تبیان، دستیار زندگی
چگونگی امتحان گرفتن در شیوه ی یادگیری دانش آموزان و رغبت آنان به یادگیری تأثیر می گذارد. در حقیقت هم دانش آموزان دوست دارند بدانند چرا و تا چه حد یاد گرفته اند و هم معلمان مایلند و از کمّ و کیف پیشرفت دانش آموزان خود مطلع شوند. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تقلب در امتحان

تقلب در امتحان

چگونگی امتحان گرفتن در شیوه ی یادگیری دانش آموزان و رغبت آنان به یادگیری تأثیر می گذارد. در حقیقت هم دانش آموزان دوست دارند بدانند چرا و تا چه حد یاد گرفته اند و هم معلمان مایلند و از کمّ و کیف پیشرفت دانش آموزان خود مطلع شوند. امتحان معیار و ملاکی است که از آن برای سنجش و بهبود آموزش استفاده می کنند.

حال، هر چه دانش آموز در تنظیم فرایند یادگیری خود تواناتر باشد، به یادگیری بیش تر علاقه مند می شود و تمرکز بر جنبه های مختلف یادگیری در او افزایش می یابد و در نتیجه در امتحان موفق تر است.

اما، بر عکس، زمانی که دانش آموز نمره را تنها وسیله ای برای رفتن به کلاس بالاتر یا دریافت تحسین از سوی والدین و اجتماع و یا چیز دیگر تلقی می کند، در واقع، خواه ناخواه تحت فشار قرار می گیرد تا بیش از آن چه استحقاق دارد نمره دریافت کند و همین امر باعث به وجود آمدن زمینه ی تقلب در او می شود.

ما در این مقاله به بررسی و علل تفصیلی این موضوع که چرا بعضی دانش آموزان تقلب می کنند و کدام گروه یا گروه هایی به این شیوه ی نادرست متوسل می شوند می پردازیم.

تقلب و علل آن

اگر دانش آموزی بدون استفاده از معلومات خود با دست یابی قبلی به پاسخ سؤالات و یا در حین امتحان نمره ای کسب کند این کار او تقلب محسوب می شود.

اما به راستی چرا بعضی از دانش آموزان یک ترم یا سال تحصیلی را بیهوده طی می کنند فقط با این اندیشه که در هنگام امتحانات با تقلب گلیم خود را از آب بیرون بکشند؟ این امر علل و دلایل بسیاری دارد.

تقلب در امتحان

اولاً مطالعات و تحقیقات انجام شده نشان می دهد که دانش آموزان دبستانی، به ویژه دانش آموزان اول تا چهارم با تقلب آشنا نیستند و امکان این که در امتحان دست به چنین کاری بزنند تقریباً صفر است.

اما چه می شود که بسیاری از همین بچه ها وقتی قدم به دوره ی راهنمایی و دبیرستان می گذارند، این کار را انجام می دهند!

از آن جا که برای شروع و انجام هر کاری باید انگیزه ای در فرد موجود باشد، تقلب هم برای خودش علل و انگیزه هایی دارد که در این جا به چند مورد اشاره می کنیم:

