تبیان، دستیار زندگی
امروزه استفاده از لوازم آرایشی جز عادت های بهداشتی روزانه بسیاری از زنان و مردان شده است به گونه ای که براساس آمارهای جهانی ایران سومین کشور مصرف کننده لوازم آرایشی در خاورمیانه است و سالیانه یک میلیارد دلار پول در کشور صرف وارادت مواد آرایشی می شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

رکورد زنی در آرایش!!


امروزه استفاده از لوازم آرایشی جزء  عادت های بهداشتی روزانه بسیاری از زنان و مردان شده است به گونه ای که براساس آمارهای جهانی ایران سومین کشور مصرف کننده لوازم آرایشی در خاورمیانه است و سالیانه  یک میلیارد دلار پول در کشور صرف وارادت مواد آرایشی می شود.


باتوجه به اینکه سن ازدواج در کشور ما بالا رفته است، استفاده از لوازم آرایشی دیگر نه سن خاصی می‌شناسد و نه قشر خاصی. امروزه اکثر دختران و بانوان ایرانی استفاده از لوازم آرایشی را جزو لاینفک زندگی خود می‌دانند این تمایل باعث شده کشورمان تبدیل به سومین مصرف کننده لوازم آرایشی در خاورمیانه و طبق آمار نهادهای ناظر بین‌المللی، هفتمین واردکننده لوازم آرایشی در جهان شود. سالانه حدود یک میلیارد دلار فرآورده آرایشی و بهداشتی در ایران مصرف می‌شود.

لوازم آرایش

از سویی در دسترس بودن لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی که بیشتر با قیمتی بسیار پایین‌تر از انواع استاندارد به فروش می‌رسند، و از سوی دیگر به 15 سال رسیدن سن مصرف لوازم آرایش در کشور، موجب افزایش شیوع بیماری‌های پوستی، عفونی و اختلافات بهداشتی شده است. این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته تمایل به آرایش بیشتر در بین زنان مسن دیده می‌شود، زیرا طراوت و شادابی پوست در کهنسالی از بین می‌رود.

به همین علت کارشناسان مواد بهداشتی و آرایشی معتقدند: حجم بالای خرید و فروش و تنوع این کالاها از دو جهت نیاز به نظارت جدی دارد. نخست آنکه کالاهای یاد شده مصرف انسانی دارند و مصرف‌کنندگان آنها رو به افزایش‌اند، و دوم آنکه طبق تحقیقات برای پوست آثار سویی بر جای می‌گذارند.

در حال حاضر مراکز ارائه این لوازم به شکل چشم گیری گسترش یافته است به گونه ای که اگر نگاهی به دور و بر خود بیندازیم متوجه می شویم بخش عظیمی از فروشندگان این لوازم مغازه دارها هستند که مجوز خود را از شهرداری دریافت کرده و هیچ مجوزی از اداره بهداشت ندارند نکته جالب رشد قارچ گونه این مغازه ها است و جالب تر اینکه اکثر لوازمی که ارائه می کنند بدون مجوز از بهداشت بوده و هیچ آرم یا نماد استانداری بر روی آنها وجود ندارد.

بخش عظیمی از فروشندگان این لوازم مغازه دارها هستند که مجوز خود را از شهرداری دریافت کرده و هیچ مجوزی از اداره بهداشت ندارند نکته جالب رشد قارچ گونه این مغازه ها است و جالب تر اینکه اکثر لوازمی که ارائه می کنند بدون مجوز از بهداشت بوده و هیچ آرم یا نماد استانداری بر روی آنها وجود ندارد

هم اکنون تقریبا تمام مارک‌های معروف تولید‌کننده لوازم آرایش در بوتیک‌ها و فروشگاه‌های موجود قابل خریداری است که نوع تقلبی این مارک ها  نیز با قیمت های بسیار ارزان در اختیار بانوان قرار می گیرد، به طوری که مسئولان امر بهداشت نمی توانند ادعا کنند که نمی بینند فقط کافی است در فروشگاه ها آن را از فروشنده تقاضا کنی تا از یک مارک انواع و اقسام لوازم آرایشی را در قیمت های متفاوت به شما عرضه کند . برای مثال اکثر محصولات لوازم آرایشی و بهداشتی، كرم‌های پودر و مواد ساخت ریمل‌های آرایشی تقلبی است و حرفه‌ای‌ها با ترفندهای بسیار، با افزودنی‌های غیرمجاز و انواع چربی كه معلوم نیست چه هست واز كجا به دست آمده، آنها را تولید كرده‌اند. بیشتر خانواده‌ها هم به هنگام خرید، از كیفیت و مواد اصلی ساخت این مواد اطلاعی ندارند و مهم تراز همه اینکه هیچ کس خود را مسئول جمع آوری این مواد غیر استاندارد و قاچاق از سطح بازارها نمی داند.

