تبیان، دستیار زندگی
وزگار زلزله هنگام بروز حوادث طبیعی مثل زلزله، مخصوصا در سطح وسیع احتیاج مبرم به داروهای مختلف شکستگی ها و کوفتگی ها و سایر صدمات، به شدت بروز می کند. داروهایی که بیش از همه در این گونه حوادث مصرف می شوند شامل انواع: آنتی بیو...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

داروهای روزگار زلزله

هنگام بروز حوادث طبیعی مثل زلزله، مخصوصا در سطح وسیع احتیاج مبرم به داروهای مختلف شکستگی ها و کوفتگی ها و سایر صدمات، به شدت بروز می کند. داروهایی که بیش از همه در این گونه حوادث مصرف می شوند شامل انواع: آنتی بیوتیک ها( برای جلوگیری از عفونت) انواع مسکن ها( برای کاهش درد) و داروهایی مثل سرم ضد کزاز، هپارین( ضد انعقاد)، سیتی کولین( برای ضربه های مغزی)، بتادین( برای ضد عفونی زخم) هستند. در اینجا نمونه هایی از هر دسته دارویی معرفی می شوند.

مسکن ها

استامینوفن: دارویی است ضد درد و تب که در فرم های دارویی: قرص 325 میلی گرم و 80 میلی گرم،mg120 ، قطره 100 میلی گرم وشیاف 125 میلی گرمی موجود است.

- موارد مصرف: دردهای خفیف تا متوسط.

- مقدار مصرف: برای بزرگسالان 325 تا 650 میلی گرم هر 4 ساعت و یا حداکثر 1 گرم، 4 بار در روز و برای کودکان 3 تا 6 سال 120 تا 200 میلی گرم 3 تا 4 بار در روز.

-

عوارض جانبی: علائم مصرف بیش از حد دارو شامل موارد زیر است:استفراغ، خونریزی گوارشی، آسیب کلیوی و کبدی.

- موارد منع مصرف: حساسیت به دارو، کم خونی و ناراحتی قلبی، کلیوی و کبدی.

-

حاملگی و شیردهی : ممنوع

ایبوپروفن:

داروی ضد درد و التهاب است. فرم های دارویی آن قرص 200 و 400 میلی گرم است.- موارد مصرف: دردهای خفیف تا متوسط به خصوص در مواردی که به اثر ضد التهابی آن نیاز باشد.

- مقدار مصرف: 600 تا 1200 میلی گرم، 3 بار در روز.

- عوارض جانبی: تهوع، سوء هاضمه، سوزش قلب، بی اشتهایی و استفراغ.

-

موارد منع مصرف: حساسیت، اختلال گوارشی، هموفیلی( بیماری اشکال در انعقاد خون)- حاملگی و شیردهی: ممنوع.

آنتی بیوتیک ها

سفالکسین:

این آنتی بیوتیک از دسته سفالوسپورین هاست. فرم های دارویی آن کپسول 250 و 500 میلی گرم است.- موارد مصرف: عفونت پوست، بافت نرم(عضله) و عفونت استخوان است.

- مقدار مصرف: 250 تا 500 میلی گرم هر 6 ساعت.

- عوارض جانبی: حساسیت، خارش، کهیر، تهوع، استفراغ، اسهال، بی اشتهایی و آسیب کلیوی.

- موارد منع مصرف: حساسیت به سفالوسپورین ها یا پنی سیلین ها.

- حاملگی و شیردهی: ممنوع.

سفازولین

: این آنتی بیوتیک نیز از دسته سفالوسپورین ها است. به صورت آمپول های 500،250 تا 1000 میلی گرم موجود است.-موارد مصرف: عفونت های پوست، بافت نرم(عضله)، عفونت استخوان و عفونت های منتقل شده به خون(سپتی سمی)

-

مقدار مصرف: 250 تا 1000 میلی گرم هر 6 ساعت.-عوارض جانبی: مشابه سفالکسین است.