١-   ترس از نمره نیاوردن، علی رغم بسیار خواندن.
٢-   درس نخواندن و تنبلی و در عین حال علاقه به کسب نمره و قبولی.
٣-   نداشتن اعتماد به نفس؛ یعنی درس را می خوانند ولی چون فکر می کنند نمی توانند نمره ی کافی و کاملی بگیرند تقلب می کنند.
٤-   ترس از در جا زدن در یک کلاس.
٥-   ترس از عدم موفقیت.
٦-   عدم آگاهی فرد به زشتی عمل تقلب .
٧-   بد آموزی اطرافیان؛
٨-   کوتاهی معلم
٩-   نامطلوب بودن روش تدریس معلم.
١٠-  ترس و سرزنش از پدر و مادر به دلیل نمره ی کم و تنبیه شدن. برخی از والدین به جای دانش فرزندشان صرفاً به نمرات وی تکیه کرده و چنان چه نمره ی ممتاز یا قابل قبولی نگیرد مرتب او را با دیگران مقایسه و وی را سرزنش می کنند.
١١-  بعضی از دانش آموزان تقلب می کنند چون نمی خواهند برای مطالعه وقت بگذارند یا آن قدر تنبل هستند که می خواهند بدون صرف وقت و مطالعه نمره ی خوبی کسب کنند.
١٢- بعضی ها آن قدر ترسو هستند که حس می کنند بدون تقلب اصلا امکان قبولی در امتحان وجود ندارد.
١٣- عدم خودباوری، نیز می تواند عامل تقلب باشد؛ دانش آموزی که خود را نپذیرفته و یا خود را باور ندارد در شرایطی حاضر است پاسخی که می نویسد با دوستش یکی باشد، حتی اگر مطمئن نباشد که دوستش هم پاسخ صحیح را بداند، او فقط نیاز به همراهی و هماهنگی با فرد دیگری را دارد.
١٤- افرادی هستند که هم در کلاس و هم در خانه مطالعه می کنند ولی سر جلسه ی امتحان، به دلایل خاصی مثل اضطراب، نگرانی و ...

مطالب را فراموش می کنند و مجبور می شوند تقلب کنند.

یک نکته ی قابل توجه این است که پاره ای از دانش آموزان وقتی که یک بار تقلب می کنند و می بینند که مراقب یا معلم متوجه آن ها نمی شود احساس بسیار خوب و رضایت بخشی پیدا می کنند و فکر می کنند که می توانند همیشه تقلب کنند و نمره ی خوبی بگیرند.

در کل تقلب نوعی « دزدی » است زیرا کاری را که به فرد اجازه داده نمی شود را به طور پنهانی انجام می دهد. البته بیشتر دانش آموزان ناروا بودن تقلب را می دانند و درک می کنند و شاید روزی متوجه این اشتباه خود شوند و احساس پشیمانی کنند.

چرا باید از انجام تقلب جلوگیری گردد

١-   تقلب در صورت آشکار بودن، نوعی بی حرمتی و توهین به معلم است.
٢-   در صورت داشتن امید به تقلب دانش آموز هیچ تلاشی برای یادگیری درس نشان نمی دهد.
٣-   دانش آموزی که در پایه های پایین تر از این روش استفاده کرده است در سال های بعد در یادگیری مطالب جدید دچار مشکل می شود.
٤-   دانش آموز ساعی با دیدن رواج تقلب و دریافت نتایج غیر واقع دیگران با استفاده از این روش، انگیزه ی خود را نسبت به تلاش برای یادگیری از دست می دهد.

تقلب در امتحان

راهکارهایی برای پیش گیری از تقلب

١-   دانش آموزان را در تصمیم گیری هایی که برای امتحان می شود شرکت دهید تا احساس مسؤلیت بیشتری بنمایند.

٢-   به آن ها بگویید که در صورت تقلب کردن نمره درس شان صفر خواهد شد.

٣-   به دانش آموزان یاد بدهید که کسب نمره ی خوب هدف اصلی و نهایی تحصیلی نیست، بلکه انگیزه برای یادگیری اهمیت بیشتری دارد.

٤-   پای بندی به اصول اعتقادی و اخلاقی را در دانش آموزان تقویت کنید تا خودشان زشتی تقلب را درک کنند.

٥-   نظارت دقیق بر جلسه ی امتحان توسط مراقبین لازم است زیرا اگر دانش آموزی حتی برای یک بار تقلب کند و کسی متوجه نشود فکر می کند می تواند همیشه تقلب کند و نمره ی خوبی بگیرد بدون آن که به خود اضطراب یا نگرانی حتی فرصت برای درس خواندن بدهد، و لذا به تقلب عادت می کند.

٦-   از اضطراب در امتحان جلوگیری کنید زیرا می تواند دانش آموز را به تقلب سوق دهد.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تجمیع: شکوفه باصری

تنظیم: نوربخش