تبیان، دستیار زندگی
اکنون در بررسی قالی های ایران، به منتسب کردن گروه متمایزی از قالیهای متعلق به ناحیه کرمان، یعنی مهم ترین ایالت جنوبی ایران می پردازیم.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

قالی کرمان


در بررسی قالی های ایران، در این نوشتار به  گروه متمایزی از قالیهای متعلق به ناحیه کرمان، یعنی مهم ترین ایالت جنوبی ایران می پردازیم.


قالی کرمان

این زمره قالی ها از نظر طرح دارای انواع بسیار متفاوتی اند، به همین دلیل در گذشته به چندین مرکز مختلف قالی بافی نسبت داده می شدند. اما در حقیقت همه آنها، دارای ساختاری مشترک و متعلق به منطقه ای واحدند. این موضوعی بود که در نمایشگاهی با عنوان " قالی های مرکزی ایران" توسط خانم دکتر " مِی بیتی" در یال 1976 مطرح گردید و در آن نمایشگاه شمار زیادی قالی و پاره قالی از همین زمره گردآوری شده بود.

همانطور که در مقالات گذشته گفته شد، نوع گره ، نوع دار، نوع چله کشی و حتی نوع نخ چله و پود ، انواع مختلف قالی را از هم متمایز می کند. افزون بر همه اینها ، البته از نظر دور نمی ماند که هر مرکز قالی بافی، نیز ویژگیهای فنی و سنتی متمایزی را معمول می دارد و عموما می کوشد که از آنها تخطی نکند.

ساختار متمایز قالی های صفوی کرمان عبارتند از:

- گره نامتقارن (فارسی باف) با خامه پشمی است.

- سه پوده بودن، با پود اول و سوم گره از نخ ، و پود میانی از ابریشم نازک که با حرکت موجی از میان چله ها به دو سطح رو و پشت قالی می دوید و زیر گره های خامه ( گوشت قالی) پنهان می ماند.

- استفاده از نقش گلدانی، در زمینه اکثر این گروه از قالی ها طرح گلدانی به کار برده می شد، تا جایی که طرح گلدانی سه پودی در میان برخی از پژوهشگران اروپایی " اسلوب بافندگی کرمان" لقب گرفته است.

نتیجه بافت یاد شد در بالا آشکار شدن خطوط نخ نمای متوازی بر قالبهای کهنه کرمان است که کاملا مشهود می باشد و چیزی نیست جز همان دوپود نخی جانبی، بدون پود ابریشمی میانی شان.

روش فوق با اندک تغییرات هم اکنون نیز در ناحیه کرمان اجرا می شود.

قالی های کرمان می بایست از شهت بسیار برخوردار بوده باشد، چرا که مثلا در تاریخ آمده در دوران امپراتوری اکبر گورکانی (964 تا 1013 ه.ق) آنها را به هند صادر می کردند. در سال 1604 م. (1012ه.ق) سیاحی پرتقالی به نام " پدروتِشیِرا" قالی بافت کرمان را درجه دوم در مرغوب ترین قالی ها رده بندی کرده است. به هعقیده وی خوش نقش ترین و زیباترین و ریز بافت ترین قالی مطعلق به یزد و در درجه دوم کرمان و در درجه سوم متعلق به خراسان است.

استفاده از نقش گلدانی، در زمینه اکثر این گروه از قالی ها طرح گلدانی به کار برده می شد، تا جایی که طرح گلدانی سه پودی در میان برخی از پژوهشگران اروپایی " اسلوب بافندگی کرمان" لقب گرفته است.

لازم به ذکر است که در متون تاریخی ، وقایع نگاران مختلف از شهرت قالی یزد بسیار داد سخن داده اند ام معلوم نیست چرا هیچ یک ویژگیها و مزایای آن را از نظر فنی توضیح نداده اند. به هر ترتیب مسلما از جهت تولید قالی های طرح گلدانی سه پودی، یزد دست در کرمان می داشته و یاش اید هم ، یزد گروه قالی های متمایزی می بافته که تا کنون شناسنامه شان شناسایی نشده و هم چنان ناشناخته اند.

