تبیان، دستیار زندگی
بدون شک بازار سرمایه نسبت به امنیت اقتصادی و روانی بسیار حساس است. این نوشتار هشداری است به مسئولین برای رسیدگی به اوضاع بازار سرمایه...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اوضاع بازار سرمایه خوب نیست!


 بدون شک بازار سرمایه نسبت به امنیت اقتصادی و روانی بسیار حساس است. این نوشتار هشداری است به مسئولین برای رسیدگی به اوضاع بازار سرمایه...

بورس

دیروز بازار بورس، روز خود را با صف‌های فروش بسیاری در بیشتر گروه‌های مهم بازار آغاز کرد و تا پایان نیز به صف فروش‌ها افزوده شد تا ناامیدی‌ها از بازار سهام بیشتر شود و شمار بیشتری از این بازار بی‌رونق بیرون بروند. اما امروز هم سقوط شاخص‌ها در بازار سرمایه ادامه یافت و شاخص کل برای دومین بار در سال 91 به مدار 25 هزار واحدی بازگشت.

نا‌امیدی‌ها می‌رود تا از بازار بورس و سرمایه کامل شود. امروز بازار در حالی بسته شد که شاخص بازار اول (تالار اصلی) با 231 واحد ریزش به 21 هزار و 403 واحد رسید. همین وضعیت در شاخص بازار دوم (تالار فرعی) هم برقرار بود، به گونه‌ای که شاخص تالار فرعی در این روز با 208 واحد افت عدد 34 هزار و 452 را در کارنامه خود ثبت کرد. شاخص کل با 257 واحد ریزش به عدد 25 هزار و 681 واحد رسید.

اما تعجب نکنید، از آفتاب روشن‌تر بود

بی‌گمان در ماه‌ها و هفته‌های اخیر، عوامل موثری بر این وضعیت سیاه در بازار بورس تأثیر‌گذار بوده است. مهمترین این عوامل، اخبار سیاسی اخیر داخل و خارج است. ادامه تنش میان ایران و غرب بر سر مسأله هسته‌ای و قریب‌الوقوع بودن تحریم‌ها علیه کشور در این میان، تأثیر فزاینده‌ای بر بازاری داشت که رکورد منفی دیگری از خود به ثبت رساند.

آینده هراسی این روز‌ها فضای فعالیت اقتصادی را در کشور به شدت تحت تأثیر قرار داده و متأسفانه ظرفیت کنترل آن هم از دست نهادهای دولتی و غیر دولتی خارج شده است

بنا بر این گزارش، روند سقوط بازار از بعد از مذاکرات ایران و 5 + 1، و نرسیدن به نتیجه ملموسی که شاید بازار انتظار آن را می‌کشید، آغاز شد.‌‌ همان زمان بسیاری از فعالان بر این باور بودند که این رکود و سقوط تا پس از نشست کار‌شناسی در استانبول برقرار خواهد ماند؛ سقوطی که بیش از همه از اعمال تحریم‌ها علیه ایران برگرفته خواهد شد.

اما پیش‌بینی‌ها خیلی زود محقق و بازار با صف‌های طولانی فروش و خروج سرمایه روبه‌رو شد. در بازار موازی اما وضعیت فرق دارد و دلار به بالای 1930 تومان رسیده و سکه مرز 700 هزار تومان را رد می‌کند؛ اکنون شما بگویید، کدام بازار را ترجیح می‌دهید؟

بازار سرمایه، هیچ فایده‌ای که نداشته باشد، دست کم منجر به تجمیع نقدینگی از درون جامعه شده و با جهت دادن به این حجم عظیم نقدینگی، می‌تواند مسیر توسعه اقتصادی را هموار سازد. خروج سریع سرمایه از این بازار به اندازه‌ای است که می‌تواند ظرف مدتی کوتاه توفان نوسانات قیمت و تورم و تحریک بازارهای موازی همچون طلا و ارز و مسکن را رقم بزند.

چه دلیلی می‌ماند وقتی که بازار سهام و سرمایه از رکود مفرط رنج می‌برد و در کنار آن بازار طلا و ارز از چنین هیجانی برخوردار است، سرمایه‌ها همچنان در بورس باقی بماند

متأسفانه این بازار تنها بازاری نیست که در ماه‌های اخیر از فاکتور‌ها و عوامل سیاسی بیش از عوامل اقتصادی متأثر شده است. بی‌گمان، یکی از عوامل تأثیرگذار بر شاخص بازار همین عامل سیاسی است، اما شدت این عامل در ماه‌های اخیر به اندازه‌ای بوده که دیگر عوامل را تحت الشعاع خود قرار داده است.

بورس

در واقع، منطق اقتصادی مانند حوزه‌های دیگر، می‌رود تا جای خود را در بازار سرمایه هم به منطق سیاسی بدهد. چه دلیلی می‌ماند وقتی که بازار سهام و سرمایه از رکود مفرط رنج می‌برد و در کنار آن بازار طلا و ارز از چنین هیجانی برخوردار است، سرمایه‌ها همچنان در بورس باقی بماند. زیان میلیونی سرمایه‌گذاران و فعالان بورس، جای هیچ توجیهی را برای نگاهداشت سرمایه در بازاری که طی ماه‌ها و هفته‌های اخیر به شدت متأثر از نگرانی‌ها و شایعات در خصوص آینده، دچار رکود بوده است، باقی نمی‌گذارد.

به عبارتی، باید گفت آینده هراسی که این روز‌ها فضای فعالیت اقتصادی را در کشور به شدت تحت تأثیر قرار داده و متأسفانه ظرفیت کنترل آن هم از دست نهادهای دولتی و غیر دولتی خارج شده، به‌‌ همان اندازه که مرداب طلا و ارز را از سرمایه لبریز کرده، به‌‌ همان اندازه فعالیت مثبت بازار سرمایه را بی‌رمق و پر ضرر ساخته؛ بنابراین، تعجب نکنید، از آفتاب روشن‌تر بود و هست که تا زمانی که دلار و طلا از یک سو و بازار سرمایه از سوی دیگر، هر دو متاثر از یک فضا، اما در دو جهت متفاوت واکنش نشان می‌دهند، امیدی به بازار سرمایه نیست.

بخش اقتصاد تبیان

منبع:تابناک