اما نکته قابل تامل در باب لوازم آرایش این است که در خراسان جنوبی آمار مواد آرایش قاچاق نزدیک به صفر است و این امر حکایت از این دارد که قاچاقچیان در  قاچاق چمدانی عملکرد خوبی داشته و توانسته اند از چنگال قانون فرار کنند ضمن این که فروشگاه های لوازم آرایشی از لوازم بدون برچسب تایید وزارت بهداشت پر است.

لوازم آرایش

و این در حالیست که معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به آمار بالای مصرف لوازم آرایشی در کشور، گفت: واردات قانونی لوازم آرایشی بهداشتی به طور متوسط 150 میلیون دلار است که تولیدات داخل برای نیاز 10 درصد هم جوابگو نیست و حداقل 800 میلیون دلار از نیاز کشور به طور  قاچاق تامین می‌شود. زیرا سهم برندهای معتبر اروپایی و امریکایی که دارای کیفیت و ترکیبات قابل اعتمادتری هستند، به دلیل قیمت‌های بالایی که در ایران دارند، کمتر از یک درصد بازار تخمین زده می‌شود.

هم چنین پایین‌ بودن سن استفاده از لوازم آرایش در ایران نسبت به نُرم جهانی نشان می‌دهد‌، دختران كم سن در كشورمان بیشتر از دختران و زنان در كشورهای اروپایی گرایش به استفاده از لوازم آرایشی دارند.

سردار مهدی ابویی در گردهمایی ضابطان خاص وزارت بهداشت با مسئولین قضائی در هتل لاله گفت:  سالانه 800 میلیون دلار لوازم آرایشی قاچاق وارد کشور می شود که وزارت بهداشت در این زمینه مسئول است.

در واقع آرایش بیش از حد دختران جوان به دلیل کمبود اعتماد به نفس در آنها و هم چنین برگرفته از فرهنگ های واردتی است و به اعتقاد متخصصان این روزها جوانان و نوجوانان به این نتیجه رسیده‌اند که ابراز زیبایی‌های شخصی یكی از مهمترین شیوه‌های جلب توجه است، در نتیجه داشتن چهره و اندامی زیباتر به آنها كمك می‌كند جوان‌تر و جذاب‌تر به‌نظر برسند و در موقعیت‌های خانوادگی و شغلی موفق‌تر عمل كنند و این همان چیزی است كه تهاجم فرهنگی آن را هدف خود قرار داده است.

واردات قانونی لوازم آرایشی بهداشتی به طور متوسط 150 میلیون دلار است که تولیدات داخل برای نیاز 10 درصد هم جوابگو نیست و حداقل 800 میلیون دلار از نیاز کشور به طور  قاچاق تامین می‌شود

به نظر می رسد صرف نظر از اینکه استفاده بی رویه از این لوازم عواقب و خسارات خطرناک اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی امنیتی در پی دارد، باید مصرف کنندگان که بخش عمده آن بانوان هستند تا حد ممکن از خرید لوازم فاقد استاندارد خودداری کنند و دولت و مسئولان نیز کنترل خود بر ورود کالای قاچاق به داخل کشور را افزایش دهند، به ویژه کالاهایی که مستقیما بر سلامتی افراد جامعه تاثیر می گذارد.

نهایتا در حالی که ایران جزو كشورهای اصلی مصرف‌كننده لوازم آرایشی است،90 درصد لوازم آرایشی موجود در آن تقلبی و بدون مجوز است. در نتیجه می بایست در حوزه مصرف‌ کننده که قشرهای مختلف مردم را در بر می‌گیرد کار کنیم، برنامه مناسبی در خصوص آگاهی دهی به مردم در خصوص لوازم آرایشی قاچاق صورت گیرد و نهادهای مرتبط به این موضوع همکاری تنگانگی در خصوص مقابله با این معضل داشته باشند تا مردم متوجه شوند در خرید دقت کنند و حداقل جنس سالم بخرند زیرا بسیاری از افراد بدون اطلاع از عوارض این محصولات آنها را مورد استفاده قرار می دهند.

فرآوری: فاطمه برادران

بخش اجتماعی تبیان


منابع: عصر ایران/ ملت/  مهر

لینکهای مرتبط :

 قصه ماساژدرمانی و مرفهین بی درد  

آمارسقط جنین در زنان و دختران!

 راه حل اصلاح بی‎حیایی

آه زنان‌محجبه در‌بیمارستان