" ژان شاردن" جواهرساز فرانسوی که در ربع آخر سده یازدهم ایران را برای مدتی اقامتگاه خود قرار داد متوجه این مطلب شد که قالی های شناخته شده به عنوان ترکی در بازار اروپا ، اصولا در شهرستان کرمان و یا سیستان بافته می شوند ، لیکن به دلیل آنکه از راه ترکیه وارد بازار اروپا می شوند به قالی ترکی معروفند. هرچند که وی هیچ گاه به مناطق مذکور سفر نکرده و یا احتمالا اطلاعاتی که داده تنها شنیده هایی است که دریافته، اما به هر صورت اظهار نظر وی دست کم این مطلب را تاکید می کند که در آن دوران ، مقادیری از قالی های بازار اروپا را قالی اهی کرمان تشکیل می داده است.

رنگ های به كار رفته در قالی های كرمان بسیار متنوع بوده و تعداد آن ها در هر فرش رقمی بین 15 تا 30 رنگ و بیشتر درزمینه های لاكی، آبی سرمه ای، سبز روشن، فیروزه ای، صورتی، نارنجی، بژ و سایر رنگ های كلاسیك می باشند. اكثر این رنگ ها كه تا گذشته نزدیك دركارگاه های رنگرزی برای مصارف شال بافی و قالی بافی به كار می رفتند از سری رنگ های طبیعی بودند. ولی در سال های بعد از جنگ جهانی دوم مقداری رنگ های جوهری به كارگاه های رنگرزی آن راه یافت ولی با وجود این به طور كلی می توان گفت جز در موارد معدود، پشم های مصرفی در قالی بافی كرمان همواره با رنگ های طبیعی و رنگ های شیمیائی با ثبات رنگ می شوند.

قالی کرمان

طرح های معروفی كه در كارگاه های قالی بافی كرمان بافته می شود عبارتند از : شاه عباسی لچك و ترنج، بُته ای، اسلیمی لچك و ترنج، شاه عباسی و طُره ائی، شكارگاه، گوبلن یاكومه ای، گلدار سرتاسری، درختی سبزیكار، قاب قرآنی، بند اسلیمی، منظره بافی و چهره بافی، نزدیك صد سال قبل بود كه كار چهره بافی در كارگاه های بافندگی كرمان رونق گرفت و از این زمان به بعد هنرمندان كرمانی با استادی تمام تصاویری از شخصیت های مذهبی وتاریخی و سیاسی را بر روی فرش های خود نقش نمودند

تحسین انگیز ترین قالی منسوب به کرمان ، مجموعه متعلق به پرنس" رومن سانگوشکو" است که به همین نام شهرت جهانی یافته  و ممتازترین نمونه را در خود محفوظ داشته است. این یکی از شاهکار های قالی بافی دوران صفوی است . نقش ترنج آن شبیه قالیهای سده دهم مرتبط با نام های شاه اسماعیل و شاه تهماسب است، لیکن شیوه طراحی و رنگهای آن به کل تفاوت دارد. داخل ترنج چهار جفت هیاکل آدمی در شمسه های چهار سمت آن جایگزین شده اند و نیز در یک اسلیمی دور قلابی که دایره مرکزی ترنج راتشکیل داده ، جانورانی در حال پیکار مشاهده می شوند. صحنه های دیگری از پیکار جانوران بر زمینه قالی نقش بسته که از دیرباز چون مضامینی تمثیلی در ارائه تضاد میان نیک و بد در سراسر مشرق زمین شایع بوده است. ضمن اینکه سوارکارانی نیز گوشه های قالی را عرصه تاخت و تاز خود قرار داده اند. شمسه های دالبری حاشیه حاوی نقش حوریان و درگیری های جانوران و جفت طاووس های رودرو هستند و اطرافشان را ققنوس ها و اژدهاهای پیچان پرساخته اند. قالی سرشار از رنگهای شاداب و نقش مایه های پر جنبو جوش است و همراه با قالی های دیگر از همان دست محتملا در سالهای پایانی سده دهم و یا اوایل یده یازدهم هجری بافته شده اند.

