تبیان، دستیار زندگی
افسردگی بیماری بسیار شایع عصر ماست. و در تمامی جهان روندی فزاینده دارد. این در حالی است كه حدود نیمی از مبتلایان به افسردگی یا از بیماری خود بی خبرند یا بیماری آنها چیزی دیگر تشخیص داده شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

سرما خوردگی روانی


افسردگی بیماری بسیار شایع عصر ماست. و در تمامی جهان روندی فزاینده دارد. این در حالی است كه حدود نیمی از مبتلایان به افسردگی یا از بیماری خود بی خبرند یا بیماری آنها چیزی دیگر تشخیص داده شده است.

از رنجی که می بریم

همه ما کم و بیش با پستی و بلندی هایی در زندگی مواجه هستیم.همه ما در طول زندگی در دوره های کوتاه و بلند احساس داشتن غم و اندوه را خصوصاً در هنگام از دست دادن همسر و یا نزدیکان، هنگام کار و یا از دست دادن آن، تجربه کرده ایم و همه ما قادر به مقابله با این حوادث هستیم. همه ما گاهی دچار حالت ناامیدی و افسردگی می شویم. مثلاً وقتی روابط ما با دیگران از هم پاشیده می شود، ممکن است شوکه شویم، گریه کنیم، غذا نخوریم، عصبانی شویم، خوب نخوابیم و بدخلق و مضطرب شویم. این حالت معمولاً پس از چند روز برطرف می شود و شخص به زندگی طبیعی باز می گردد. اما آنچه پزشکان آن را افسردگی می نامند، حالت افسردگی و نا امیدی به این شکل نیست. بلکه این اصطلاح برای تعریف بیماری شدیدتری به کار می رود که حداقل چند روز طول می کشد و بر جسم و روح شخص اثر می گذارد.افسردگی اختلالی در خلق است که قادر است بر افکار، خلق و خو، احساسات، رفتار و سلامتی جسمی و روحی فرد، تاثیر بگذاردو با درجات متفاوت غمگینی، یاس، تنهایی، ناامیدی، شک در مورد خویشتن و احساس گناه مشخص می شود.

افسردگى (DEPRESSION) حالتى احساسى است كه مشخصه‏اش اندوه، بى‏احساسى (APATHY) ، بدبینى (PESSIMISM) و احساس تنهایى است.

افسردگی بیماری بسیار شایع عصر ماست. و در تمامی جهان روندی فزاینده دارد. این در حالی است كه حدود نیمی از مبتلایان به افسردگی یا از بیماری خود بی خبرند یا بیماری آنها چیزی دیگر تشخیص داده شده است.

ملاك های تشخیص افسردگی عبارت اند از

* افسرده بودن خلق و خوی در بیشتر روزها، تقریباً هر روز.

كاهش آشكار علاقه یا میل به هر نوع فعالیت در زندگی.

* كاهش یا افزایش قابل توجه وزن بر اثر كاهش یا افزایش اشتهای غذا خوردن.

* بی خوابی یا پرخوابی در غالب شب ها.

* افزایش یا كاهش اعمال روانی حركتی یا فعالیت های ذهنی.

* خستگی یا كاهش انرژی.

احساس بی ارزشی یا گناهكار بودن.

* كاهش توان اندیشیدن یا تمركز ذهن و تصمیم گیری.

* اندیشیدن به مرگ ( نه ترسیدن از آن) و به خودكشی، بدون داشتن طرحی برای آن ، یا اقدام به خودكشی با طرحی از پیش ریخته.

داشتن حداقل پنج علامت یاد شده برای ابتلا به افسردگی كبیر كافی است. ولی علامات مرضی یك و دو باید جزء آن علامت باشند. افسردگی نمی تواند واكنش معمولی مرگ یك عزیز باشد. همه افراد مبتلا به افسردگی تمام علامات مرضی این بیماری را ندارند و شدت علامات مرضی در افراد مختلف متفاوت است.

افرادی که دارای افکار منفی در مورد خود، زندگی و آینده هستند، دچار افسردگی می گردند. این افراد به جنبه منفی هر چیزی فکر می کنند و به نقایص خود خیلی توجه نموده و بطور مداوم خودشان را با دیگران مقایسه می کنند. نکته مهم اینکه این افراد هر نوع اطلاعات را سوء تعبیر می کنند

برخی علل افسردگی

ژن ها

ژن  ها در ایجاد  افسردگی نقش مهمی دارند. اما تعداد ژن هایی که در اینجا نقش دارند زیاد است. و هیچ کس به طور دقیق از عملکرد این ژن ها اطلاعی ندارد. البته هیچ مدرک مستقیمی وجود ندارد که نشان دهد بیشتر انواع افسردگی ها ارثی باشند. نقش عوامل ژنتیکی در افسردگی شدید بیشتر از افسردگی خفیف است و این عوامل در افراد جوان مبتلا به افسردگی، نقش مهم تری دارند.

