• Nombre de visites :
  • 1053
  • 14/5/2012
  • Date :

İstanbul’da yarın Türk-İran Kültür Sanat ve Şiiri Konuşulacak

istanbul’da yarın türk-iran kültür sanat ve şiiri konuşulacak

 İstanbul’da yarın büyük bir ilk gerçekleşecek.. Bu boyutta ilk kez ele alınacak olan Türk-İran dil ve edebiyat ilişkileri çok çeşitli yakınlıkları berberinde getirecek.

 İstanbul’da yarın Türk-İran kültür sanat ve şiiri konuşulacak.. İstanbul Büyük Şehit Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın ana sponsorluğunda ve yunus emre enstitüsünde ile İran kültürü ve İslami İlişkiler Kurumu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyum boyunca İstanbul’da Türk-İran kültür ve sanat ve şiiri konuşulacak 

Bu güne kadar saklı kalmış ve ilk kez ele alınacak olan Türk-İran dil ve edebiyat ilişkileri çok çeşitli yakınlıkları berberinde getirecek… klasik şiirin büyük ustalarının anlatılacağı sempozyuma sadece üniversitelerden değil her alandan ilgi büyük. Her iki ülkenin dış işleri ile kültür-turizm bakanlıkları devrede… 

2.si 2013 de Tahran’da yapılacak olan sempozyuma İstanbul Üniversitesi ilk kez ev sahipliği yapıyor… 

15-17 mayıs 2012 tarihleri arasında ilk kez İstanbul’da gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Türk-İran Dil ve Edebiyat İlişkileri Sempozyumu’na çok sayıda yerli ve yabancının yanında devlet protokolünün katılması bekleniyor. 

Türk ve İran toplumlarının kültürel ve diplomatik ilişkiler içinde anlamlı bir buluşma noktası olacağı iddia edilen sempozyumun ikincisinin önümüzdeki yıl Tahran’da olacağı belirtildi. Böylelikle dünya kültürleri ve medeniyetlerinin geleceğine, hem de dünya ve Ortadoğu barışı için “kalıcı bir durum”‌un 

Doğumun da rol oynayacağına dikkat çeken Sempozyumun Başkanı İÜ. Öğretim Üyesi Prof.Dr. Muhammed Nur Doğan sempozyum hakkında şunları söyledi. 

Türk ve İran milletlerinin dil ve edebiyat ilişkileri çok eski tarihe dayanır. Asırlarca çok yakın komşuluk ilişkileri içinde ve birlikte aynı coğrafyayı paylaşan bu iki millet dil ve edebiyat sahasında birbirleri ile değer alışverişinde bulunmuşlardır. Bugün Türkçede sayısız ölçüde Farsça kelime, kavram, terkip, deyim,terim kullanılmakta; buna mukabil Farsçada da buna benzer şekilde Türkçe kaynaklı söz varlığı bulunmaktadır. Ayrıca her iki büyük milletin dilinde, müşterek inançları olan İslam’ın dili Arapçadan alınma ortak kadrosu yer almaktadır. 

Aynı dinin medenileştirici ve kardeşleştirici etkisi altında çok dilli, çok dinli, çpk etnik unsurlu ve kültürlü büyük bir medeniyetin ortak kurucusu olan bu iki milletin edebiyatları da büyük oranda birliktelikler, benzerlikler ve yakınlıklar taşınmaktadır. Klasik türk şiirinin büyük ustaları ilk şiir örneklerini İran’ın büyük klasiklerinin etkisi altında verdiler ve daha sonra Osmanlının dinamik gelişim süreci içinde kendi sentezlerini ürettiler. 

Türk ve İran milletleri arasında bulundan dil ve edebiyat ilişkisi günümüzde de önemini ve değerini sürdürmektedir. Uluslar arası ilişkiler zemininde büyük bir paylaşım mücadelesinin ve nüfuz savaşının sürdüğü Ortadoğu’nun en güçlü unsurları Türk ve İran uluslarıdır. Bugün Türkiye ve İran’ın bu değerlere dayalı sıcak ilişkileri, yakın komşuluk ve kardeşlik münasebetlerinin sürdürülebilirliği Ortadoğu’nun, İslam topluluklarının ve bütün bir dünyanın geleceği adına en yüksek değeri işaret etmektedir. Şu husus açıkça ifade edilmelidir ki; Ortadoğu ve dünya barışı İran ve Türkiye arasındaki ilişkinin geleceği ile doğrudan alakalıdır. 

İşte bütün bu sebeplerden dolayı bu gün ilkini gerçekleştirdiğimiz Uluslar arası Türk-İran Dil ve Edebiyat İlişkileri Sempozyumu büyük önem ve değer taşımaktadır. İran’dan, Türkiye’den ve diğer ülkelerden katılan bilim adamlarının sunacağı yetmiş dört bildiri ile kültür şöleni halinde sürdürülecek olan sempozyum, geleceğimizin sağlam değerler üzerine inşasında ihmal edilmez görev üstlenecektir. 

Ana sponsorluğunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığının yaptığı ve dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kurucusu olduğu Yunus Emre Vakfı ile İran Kültür ve İslami İlişkiler Kurulu’nun katkıda bulunduğu uluslar arası sempozyuma Çin, İran, Hindistan, Bosna, Tacikistan, Azerbaycan, Bangladeş gibi ülkelerin katılımcılarının yanında çeşitli illerindeki Üniversitelerden de konuşmacılar katılacak. Sempozyumun açılış günü Cemal Reşit Rey salonlarında İran ve Türk sanatçılarının şiir ve müzik sunumunun yanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafında tarihi kültürel yönlerini tamamını amaçlayan İstanbul gezisi düzenlenecek. Türk-İran Dil ve Edebiyat ilişkilerinin web adresi olan www.tideis.orgüzerinden sempozyum boyunca canlı yayın yapılacağı bildirildi. 

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (Laleli) salonlarında 15-17 mayıs tarihleri arasında yapılacak sempozyumun programı aşağıdaki gibi olacak: 

Açılış 15 Mayıs 

Saat 10.00 

Yer: CRR-Harbiye 

-İki ülke milli marşlarının okunuşu 

-Sinevizyon gösterisi 

-Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanının açılış konuşması 

-Misafir konuşmacılar 

-Protokol konuşmaları (Dekanlar, Rektörler, Konsolos ve Büyükelçi, 

T.C. Cumhurbaşkanı Sekreteri, Bakanlar) 

-Türk ve İran klasik şiir dinletisi 

-Klasik Türk müziği dinletisi (12.30 Kapanış )


  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)