تبیان، دستیار زندگی
آلودگی هوای تهران و یا بحران ملی كه كارشناسان بیش از دو دهه قبل نسبت به آن هشدار داده بودند همانند سخنرانی ها و راهكارهای بدون عمل به دست فراموشی سپرده شده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تهرانی ها نفس نكشید!


هوا یکی از پنج عنصر ضروری (هوا، آب، غذا، گرما و نور) برای ادامه حیات انسان است. هر فرد روزانه نزدیک به 22000 بار تنفس می‌کند و تقریباً به 15 کیلوگرم هوا در روز نیاز دارد. معمولاْ انسان می‌تواند به مدت 5 هفته بدون غذا و مدت 5 روز بدون آب زنده بماند اما نمی‌تواند بدون هوا حتی 5 دقیقه به حیات خود ادامه دهد.


آلودگی هوای تهران و یا 'بحران ملی' كه كارشناسان بیش از دو دهه قبل نسبت به آن هشدار داده بودند همانند سخنرانی ها و راهكارهای بدون عمل به دست فراموشی سپرده شده ، بر شمار بیماران قلبی و ریوی شهر آلوده تا 60 درصد افزایش یافته ،دهها هزار اتومبیل و اتوبوس فرسوده و مهمتر از همه استقرار هزاران واحد صنعتی تهران را آلوده كرده و اگر بر این همه پدیده وارونگی هوا را هم بیفزاییم تصویر تهران تیره و تار تر از آن است كه می توان تصور كرد.

تهران،الودگی هوا

با توجه به گسترش شهرها و افزایش منابع آلاینده‌های هوا، هوای اغلب شهرهای بزرگ و صنعتی آلوده می‌باشد و با توجه به خطراتی كه این آلودگی برای سلامت افراد ساكن در مناطق آلوده دارد، شناخت و آگاهی نسبت به جوانب مختلف این مساْله از اهمیت بسزایی برخوردار است و تنها با آگاهی و شناخت از این مساْله امكان جلوگیری یا كاهش خطرات آن وجود دارد.

پایگاه اطلاع رسانی شركت كنترل كیفیت هوای تهران هوای این كلانشهر را در وضعیت ' ناسالم ' اعلام كرده است. درچنین وضعیتی پزشكان به بیماران قلبی عروقی و تنفسی ، زنان باردار و كودكان توصیه می كنند كه از آمدوشد در محیط های باز خودداری كنند.

هشدار به تهرانی ها: در اولین بارش باران در خیابان‌ها‌ تردد نكنید

یك كارشناس برنامه‌ریزی انرژی، محیط زیست و تغییرات آب و هوا با اشاره به احتمال بارش باران اسیدی در تهران، هشدار داد: شهروندان تهرانی به منظور حفظ سلامت خود از تردد در زیر باران خودداری كنند.

محمد صادق احدی با اشاره به پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی مبنی بر بارش باران طی روزهای آتی و بالا بودن غلظت برخی آلاینده‌ها و احتمال بارش باران اسیدی در تهران، گفت: نمی‌‌گوییم حتماً باران اسیدی می‌بارد اما با توجه به اینكه همه جوانب را لازم است در نظر داشته باشیم، توصیه می‌شود مردم در اولین بارش باران در تهران از تردد در خیابان‌ها خودداری كرده یا در صورت امكان از چتر استفاده كنند.

این كارشناس در حوزه آب‌وهوا گفت: این هشدار و اقدامات پیشگیرانه است و تنها به دلیل حفظ سلامت شهروندان تأكید می‌شود.

وی همچنین با اشاره به عوارض باران اسیدی اظهار داشت: در صورت بالا بودن غلظت برخی آلاینده‌ها و بارش باران اسیدی، سوختن برگ درختان را موجب می‌شود؛ اسید سولوفوریك یك ماده رنگ‌بر است و وقتی روی برگ درختان می‌افتد رنگ آنها را از بین می‌برد و بافت‌ها را می‌سوزاند همچنین باعث سوزش پوست می شوند.

بسیاری از خودروها و تمام موتورسیکلت‌های داخلی از همان ابتدای تولید هیچ استانداردی ندارند و موتورسیکلت‌های نوی تولید داخل نیز از همان ابتدای تولید، فرسوده‌اند

احدی در پاسخ به این پرسش كه آیا می‌توانیم به مردم هشدار دهیم تا از تردد در شهر در روزهای بارانی خودداری كنند؟ بیان كرد: با توجه به این‌ كه احتمال بارش باران اسیدی نیز وجود دارد، بهتر است اقدامات پیشگیرانه را از هم اكنون اتخاذ كنیم، بنابراین توصیه خوبی است كه به خاطر حفظ سلامت مردم داده می‌شود.

