تبیان، دستیار زندگی
سنگ نخستین بنای مقدس خانواده، با پیوند زن و شوهر نهاده می شود و در نتیجه، اولین مسئولیت نیز از همین پیوند و رابطه شکل می گیرد ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

همسری با چاشنی مسئولیت پذیری


سنگ نخستین بنای مقدس خانواده، با پیوند زن و شوهر نهاده می شود و در نتیجه، اولین مسئولیت نیز از همین پیوند و رابطه شکل می گیرد ...

همسری  با چاشنی مسئولیت پذیری

خانواده، کوچک ترین واحد اجتماع است که اجتماعات بزرگ تر در آن نهفته است. از این رو، هر گونه کردار نیک یا بد خانوادگی در سوق دادن اجتماع به نیکی یا بدی مؤثر است. جامعه ای که برای تربیت اجتماعی افراد اهتمام می ورزد، اولین اقدام پرورشی خود را از خانواده آغاز می کند. با بستن پیمان ازدواج میان زن و مرد، زندگی مشترک آنها آغاز می شود و این نقطه شروع شکل گیری خانواده است که با تولد فرزند، نظم و قوام می یابد. ازدواج و سپس تشکیل خانواده، زن و مرد را از پریشانی و بی هدفی نجات می دهد و اطمینان و آرامش را به آنان هدیه می کند. در فرهنگ دینی اسلام، خانواده کانونی مقدس است و با نگاهی گذرا به آموزه های اسلام، درمی یابیم که این دین فطری تا چه حد خانواده را با اهمیت دانسته و بدین جهت، بنای زندگی خانوادگی را بر حقوقی که نکته های ظریف و دقیق در آن هست، استوار می کند. بر همین اساس،  با تعیین حقوقی همه جانبه، در رشد و حفاظت از آن کوشیده و حس مسئولیت را در آن برانگیخته است. در این نهاد مقدس، به طور کلی سه نوع مسئولیت وجود دارد: مسئولیت همسران در قبال یکدیگر؛ مسئولیت والدین در برابر فرزندان و مسئولیت فرزندان در برابر والدین.

در این مقاله با توجه به اهمیت این نقش خطیر در تدوام زندگی خانوادگی سعی نموده ایم به اولین مولفه ی مسئولیت در خانواده که همان مسئولیت همسران در قبال یکدیگراست،بپردازیم.

اسلام به کرات و به طرق متفاوت اظهار می دارد که همسران در قبال یکدیگر مسئولند و حقوقی بر گردن هم دارند.

از امام سجاد علیه السلام روایت است:

بدان که خداوند، همسرت را مایه آرامش و الفت تو قرار داد و به سبب آن، تو را از خطاها ولغزش ها بازداشت. بنابراین، از او سپاس گزار باش و او را احترام کن و از اشتباه ها و لغزش های او درگذر.

مسئولیت های همسران  نسبت به یکدیگر را بشناسید

احترام متقابل و ایجاد محبت؛ یکی از مسئولیت های همسران در قبال یکدیگر

سنگ نخستین بنای مقدس خانواده، با پیوند زن و شوهر نهاده می شود و در نتیجه، اولین مسئولیت نیز از همین پیوند و رابطه شکل می گیرد. زن و شوهر به محض پیوند مشترک، مسئولیت هایی برایشان به وجود می آید که اگر به درستی عمل کنند، محیط خانواده و در نتیجه اجتماع، یکپارچه لبریز صفا و صمیمیت می شود و رنگ معنویت به خود می گیرد. اگر زن و شوهر به یکدیگر مهر بورزند، خانه به محیطی امن و آرام و مناسب برای رشد و کمال خود و فرزندان تبدیل خواهد شد. همه دستورهایی که در اسلام درباره چگونگی صدا کردن یکدیگر، سلام کردن، پیشباز و بدرقه رفتن، خداحافظی کردن، غذای خوب پختن، ایراد نگرفتن از کارهای یکدیگر، تمیزی و نظافت، زینت و خودآرایی، سپاس و قدردانی از یکدیگر، عیب پوشی، تبسم و خوش رویی، خوش زبانی و مسائل دیگری از این قبیل به ما رسیده است، به منظور ایجاد محبت و تحکیم روابط خانوادگی است.

