنها كمی مانده به اعزام توانستند شرایط را آرام‌تر كنند.

سولماز عباسی و آرزو حكیمی به عنوان دو قایقران المپیكی بدون پیروزی از دور رقابت‌ها حذف شدند هر چند عباسی در مرحله رپه شاژ یك بار توانست خود را به مرحله بعد برساند، اما این موفقیت به راهیابی به جمع 21 نفر برتر نینجامید.

اما آرزو حكیمی كه در كایاك تك نفره همچون دیگر هم تیمی خود شانس مبارزه مجدد را نداشت، در اولین رقابتش از دور رقابت‌ها كنار رفت. او جوان‌ترین قایقران حاضر در لندن بود و جوان‌ترین ورزشكار كاروان ایران بود.

در حالی كه دوومیدانی ایران با نقره حدادی توانست حضور تاریخی در المپیك داشته باشد كه لیلا رجبی تنها نماینده بانوان در پرتاب وزنه از عملكرد خود احساس رضایت نداشت. او كه از ناحیه پا هم دچار مصدومیت بود نداشتن مربی و تغییر در شرایط تمریناتش را دلیل ناتوانی‌اش برای ثبت ركوردهای خود را این بازی‌ها عنوان كرد

اعزام نشدن به اردوی تداركاتی پیش از رفتن به بازی‌های المپیك و حواشی ایجاد شده پس از بركناری دنیامالی از ریاست فدراسیون از جمله دلایلی بود كه برای ناكامی بانوان قایقران محسوب می‌شد. البته هیچ كس انتظار نتیجه‌ای متفاوت را از عباسی و حكیمی در این بازی‌ها نداشت، اما انتظار می‌رفت كه آنها بتوانند ركوردهای خود را در لندن بهبود ببخشند و یا همان امتیاز را كسب كنند. اتفاقی كه هیچ گاه رنگ واقعیت نگرفت.

در حالی كه دوومیدانی ایران با نقره حدادی توانست حضور تاریخی در المپیك داشته باشد كه لیلا رجبی تنها نماینده بانوان در پرتاب وزنه از عملكرد خود احساس رضایت نداشت. او كه از ناحیه پا هم دچار مصدومیت بود نداشتن مربی و تغییر در شرایط تمریناتش را دلیل ناتوانی‌اش برای ثبت ركوردهای خود را این بازی‌ها عنوان كرد.

به نظر می‌رسد، دوومیدانی ایران گامی جدید را در جوامع بین‌المللی برداشته است و حالا سایر كشورها متفاوت تر از گذشته به این رشته در ایران نگاه می‌كنند و این موقعیتی است كه باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد تا با توجه به پتانسیل‌های موجود در این بخش شاهد حضوری تاثیرگذارتر در رقابت‌های بین‌المللی باشیم.

سوسن حاجی پور-تکواندو

به گزارش ایسنا، یكی دیگر از رشته‌هایی كه با نماینده زن در المپیك لندن حضور داشت تكواندو بود. سوسن حاجی پور كه پس از سارا خوش جمال فكری دومین تكواندوكار زن المپیكی ایران محسوب می‌شد برای اولین بار با كسب مدال طلا توانست مجوز حضور در لندن را كسب كند، هر چند پس از این عملكرد درخشان نتوانست آن طوری كه باید در مسابقات آسیایی و تداركاتی بر روی شیاپ چانگ رود. این عملكرد كافی بود تا كسی امید زیادی برای حاجی پور در لندن نداشته باشد و همه دعا كنند كه تنها او بتوانند مانند مسابقات كسب سهمیه در بازی‌های المپیك ظاهر شود. اتفاقی كه در مقابل حریفش در بازی اول المپیك با رنكینگ 8 جهان رخ داد و حاجی پور ثابت كرد كه نماینده قابلی برای ایران در این بازی‌ها بوده است. هر چند مسابقه این ملی‌پوش به پیروزی او ختم نشد، اما سخت كوش و بازی نزدیكش مهر قبولی بر كارنامه او در این رقابت‌ها بود.

به گزارش ایسنا، با بررسی پرونده‌ بانوان المپیكی ایران و مشاهده روند رو به رشد حضور آنها در بزرگ‌ترین رویداد ورزش جهان شاید بتوان به این نتیجه‌ رسید كه لندن دریچه‌ای جدید را بر روی زنان ورزشكار ایران گشوده است. المپیك لندن هر چند مدالی را برای بانوان ایرانی به همراه نداشت، اما ثابت كرد كه رسیدن به چنین جایگاهی هم دور از دسترس نیست، تنها اگر بتوان بیشتر از گذشته برای این بخش از جامعه ورزشی سرمایه‌گذاری كرد.

هر چند بانوان ایران در مقابل مردان تجربه كمتری را در مسابقات بین‌المللی دارند، اما می‌توان گفت كه آنها حضوری آبرومندانه در المپیك لندن داشتند، حضوری كه می‌تواند در دوره بعد این رقابت‌ها به افتخارآفرینی و قرار گرفتن بانوان ایران بر روی سكوی قهرمانی منجر شود، تنها اگر ....

بخش ورزشی تبیان

منبع: ایسنا