طرح مشهور دیگری که به قالی های گلدانی و سه پودی کرمان منسوب است طرح " بندی" نام دارد. در نگاه نخست چنین می نماید که متن قالی را پراکندگی تصاوفی یا انمنضبط ِ نقش مایه های گلسرخی، برگ نخلی، شاخه و پیچی، و نیز تک گلدانی جاافتاده ، پر کرده است. لیکن دقت بیشتر معلوم می سازد که زمینه دارای سه مجموعه مختلف از نگاره هاست که در سه گروه شاخه ها محدود گردیده و تشکیل شباکهای منظمی را داده اند که به اصطلاح فنی طرح " بندی" خوانده می شود. یک پاره قالی از دوران نیمه دوم سده دهم جری و سلطنت صفوی از این نقش برجای مانده که چون نمونه آن تا کنون از دیگر نقاط ایران بدست نیامده ، و حتی در منطقه کرمان نیز دیگر قالی ای با آن نقش مایه آذرخش آسا و زنده بدست نیامده ( بلکه رنگها آرامش یافته اند) این نمونه را جزو نمونه های ممتاز قالی ایرانی قرار داده است.

" ژان شاردن" جواهرساز فرانسوی که در ربع آخر سده یازدهم ایران را برای مدتی اقامتگاه خود قرار داد متوجه این مطلب شد که قالی های شناخته شده به عنوان ترکی در بازار اروپا ، اصولا در شهرستان کرمان و یا سیستان بافته می شوند ، لیکن به دلیل آنکه از راه ترکیه وارد بازار اروپا می شوند به قالی ترکی معروفند. هرچند که وی هیچ گاه به مناطق مذکور سفر نکرده و یا احتمالا اطلاعاتی که داده تنها شنیده هایی است که دریافته، اما به هر صورت اظهار نظر وی دست کم این مطلب را تاکید می کند که در آن دوران ، مقادیری از قالی های بازار اروپا را قالی اهی کرمان تشکیل می داده است.

برخی ار قالیهای بافته شده با این طرح را متعلق به تاریخ پیشرفته تری چون میانه سده دوازدهم دانست . تخته ای از چنین قالی دارای تاریخ 1172ه.ق و با انم بافنده " استادکار محمد شریف کرمانی" هم اکنون موجود می باشد.

طرح های باغی و منظره طبیعی نیز در بافت گروه معروف به گلدانی سه پودی دیده می شود.

از قالی های دیگر کرمان که شهرت جهانی دارد می توان به یک قالی با نقش چند ترنجی ( ترنج در ترنج) اشاره کرد که دارای سه کتیبه است که تصریح می کند بافنده اش " استادکار نامدار مومن" فرزند قطب الدین ماهانی است و تاریخ بافتش سالهای 1066  و 1067ه.ق بوده است.

از قالیهای جالب توجه دیگر یک مجموعه از چند پاره قالی است که گمان می رود به طور جدا از هم برای تولید یک قالی بزرگ تعبیه شده بودند. اخیرا حاصل جمع اندازی اهی آن قطعات با مساحت حرم " نورالدین نعمت الله ولی" در ماهان کرمان، برابر شناخته شده است. احتمالا بافندگان محلی در کارگاه های مختلف این قالی را برای حرم متبرک امامزاده می بافته اند. لازم به ذکر است که ماهان هنوز صاحب سنتی پایدار است که همطراز با فرشهای بافته شده در کرمان هستند.

سمیه رمضان ماهی

بخش هنری تبیان


منبع:

هنرهای ایران/ نویسنده: ر.دبلیو.فریه/ مترجم: پرویز مرزبان/ نشر و پژوهش فرزان روز

صادرات فرش ایران