جنتامایسین

از دسته آنتی بیوتیک های آمینو گلیکوزید است . به صورت پماد چشمی 3 میلی گرم، پماد و کرم وضعی1/0 درصد، آمپول10، 20 و 40 و 80 میلی گرم و قطره چشمی 3 میلی گرم وجود دارد.- موارد مصرف: عفونت پوست، بافت نرم(عضله)، عفونت استخوان، التهاب پلک و ملتحمه چشم التهاب و ترشح گوش خارجی و عفونت اطراف ناخن.

- مقدار مصرف: 1 تا 7/1 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، هر 8 ساعت به مدت 7 تا 10 روز.

-

عوارض جانبی: گوشی( صدای گوش، سرگیجه، ناشنوایی) و کلیوی.- موارد منع مصرف: حساسیت، مصرف طولانی، عفونت های عادی ادراری .

-

حاملگی و شیردهی: ممنوع.

تتراسایکلین:

آنتی بیوتیک از دسته تتراسایکلین هاست که به صورت کپسول های 250 میلی گرم، آمپول 250 میلی گرم و پماد چشمی 1 درصد و پماد جلدی 3 درصد موجود است.- موارد مصرف: عفونت های سطحی چشم و پوست و درمان آکنه، اسهال های آمیبی، عفونت های پوست و بافت نرم(عضله).

- مقدار مصرف: خوراکی :250 تا 500 میلی گرم، هر 6ساعت.

- تزریقی عضلانی:100 میلی گرم ، هر 8 ساعت.

-

تزریق وریدی:250 تا 500 میلی گرم هر 12 ساعت.- عوارض جانبی: تهوع، استفراغ، اسهال، دیابت بیمزه، تغییررنگ دندان، سرگیجه و منگی.

- موارد منع مصرف: اختلال کلیوی و حساسیت مفرط.

- حاملگی و شیردهی: ممنوع.

هپارین:

یک داروی ضد انعقاد است و به صورت آمپول های 5000 تا 10000 واحدی وجود دارد.-موارد مصرف: جلوگیری از بروز انقعاد خون و در نتیجه ترومبوز( گرفتگی عروق) شریان و ورید است که هنگام شکستگی های حاد زیاد دیده می شود. این لخته ها ممکن است منجر به سکته مغزی یا قلبی شوند.

-

مقدار مصرف: 50 واحد برای هر کیلوگرم وزن بدن، هر 4 ساعت بر اساس تست های انعقادی.-عوارض جانبی: خونریزی ازمناطق مختلف بدن.

- منع مصرف: بیماری هموفیلی( اشکال در انعقاد خون) تهدید به سقط و یا خونریزی مغزی.

-

حاملگی و شیردهی: مجاز است.

سرم ضد کزاز:

این سرم، آمپول هایی حاوی آنتی بادی های مقاومت کننده در مقابل باکتری کزاز است که حتما بایستی هنگام ایجاد زخم های کثیف و آلوده که احتمال آلودگی به این باکتری وجود دارد، استفاده شود. برای هر بیمار تزریق یک آمپول و یا ویال ضروری است.حداکثر مهلت تزریق این دارو 24 ساعت پس از آلودگی است.

سیتی کولین

: داروی افزایش دهنده جریان خون مغز است. به صورت آمپول 250 میلی گرم موجود است.- موارد مصرف: ضربه مغزی و عوارض فوری ناشی از آن.

- مقدار مصرف: در مرحله حاد500 تا 750 میلی گرم در چند نوبت و طی 24 ساعت تزریق عضلانی. در عواقب ناشی از ضربه، 250 میلی گرم در عرض 24 ساعت.

- عوارض جانبی: نادر است.

- حاملگی وشیردهی: مجازاست.

بتادین:

ضدعفونی کننده موضعی است. این محلول ضد عفونی کننده درحجم های مختلف دردسترس است. پماد آن هم موجود است.-موارد مصرف: ضد عفونی پوست، دست جراح، پیشگیری عفونت از زخم، بریدگی ، سوختگی و هر گونه بیماری چرکی پوست.

- عوارض جانبی: تحریک موضعی.

- موارد منع مصرف: حساسیت به " ید"

- حاملگی وشیردهی: مجاز است.