این كارشناس در حوزه آب‌وهوا بیان كرد: اگر وزش باد را داشته باشیم آلاینده‌ها جا به جا می شود و آلاینده‌ها كمتر می‌شوند و احتمال بروز مشكل و بارش باران اسیدی را كمتر می‌كند.

احدی گفت: اگر غلظت آلاینده‌ها كمتر باشد چندان تأثیری ندارد اما اگر این غلظت از حدی بالاتر باشد در صورت تركیب با آب اثرات بدی را خواهد داشت.

نقش كیفیت خودرو و سوخت

برخی مسئولان مردم را مقصر می‌دانند، غافل از اینکه این مسئولان هستند که نقش اصلی را در تشدید آلودگی هوا از طریق تولید خودروهای کم‌کیفیت و سوخت نامناسب دارند و مردم گناهی ندارند. بسیاری از خودروها و تمام موتورسیکلت‌های داخلی از همان ابتدای تولید هیچ استانداردی ندارند و موتورسیکلت‌های نوی تولید داخل نیز از همان ابتدای تولید، فرسوده‌اند.

تهران،الودگی هوا

دور باطل جدال بر سر سوخت استاندارد و خودروی استاندارد همچنان باقی است چرا که بهانه خودروسازان برای عدم‌ساخت خودروهای با کیفیت، فقدان سوخت استاندارد و در مقابل، بهانه مسئولان سوخت برای عدم‌تولید سوخت با کیفیت نیز نبود خودروی استاندارد است!

معاون اجرایی سازمان حمل و نقل ترافیك شهرداری تهران وحید نوروزی كیفیت خودرو و سوخت را دو عامل اصلی در ایجاد آلودگی هوا دانست و افزود:«خودرو سازان برای جلوگیری از هزینه های اضافی از ارتقای استاندارد یورو2به یورو3امتناع می كنند. تولیدكنندگان سوخت هم همین موضوع را بهانه می كنند.»معاون سازمان حمل و قل ترافیك شهرداری با اشاره به وجود مینی بوس های فرسوده شخصی در سطح شهر گفت:«شهرداری و محیط زیست توافق هایی را برای نوسازی مینی بوس ها داشته اند. هر ساله هزار اتوبوس فرسوده از ناوگان حمل و نقل عمومی خارج می شود.»

به اعتقاد كارشناسان حركت خودروهای فرسوده و با سن بالا در سطح شهر تهران اصلی ترین دلیل آلودگی هوا در تهران است . با توجه به پیامدهای زیانبار تردد این خودروها هم اكنون این امر یكی از ملموس‌ ترین معضلات زیست محیطی تهران و چند شهر دیگر كشور ‌است.

از یك سو مصرف سوخت خودروهای فرسوده سه برابر خودروهای جدید و میزان آلایندگی‌شان چندین برابر آنها است و از سوی دیگر بسیاری از خودروهای تولید داخلی با این‌كه نو هستند اما از استانداردهای لازم برخوردار نیستند.

از یك سو مصرف سوخت خودروهای فرسوده سه برابر خودروهای جدید و میزان آلایندگی‌شان چندین برابر آنها است و از سوی دیگر بسیاری از خودروهای تولید داخلی با این‌كه نو هستند اما از استانداردهای لازم برخوردار نیستند

نبود عزم ملی برای كنترل آلودگی هوا

مدیر عامل ستاد مركز معاینه فنی خودروها گفت: «متاسفانه تعداد خودروها هر ساله اضافه می شود. در این شرایط زمان معاینه فنی آنها هم از دو سال به پنج سال رسید و این اتفاق عجیبی بود كه یكی از راه ها ی كم هزینه برای كنترل آلایندگی خودروهای در حال ترددرا با مشكل مواجه كرد.با این كار50درصد خودروها از این قانون معاف شدند.»

دكتر صدر الدین علیپور تاكید كرد: «تازمانی كه عزم و اراده ملی وجود نداشته باشد بحث های مربوط به آلودگی هوا هرسال تكرار می شود وچرخه تولید وسوخت همچنان ادامه می یابد.در حالی كه در حال حاضر دو كمپانی بزرگ خودروسازی –بنزوبی ام و-رقابت جدیدی را برای كاهش میزان آلاینده های خروجی با تولیدخودروها ی استاندارد یورو5آغاز كرده اند.»

بر گره كور آلودگی هوای تهران و بر این بحران فزاینده می بایستی چاره ای اندیشید چرا كه فردا خیلی دیر است.

فرآوری :طاهره رشیدی

بخش اجتماعی تبیان


منابع: 1- وبلاگ خبرنگار  /  2- همشهری آنلاین  / 3- خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران