تبیان، دستیار زندگی
اسفندماه سال90 وقتی رئیس شورای صنفی نمایش به برنامه سینمایی «هفت» رفت درخصوص اکران نوروزی سینماها تصریح کرد که امکان ندارد چند فیلم مسئله‌دار کنار یکدیگر به نمایش درآیند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

توقیف فیلم ها و حواشی آن

موضع‌گیری رئیس شورای صنفی نمایش درخصوص حاشیه‌های اكران نوروزی


اسفندماه سال90 وقتی رئیس شورای صنفی نمایش به برنامه سینمایی «هفت» رفت درخصوص اکران نوروزی سینماها تصریح کرد که امکان ندارد چند فیلم مسئله‌دار کنار یکدیگر به نمایش درآیند.

گشت ارشاد

آن موقع رسانه‌ها فهرستی را درخصوص فیلم‌های اکران نوروزی منتشر کرده بودند که سیدضیاء هاشمی رئیس شورای صنفی نمایش آن فهرست را هم تکذیب کرد. چند روز بعد اما اسامی فیلم‌های نوروزی به‌صورت رسمی اعلام شد که تقریبا همان فهرست تکذیب شده بود. با توجه به بازخوردهای زمان جشنواره می‌شد پیش‌بینی کرد که اکران نوروزی «خصوصی» می‌تواند جنجال‌هایی را در پی داشته باشد همچنان که «گشت ارشاد» و «قلاده‌های طلا» هم به هرحال حاشیه‌هایی داشتند که البته این حاشیه‌ها شاید می‌توانست به جذب بیشتر مخاطب بینجامد. اما کسانی که تجربه حضور در شورای صنفی داشته و قبلا در چیدمان اکران فیلم‌ها دستی بر آتش داشتند، قراردادن این فیلم‌ها در کنار یکدیگر را اقدام سنجیده‌ای نمی‌دانستند؛ اتفاقی که در نهایت به اعتراض‌هایی از سوی بخشی از جامعه منجر شد تا مشخص شود منتقدان سیاست‌های شورای صنفی نمایش و اداره نظارت و ارزشیابی چندان هم بیراه نمی‌گفته اند.

در این میان وقتی که مدیران سینمایی ناچار به پذیرش خاتمه اکران خصوصی و گشت ارشاد در اغلب شهرها شدند (و ظاهرا اکران تهران این فیلم طبق روال عادی به پایان خواهد رسید)، شورای صنفی نمایش نیز مقابل عملی انجام شده قرار گرفت. سیدضیاء هاشمی اما پس از پایان تعطیلات نوروزی از فراقانونی عمل‌کردن درخصوص اکران فیلم‌ها انتقاد به عمل آورد. جالب توجه‌ترین بخش صحبت‌های رئیس شورای صنفی نمایش هم به جایی بازمی‌گردد که منشأ بحران‌ها را در درون سینما جست‌وجو می‌کند. او می‌گوید: «در حواشی پیش آمده برای فیلم‌های خصوصی و گشت ارشاد، بیشترین ضربه را از درون سینما خوردیم.»

جالب اینکه پیش‌تر علیرضا سجادپور مدیرکل اداره نظارت و ارزشیابی نیز گفته بود: گروه معترضین مراقب باشند که ناخواسته تحت‌تأثیر برخی دست‌های پنهان که از برخورد شجاعانه وزیر ارشاد با مراکز و نمادهای بیگانه‌گرا و نفوذکننده در صنوف سینمایی دلخور و عصبانی‌اند، قرار نگیرند.»

گروه معترضین مراقب باشند که ناخواسته تحت‌تأثیر برخی دست‌های پنهان که از برخورد شجاعانه وزیر ارشاد با مراکز و نمادهای بیگانه‌گرا و نفوذکننده در صنوف سینمایی دلخور و عصبانی‌اند، قرار نگیرند

