تبیان، دستیار زندگی
از مجموع آیات قرآنی استفاده می شود که غذای عمده بهشتیان از جنس میوه ها است. این معنا تحت عنوان «فاکهة»، «فواکه»، «ثمره»، «ثمرات» در آیات بسیاری مطرح شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نعمت های مادی و جسمانی بهشت(١)

بهشت


طبق نظر برخی از مفسران، خداوند برای قابل فهم بودن نعمات مادی و جسمانی بهشت برای همه افراد بشر، آن را به صورت تمثیل و در قالب مادی و ملموس بیان فرموده است زیرا انسان ها به نعمت های مادی بیشتر توجه دارند.


1- باغ های بهشتی:

در بیش از یک صد آیه در قرآن مجید از بهشت به جنات یا جنتان یا جنة تعبیر شده:

1-     "و من یطع الله و رسوله یدخله جنت تجری من تحتها الأنهر»:[1] هر کس از خدا و رسولش اطاعت کند، او را وارد باغ هایی از بهشت می کند که نهرها از زیر درختان شان جاری است.

2-      « والله یدعوا الی الجنة و المغفرة بإذنه»:[2] خدا به سوی باغ بهشت و آمرزش گناهان، به اذن و فرمان خویش دعوت می کند.

3-      «ومن خاف مقام ربه جنتان»[3] «برای کسی که از مقام پروردگارش خائف باشد، دو باغ بهشتی است.

2- سایه های بهشتی:

سایه های بهشتی طبق فرموده قرآن کریم همیشگی است و لذا آرامش انسان را هرگز بر هم نمی زند.

1- «... أکلها دائم و ظلها»:[4]میوه ها و سایه هایش دائمی است.

2- گاه از آن به «ظل ظلیل» تعبیر شده و می فرماید «... و ند خلهم ظلا ظلیلا»:[5] آن ها را در سایه هایی که هرگز قطع نمی شود وارد می کنیم.

3- هوای بهشت بسیار مطبوع و دل انگیز و ملایم است «... لایرون فیها شمسا و لازمهریرا»:[6] در بهشت و تکیه گاه های عالی آن نه خورشیدی می بینند تا از گرمی آن ناراحت شود و نه زمهریری در کار است که از سرمای آن رنج ببرند. [7]

3- قصرهای بهشتی:

1- « و مساکن طیبة فی جنت عدن»:[8] و مسکن های پاکیزه ای در باغ های جاویدان بهشت.

2- «اولئک یجزون الغرفة بما صبروا»:[9] خداوند به پرهیزگاران و عباد الرحمان به دلیل صبر و استقامت شان غرفه های بهشتی پاداش می دهد.

از مجموع آیات قرآنی استفاده می شود که غذای عمده بهشتیان از جنس میوه ها است. این معنا تحت عنوان «فاکهة»، «فواکه»، «ثمره»، «ثمرات» در آیات بسیاری مطرح شده است

4- فرش ها و تخت ها:

« متکئین علی فرش بطائنها من استبرق»:[10] بر فرش هایی که آستر آن ها از پارچه ابریشمی ضخیم است تکیه  کرده اند (نشسته اند) .

اما در مورد تخت هایی که بهشتیان بر آن می نشینند و از آن لذت می برند، در قرآن مجید گاهی تعبیر به «سرر» جمع سریر، شده: «علی سرر موصوفة» «متکئین علیها متقابلین»: [11] مقربان بر تخت هایی که به هم پیوسته وصف کشیده است، روبروی یکدیگر قرار دارند. و در برخی آیات به « مصفوفة»، «مرفوعة» و گاه به «ارائک» تعبیر شده است. «متکئین فیها علی الا رائک»:[12] مومنان صالح در باغ های بهشتی بر تخت ها تکیه زده اند.

5- غذاهای بهشتی:

از مجموع آیات قرآنی استفاده می شود که غذای عمده بهشتیان از جنس میوه ها است. این معنا تحت عنوان «فاکهة»، «فواکه»، «ثمره»، «ثمرات» در آیات بسیاری مطرح شده است. در بعضی آیات می فرماید: «فیهما من کل فاکهة زوجان»:[13]در آن دو باغ بهشتی، از هر نوع میوه ای دو گونه مختلف وجود دارد.» در بعضی آیات نیز روی میوه های خاصی به عنوان میوه های بهشتی تکیه شده: «فیهما فاکهة و نخل و رمان»:[14] در آن دو باغ، میوه بهشتی و نخل و انار است.» و در جای دیگر به «لحم» و «لحم طیر» اشاره شده است، « و أمددناهم بفاکهة و لحم مما یشتهون»: [15] همواره از انواع میوه ها و گوشت ها- از هر نوع که تمایل داشته باشند- در اختیارتان می گذاریم. و در جای دیگر می فرماید: «و لحم طیر مما یشتهون»: [16] و گوشت پرندگان ازهر نوع که بخواهند.

شراب های آخرت برعکس شراب های دنیا که مایه مستی و ضعف عقل و موجب بیماری های جسمی و روحی است، لذت بخش، نشاط انگیز، عقل آفرین و مایه پرورش جسم و جان و توجه به خدا و نشئه روحانی و معنوی است

6- شراب های طهور:

نوشیدنی ها و شراب های طهور بهشتی همچون میوه ها و غذاهای آن کاملا متنوع و نشاط آفرین است، و قرآن با تعبیرات مختلفی آن ها را بیان کرده است: «مثل الجنة التی وعدالمتقون فیها أنهار من ماء غیرء اسن و أنهر من لمن لم تغییر طعمه و أنهار من خمرلذة للشاربین و أنهار من عسل مصفی»:[17]  [18]وصف بهشتی که به پرهیزگاران و عده داده چنین است که در آن نهرهایی از آب صاف و خالص است که هرگز بوی آن تغییر نکرده، و نهرهایی از شیر که طعم آن دگرگون نگشته، و نهرهایی از شراب «طهور» که مایه لذت نوشندگان است، و نهرهایی از غسل تصفیه شده. این چهار نوشیدنی- که نه در یک نهر بلکه هر کدام در چهار نهر جداگانه جاری است- مجموعه ای از انواع مختلف نوشیدنی ها را بیان می کند، آب برای رفع عطش، شیر برای تغذیه، عسل برای لذت و قوّت و شراب طهور برای نشاط و گذشت زمان باعث فساد و دگرگونی آنها نمی شود و همیشه تازه است. در سوره دهر نیز به چند نوع دیگر از این شراب های بهشتی اشاره شده است می فرماید: «إن آلأبرار یشربون من کأس کان مزاجها کافورا عینا یشرب بها عبادالله یفجرونها تفجیرا»:[19] ابرار و نیکان از جامی که با کافور (نوعی از عطر و بوی خوش) آمیخته است می نوشند، چشمه ایست که بندگان خاص از آن می نوشند و به هر جا بخواهند آن را جاری می کنند.» خلاصه اینکه شراب های آخرت برعکس شراب های دنیا که مایه مستی و ضعف عقل و موجب بیماری های جسمی و روحی است، لذت بخش، نشاط انگیز، عقل آفرین و مایه پرورش جسم و جان و توجه به خدا و نشئه روحانی و معنوی است.[20]

چکیده:

خداوند تبارک و تعالی در آیات مختلفی از قرآن کریم از نعمات مادی و جسمانی بهشت در قالب باغ ها و سایه ها و قصرها و فرش ها و تخت ها و غذاها و شراب های طهور بهشتی نام می برد و توصیف می کند. و ویژگی این نعمات بهشتی با نعمات دنیایی کاملاً متفاوت است و هیچ مشکلی در سلامت روح و جان انسان ها ایجاد نمی کنند.

پی نوشت ها :

1- نساء /13

2- بقره /221

3 - رحمان /46

4- رعد /35

5 - نساء /57

6- دهر (انسان) /13

7 - معاد / محسن قرائتی / صفحه 408

8- توبه /72

9- فرقان /75

10 - رحمان /54

11- واقعه /16- 15

12- کهف /31

13- رحمان /52

14-  رحمان / 68

15- طور /22

16 - واقعه /21

17 - محمد /15

18- معاد/ محسن قرائتی / صفحه 418

19 - دهر (انسان) /6- 5

[20] - معاد / علی محمد حیدری نراقی / صفحه 301- 2

                                                                                                                                   فرآوری: سیده فاطمه موسوی

بخش اعتقادات شیعه تبیان


منابع:

1- معاد / محسن قرائتی

2- معاد / علی محمد حیدری نراقی

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.