تفکر منفی

افرادی که دارای افکار منفی در مورد خود، زندگی و آینده هستند، دچار افسردگی می گردند. این افراد به جنبه منفی هر چیزی فکر می کنند و به نقایص خود خیلی توجه نموده و بطور مداوم خودشان را با دیگران مقایسه می کنند. نکته مهم اینکه این افراد هر نوع اطلاعات را سوء تعبیر می کنند.  بعضی از افراد مستعد  به گونه ای دیگر فکر می کنند، آنها موفقیت های خود را ناچیز می شمارند و شکست های خود را زیاد مهم می دانند.

عوامل شخصیتی

از رنجی که می بریم

همه افراد با تیپها و خصوصیتهای شخصیتی مختلف ممکن است دچار افسردگی گردند، اما افرادی با انواع شخصیتی وسواس، و شخصیت نمایشی بیشتر ممکن است دچار افسردگی گردند. همین طور افرادی که زود به اضطراب دچار می شوند به افسردگی دچار می شوند.

بیماری جسمی

بیماری جسمی ممکن است موجب افسردگی شود. شوک ناشی از آگاهی از یک بیماری خطرناک در خود می تواند منجر به از دست رفتن اعتماد به نفس و عزت نفس او و در نهایت بروز افسردگی در فرد شود. اما دلایل این امر پیچیده است. مثلاً افسردگی بعد از یک حمله فلبی  عادی است، زیرا فرد فکر می کند در حال مرگ است یا شاید فکر می کندکه به یکباره  ناتوان شده است. د ر افراد سالمند بیماری جسمی یکی از رایج ترین عوامل افسردگی است.

راهکارهای مقابله با افسردگی

علائم را دست کم نگرفته و به یک متخصص یا مشاور یا بیمارستان یا مراکز مشاوره مراجعه نمائید.

* از خود انتظار بیش از حد نداشته باشید ، و مسئولیت های سنگین انتخاب نکنید.

* مدتی از وقت خود را با دیگران و یك دوست صمیمی سپری كنید. سعی كنید فردی را در زندگی بیابید كه بتوانید به وی اعتماد كرده و با وی درد دل كنید.

برای خود اهداف قابل دسترس تعیین كنید.

*شرکت در فعالیت های جسمی که نوید بخش شادی اند و خستگی سالم را جایگزین در خود فرو رفتگی ناشی از افسردگی می سازند.

*پذیرش مسئولیت، به میزان معقول و در حد توان

ورزش كنید و فعالیت بدنی منظم داشته باشید. ورزش برای سلامتی جسم و روح ضروری است. ورزش موجب تخلیه احساسات منفی مانند عصبانیت، ناامیدی و کج‌خلقی می‌شود. مطالعات نشان می‌دهند که دویدن آهسته (جاگینگ) به مدت 30دقیقه و سه بار در هفته می تواند به اندازه‌ی روان‌درمانی برای درمان افسردگی موثر باشد.

در یک مطالعه در سپتامبر سال 2000 محققان دانشگاه دوک دریافتند که ورزش به اندازه‌ی داروهایی که برای درمان و جلوگیری از عود افسردگی به کار می روند موثر است و به کار بردن همزمان ورزش و دارو اثرات بهتری دارد

* ارزیابی خود را از موقعیت ها مورد توجه قرار داده و خطاهایتان را شناسایی کنید.برای کاهش افسردگی، ارزیابی های غلط خود را مورد نقد و بررسی قرار داده و آ نها را با ارزیابی های واقع بینانه تری عوض نمایید. باید به خود واقعی تان گوش دهید و از روش تجسس استفاده کنید. در این خصوص با خود آن قدر پرسش و پاسخ را ادامه دهید تا به نتیجه ی واقع بینانه ای دست یابید. خود را به گونه ای تعلیم دهید تا ارزیابی های اولیه نادرست مورد تردید قرار گرفته و اصلاح شوند.

مهمترین ارزیابی های نادرست عبارتند از

سرزنش خود ارزیابی غیر عقلانی: چون روز تولد همسرم را فراموش کردم آدم بی توجهی هستم.

ارزیابی عقلانی: اشتباهی را مرتکب شدم جای تاسف دارد اما این بدان معنا نیست که آدم بد و بی توجهی هستم.

به خاطر داشته باشید كه بهبودی خلق افسرده زمانبر و تدریجی میباشد انتظار معجزه نداشته باشید.

فرآوری : آسیه ملک دار

بخش مهارت های زندگی تبیان


منابع:

1-سایت سیمرغ(دکتر سمیرا سر خوش)

2-مرجع مشاوره و روان شناسی خانواده

3-بروشور افسردگی را بشناسیم- وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی- معاونت سلامت- دفتر امور پرستاری

4-کلوپ

5-مجموعه کتاب های مهارت های زندگی- مولف: دکتر سید حمید آتش پور

6- مجله پرسمان-ش 15

7-کلینیک تخصصی افسردگی و اضطراب روان یار

8- مجله شادکامی و موفقیت- شماره57-امیر دیوانی(مترجم و نویسنده)

مقالات مرتبط:

سیاهچال افکار منفی

موتور زندگی را روشن کنید

مجهز شدن برای زندگی

آرامش روحی ندارم

مرکز کنترل در درون شماست

افسردگی فصلی را بشناسید

دشمن های درو نی ات را بشناس

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.