به این ترتیب به‌نظر می‌رسد در تازه‌ترین حاشیه پیش آمده برای سینمای ایران نیز انگشت اتهام به سوی سینماگران منتقد سیاست‌های مدیران سینمایی دراز شده است. رئیس اتحادیه تهیه‌کنندگان سینمای ایران که به‌صورت توأمان ریاست شورای صنفی نمایش را نیز برعهده دارد، پس از گذشت چند روز از حواشی پیش آمده برای 2فیلم سینمایی «گشت ارشاد» و «خصوصی» در گفت‌وگو با ایسنا به این روند واکنش نشان داد و تغییر ترکیب اکران از محلی خارج از وزارت ارشاد را بدعتی نامناسب تلقی کرد که می‌تواند در آینده با توجه به سلیقه‌ای بودن این امر، مشکلاتی را برای مجموعه سینمای ایران به‌وجود آورد. سیدضیاء هاشمی، ابتدا در پاسخ به پرسشی درباره علت اکران فیلم‌هایی که به‌نظر می‌رسید موجب اعتراض‌هایی شود، گفت: به‌نظرمان نمی‌رسید که برای فیلمی مانند گشت ارشاد که بسیار تاثیرگذار و در عین حال کمدی است مشکلی ایجاد شود.هاشمی با یادآوری موضوع فیلم گشت ارشاد خاطر”‰نشان کرد: گشت ارشاد درباره افرادی است که با لباس مبدل، مردم را چپاول می‌کنند.

گشت ارشاد

واقعا این موضوع چه مشکلی دارد؟ آیا ما از این دست افراد نداریم؟ رئیس شورای صنفی نمایش در ادامه با انتقاد از عملکرد برخی گروه‌ها درباره اکران این دو فیلم بیان کرد: من واقعا از این رفتار فراقانونی حیرت کردم و از خودم پرسیدم پس جای قوه‌قضاییه کجاست؟ متحیرم که چرا قوه قضاییه به این موضوع واکنش نشان نداد. فرض کنیم که هر دو فیلم خصوصی و گشت ارشاد مشکل داشته باشند؛ اما معترضان باید قانون را مدنظر قرار می‌دادند و اعتراض خود را از طریق قانون و از محل وزارت ارشاد به‌صورت اصولی پیگیری می‌کردند. اینگونه هیچ مشکلی به‌وجود نمی‌آمد و در یک فرایند قانونی ممکن بود به راحتی نظرشان پذیرفته شود.رئیس شورای صنفی نمایش با بیان اینکه «برای سینماگران هم کاری ندارد که بخواهند طومار چند هزار امضایی جمع کنند»، تصریح کرد: اگر ارشاد برای چنین روندی برنامه‌ریزی درستی نکند ما خودمان برنامه‌هایی را داریم و در برابر این بی‌قانونی‌ها ایستادگی می‌کنیم. برای ما کاری ندارد که بخواهیم 5هزار سینماگر و افرادی که به سینما می‌آیند را بسیج کرده و طومار جمع کنیم اما معتقد هستیم که این کار درست نیست و باید اعتراض‌مان را در وزارت ارشاد مطرح کنیم.

هاشمی در پاسخ به این سؤال که «با توجه به فضای ملتهب کنفرانس خبری هر دو فیلم در جشنواره فجر آیا شما به هیچ‌وجه پیش‌بینی چنین اعتراضاتی هرچند در مقیاس کوچک‌تر را نمی‌کردید؟» مدعی شد: به‌ جد معتقدم که این افراد از برخی عنوان‌ها سوءاستفاده کردند. اینها افرادی هستند که از جریانات سیاسی دستور دارند و زخم خورده‌های سیاسی هستند. این تهیه‌کننده سینما تاکید کرد: معتقدم ما در حواشی پیش آمده برای فیلم‌های سینمایی خصوصی و گشت ارشاد بیشترین ضربه را از درون سینما خورده‌ایم. رئیس شورای صنفی نمایش در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه با توجه به جایگزینی «بوسیدن روی ماه» و «نارنجی‌پوش» به جای گشت ارشاد و خصوصی و مبهم بودن وضعیت سینماها، تکلیف اکران چه خواهد شد؟ تصریح کرد: اکنون مسئله شورای صنفی اکران 2فیلم جایگزین نیست. این وضعیت در هر صورت به نوعی درست می‌شود. اکنون برخورد با این رفتار فراقانونی انجام شده بسیار مهم‌تر است. سیدضیاء هاشمی در پایان این گفت‌وگو تصریح کرد: از نظر ما وزارت ارشاد مرکز تعیین تکلیف درباره سینماست. همه باید اعتراض خود را در وزارت ارشاد مطرح کنند.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع:همشهری