تبیان، دستیار زندگی
ربات، این اختراع انسان گویی جزئی از زندگیمان شده است و هر روزه بیش از پیش در آن نفوذ می کند. ارتباط بین ربات ها و علوم پزشکی باعث شده که به تکنولوژیهای جدیدی دست سابیم همچون تله مدیسین ها
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تله مدیسین وربات‌ها


ربات، این اختراع انسان گویی جزئی از زندگیمان شده است و هر روزه بیش از پیش در آن نفوذ می کند. ارتباط بین ربات ها و علوم پزشکی باعث شده که به تکنولوژیهای جدیدی دست سابیم همچون
 تله مدیسین ها

بعضی کلمات و عبارات گاهی اصلا به گوش ما نخورده اند و یا در مورد آنها اطلاعات زیادی نداریم ولی زمانی که فیلدی که برروی آنها کار شده است را می فهمیم متوجه می شویم که در کدام بخش رشد فناوری را داشته ایم قطعا در مورد رباتها مطالبی شنیده اید ، شاید در مورد فناوریهای نانو هم اطلاعاتتان کم نباشد ، در مورد نانو رباتها چطور ؟

تله مدیسین وربات‌ها

قطعا تعاریف ساده ای همچون دو تعریف زیر را می دانید :

1.ربات چیست؟ هر ماشین الکترومکانیکی، هوشمند، خودمختار، چندمنظوره، دارای حسگر (برای دریافت اطلاعات از محیط) و قابل برنامه نویسی را ربات گویند.

2.رباتیک چیست ؟ علم طراحی، ساخت و بهره برداری از ربات را رباتیک می نامند.

ربات ها توانستند به مریخ نیز سفر کنند. زمانی که یک ره یاب مریخ ناسا به کره مریخ فرود آمد یک ربات هم به همراه آن فرستاده شد که عکس هایی را از سطح سیاره سرخ به زمین مخابره می کرد. ساخت اولین ربات (به معنای هوشمند آن) به سال 1938 برمی گردد که دستگاه اسپری رنگ برنامه ریزی شونده ای بود.

اما اولین مورد استفاده غیر صنعتی از روبات ها به سال 1995 برمی گردد که در علم پزشکی به کار رفت. در این سال روباتی اختراع شد که می توانست در اعمال جراحی با هدایت پزشک،بیمار را عمل جراحی کند.

اولین مورد استفاده غیر صنعتی از روبات ها به سال 1995 برمی گردد که در علم پزشکی به کار رفت

البته در زمینه پزشکی بیشتر بر روی خستگی ناپذیری، دقت و خطای اندک آن تکیه کرده اند

پس از پیشرفت در بخشهای نام برده شده یعنی: " خستگی ناپذیری، دقت و خطای اندک"  تله مدیسین یا همان پزشکی از راه دور توسط بسیاری از جراحان و متخصصین به کار گرفته شد

تله مدیسین وربات‌ها

تله مدیسین چیست؟

تله مدیسین یک برقرار کننده ارتباط بین دنیای پزشکی و ربات ها است که پزشکان به شیوه و به کمک ربات ها به جراحی از راه دور می پردازند. این روش در حال حاضر در حال گسترش است و استقبال خوبی از آن شده اما در این راه چون از اینترنت استفاده می شود باید تمام جوانب فنی و مخابراتی آن را نیز در نظر گرفت.

می توان گفت ربات ها حتی به صرفه جویی در وقت و هزینه بیماران نیز کمک می کنند. همچنین توجه به گسترش علم نانو در این زمینه نیز می تواند حائز اهمیت باشد.

اما مواردی که امسال به این علم افزوده شده

در حال حاضر برای بررسی و تجزیه بدن انسان از روش هایی مانند تصویربرداری دیجیتالی و MRI استفاده می شود. به تازگی دانشمندان رباتی را اختراع کرده اند بسیار ریز که قابل مشاهده نیست اما در بدن انسان شناور می شود و تجزیه و تحلیل را انجام می دهد.

نانو در پزشکی، در درمان بیماری هایی مانند سرطان، عفونت و... نیز بسیار موثر واقع شده است. حتی می توان گفت گسترش این علم باعث ایجاد میکرو ربات ها شده است. میکرو و نانو ربات ها از یک سو با حجم زیادی از اطلاعات سر و کار دارند و از سوی دیگر از طریق سنسورها و عملگرها با جهان فیزیکی در ارتباط هستند. نانو رباتهای هوشمند می توانند در جایی تجمع کرده و پس از اتمام عملیات پزشکی از آن جا پراکنده شوند همچنین آنها قابلیت خود ترمیمی دارند.

از آنجایی که این نانو ربات ها می بایست در بدن انسان قرار گیرند باید کوچک باشند، اما این موضوع باعث می شود که آن ها از هر مکان شناخته شده یا نشده ای عبور کنند. استفاده از نانو جراحی ها باعث کاهش زخم های ناشی از جراحی کلاسیک است. همچنین شکاف و برش در نانوجراحی وجود ندارند. این گونه عوامل موجب بهبودی سریع بیماران می شود.

تله مدیسین وربات‌ها

این ربات دارای یک سیستم عصبی است که می توان آن را به مارماهی تشبیه کرد!!

این ربات اطلاعات بسیاری در مورد مکانیسم بدن انسان در اختیار متخصصین قرار می دهد که شاید بتواند راهی برای شناخت هرچه بیشتر بدن انسان باشد.

به دنبال ساخت این ربات یک حسگر جدید نیز طراحی و تولید شد.

این حسگر که به صورت یک برچسب یا خالکوبی بر روی دندان فرد قرار گرفته و از آنجایی که این حسگر همچون سیستم عصبی به سه نوع باکتری حساسیت زیادی دارد می تواند به سرعت عفونت را گزارش دهد. قرار گرفتن این حسگر بر روی دندان باعث پوسیدگی دندان نمی شود. اما یکی از معایب این حسگر آن است که به محض این که شما دندان خود را مسواک بزنید از روی دندان شما کنده می شود! که طراحان به دنبال راه حلی برای برطرف کردن این مشکل هستند.

فائزه سیدخاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع:

TeleMedicine Conferencing

corebusinesstechnology

Telemedicine by: Oklahoma State University Center for Health Sciences