اگر همسران محبت و احترام را می خواهند، باید از همان ابتدای زندگی مشترک شان بکوشند که روحیه عفو و گذشت را در خود تقویت کنند و در حقیقت، صاحب این کلید مشکل گشای زندگی شوند

امام صادق علیه السلام در سخنی زیبا فرمود: «کوشش در زیاد کردن محبت به همسر، در حقیقت کوشش برای افزودن مراتب ایمانی است.» حتی تأکید شده است که این محبت را اظهار کنید و بر زبان آورید، در این صورت است که هرگز از یادشان نمی رود.

عفو و گذشت، از دیگر مسئولیت های همسران

زن و شوهر در ابتدای زندگی، یکدیگر را محک می زنند. از این رو، به شکل ظریفی کردارهای هم را زیرنظر دارند. از آنجا که هر دو بشر هستند، مسلما دچار اشتباه هایی می شوند و اگر گذشت و چشم پوشی نکنند، اختلاف ها و درگیری ها سر می گیرد و کم کم به جای احترام، اهانت و در عوض محبت، قهر و کینه نمود می یابد. نتیجه این بی گذشتی، سستی ارکان خانواده و تربیت فرزندانی ناهنجار و پرمشکل است. پس، اگر همسران محبت و احترام را می خواهند، باید از همان ابتدای زندگی مشترک شان بکوشند که روحیه عفو و گذشت را در خود تقویت کنند و در حقیقت، صاحب این کلید مشکل گشای زندگی شوند. بنابراین، اگر همسران عزت و سربلندی خانواده را خواستارند، باید عفو و گذشت پیشه کنند.

همسری  با چاشنی مسئولیت پذیری

پای بندی به معنویت و رعایت احساسات یکدیگر، از مسئولیت های همسران

زن و شوهر در بسیاری زمینه های جسمی و روانی با هم متفاوتند. از این رو، در نوع احساسات هم تفاوت دارند. این دوگانگی احساس را می توان در عشق ورزی و علاقه، خواسته ها و ایده آل ها، انتخاب الگوها، واکنش های گوناگون در موقعیت های اجتماعی، میزان پای بندی به آداب و رسوم و مسائلی این گونه، به خوبی مشاهده کرد.

پس بر مرد و زن لازم است که هم از اختلاف احساسات آگاهی داشته باشند و هم به آن احترام بگذارند و در صدد جریحه دار کردن آن برنیایند؛ زیرا بیشتر درگیری های خانوادگی ناشی از رعایت نکردن احساسات است. اعتقاد به معنویت و حفظ همیشگی آن نیز از مسئولیت های مهم خانوادگی است. زن و مرد چه در دورانی که هنوز فرزندی ندارند و چه زمانی که فرزندان به گرمی و صمیمیت محفل شان می افزایند، باید بکوشند فضای معنوی خوبی را در خانه حاکم کنند تا در این فضای معنوی هم اطرافیان و هم فرزندان که به دنیا می آیند، با دیدن این الگوها به خوبی رشد کنند؛ زیرا داشتن الگو مؤثرترین و طبیعی ترین وسیله برای انتقال ارزش های اخلاقی و فرهنگی است.

فرآوری: نسرین صفری

بخش خانواده ایرانی تبیان


منابع: برگرفته از دو مطلب پایگاه اطلاع رسانی حوزه همراه با تغییرات

مطالب مرتبط :

برای همسرم چگونه باشم؟

یادگیری اصول دعوا کردن

نقطه پایان عشق در زندگی مشترک

چرتکه ی زن و شوهری

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.