تبیان، دستیار زندگی
آیا می دانید بزرگ ترین حشره، نوعی سوسک است که بدان سوسک هرکول می گویند؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

جناب سوسک و شاخک گازانبری
جناب سوسک و شاخک گازانبری

آیا می دانید بزرگ ترین حشره، نوعی سوسک است که بدان سوسک هرکول می گویند؟ سوسك هركول را به نسبت اندازه‌اش قوی‌ترین جانور روی زمین نیز می‌خوانند چون با شاخ‌هایش قادر به برداشتن باری تا 850 برابر وزن خود است.

جنس نر این گونه سوسک شاخک هایی به شکل گازانبر دارد که بسیار بزرگ و تقریباً مساوی طول بدن جانور است. سوسک هرکول ماده، شاخک گازانبری ندارد. نرها از شاخک گازانبری برای جنگیدن با رقبای خود استفاده می کنند. راستی اگر سوسک ماده هم از این گونه شاخک ها داشت چه غوغایی در خانه شان برپا می شد؟

مواظب موریانه باشید!

موریانه ها از قدیمی ترین جاندارانی هستند که روی زمین زندگی می کنند. بقایای آنها را از دویست میلیون سال قبل تاکنون یافته اند. این جانوران به این خاطر عمر طولانی دارند که می توانند همه چیز را بخورند!

در یکی از شهرهای استرالیا، موریانه ها حتی از بشکه های سربی نگذشتند و تعدادی از آنها را که حدود نیم تن وزن داشتند، خوردند. این موریانه های سرب خور بعداً به یک هتل حمله کردند و تمام اسباب و اثاثیه آن را هم خوردند!

در شهر فلورانس، واقع در ایتالیا، مقامات شهر که از دست موریانه ها به تنگ آمده بودند، برای حفظ آثار تاریخی از شر آنها، بودجه عظیمی را خرج کردند.

قد بلند، قلب بزرگ هم لازم دارد

در میان جانوران، قلب زرّافه از همه بزرگ تر است. چون طول گردن زرافه تقریباً دو برابر بدنش است و خون برای طی کردن گردن زرافه و رسیدن به مغز راهی طولانی را باید طی کند. هم چنین فشار خون به قدری باید باشد تا بتواند برخلاف جاذبه زمین تا مغز زرافه برسد. ولی چنین فشار خون بالایی می تواند خطرناک هم باشد. از این رو دریچه های مخصوصی درون رگ های گردن زرافه وجود دارد که جریان خون را تنظیم می کند.

نازکتراز مو، سخت تر از فولاد

تار عنکبوت، که نازکتر از مو است، مقاومترین مواد طبیعی است. شاید باور نکنید، امّا حتّی در مقابل طوفان های شدید مقاومت می کند. به همین جهت دانشمندان در تلاش هستند تا با تولید تار عنکبوت مصنوعی، انقلابی در ساخت وسایلی هم چون چتر نجات و جلیقه های ضد گلوله ایجاد کنند.

هر تاری، تار عنکبوت نمی شود

تارهای عنکبوت، تارهای عادی نیست؛ زیرا عنکبوت با زیرکی خاصی، غذا، گل و فضای مورد نظر و دلخواه هر یک از حشرات را در نظر می گیرد و سپس اقدام به ساختن تارهای مخصوص می کند.

این تارها از پروتئین هایی شامل کریستال هایی مسطح به نام «صفحات بتا» برخوردارند.

هرچه ابعاد این کریستالها بزرگتر باشد، قدرت تارهای عنکبوت افزایش پیدا خواهد کرد. محققان از گذشته دلیل مقاومت بالای تارهای عنکبوت را در اتصال هیدروژنی عناصر سازنده تارها می دانستند و اکنون دریافته اند شکل هندسی کریستال ها به اتصالات هیدروژنی این امکان را می دهد که با انطباق پذیری بیشتری در کنار یکدیگر قرار گرفته و از یکدیگر در برابر فشارهای خارجی محافظت کنند.

فرآوری:هدیه آقایان

بخش کودک و نوجوان تبیان


منبع:کوتاه اما خواندنی، جام جم، مهر

مطالب مرتبط:

پرنده‌ای با منقار شاخی

گیاهی که آفت ها را فریب می‌دهد

اتاق شمع های غول پیکر

عجیب ترین موجودات اقیانوس

کوچکترین آکواریوم دنیا

این قورباغه قور قور نمی کند

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.