تبیان، دستیار زندگی
سوره یاسین سوره‌ای است که باعث نابودی مشرکانی شد که قصد داشتند پیامبر را بکشند . به عبارتی این سوره به واسطه همین شأن نزول از اهمیت زیادی برخوردار است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

اهمیت و امتیازات سوره یاسین

قلب قرآن


سوره یاسین سوره‌ای است که باعث نابودی مشرکانی شد که قصد داشتند پیامبر را بکشند . به عبارتی این سوره به واسطه همین شأن نزول از اهمیت زیادی برخوردار است.


مشرکان دوبار یکی در شب لیلة المبیت و دیگری در روز، قصد نابودی پیامبر را در منزل وی داشتند.

در بار دوم مشرکان در کنار کعبه با هم پیمان بستند که به منزل پیامبر هجوم آورده و ایشان را نابود کنند و وقتی به جلوی منزل ایشان رسیدند سوره یاسین نازل شد و خداوند به پیامبر اطمینان و قوت قلب بخشید.

پیامبر در حالی که آیه ای از این سوره را می‌خواند از مقابل مشرکان عبور کرد بودن آنکه او را ببینند و پیامبر خاک نابودی را بر سر آنان ریخت و این خاک در جنگ بدر موجب نابودی همه آنها شد.

این سوره همانطور که در آن زمان توانست موجب نابودی کافران شود امروز هم این خاصیت را دارد و اگر کسی با تدبر و نیت خالص آن را بخواند دعایش مستجاب می‌شود و موجب نابودی دشمنان و پیروزی مسلمانان می‌شود.

رسول الله صلّی الله علیه و آله فرمودند:«کسی که سوره «یس» و «الصافات» را در روز جمعه،بخواند،سپس،چیزی را از خداوند طلب کند، خدا، به او حاجت‌هایش را عطا می‌فرماید».

امتیازات سوره یاسین

این شان نزول موجب امتیاز برای این سوره است. امتیاز دیگر این سوره در تعداد فرشتگانی است که برای هر آیه و حرف آن نازل شده است.

برای هر حرف قرآن یک فرشته وجود دارد اما برای هر حرف این سوره 10 فرشته قرار داده شده‌اند که از انسانی که مستمرا آن را بخواند محافظت می‌کنند.

گل خوشبوی قرآن را بیاموزیم !

در مورد اهمیت تعلیم قرآن،از امام صادق(علیه السلام ) روایت شده: «سوره‌ی یس را به فرزندان خودبیاموزید؛ فانها ریحانة القرآن؛ زیرا که آن گل خوشبوی قرآن است».

سفیان بن سعید ثوری می‌گوید:از حضرت امام صادق(علیه السلام) سؤال کردم:ای رسول خدا(صلی الله علیه وآله)، معنای این گفته‌ی خداوند که می‌فرماید:«یس»، چیست؟ فرمود: نامی از نام‌های پیغمبر است و معنای آن،این است:ای شنونده‌ی وحی من،«و القرآن الحکیم؛قسم به قرآن حکیم».«انـّک لمن المرسلین. علی صراط مستقیم؛تو [ای حبیب من] از رسولانی و بر راه راست؛یعنی راه آشکار می‌باشی».

همچنین از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) نقل شده است: «قرآن برتر از همه چیز غیر از خدا ـ می‌باشد. پس، کسی که به قرآن احترام گذارد، هر آینه، خداوند متعال را احترام و عزّت گذارده و کسی که به قرآن بی حرمتی کند، البته حق او را ناچیز شمرده است. حرمت قرآن [بر گردنت]مانند حرمت پدر،بر گردن فرزند است. خداوند ابتلاهای دنیا را از کسی که قرآن را بشنود و بلاهای آخرت را از قاری قرآن دور می‌کند و به درستی که،در کتاب خدا سوره‌ای است که «عزیز» نامیده می‌شود و قاری آن سوره «شریف» نامیده می‌شود، این سوره، در نزد خدا، مصاحبش را ـ به تعداد [افراد قبیله‌های] «ربیع» و «مضر» ـ شفاعت می‌کند. پس رسول خدا(صلی الله علیه واله) فرمودند: آن سوره «یس» است؛ بعد از آن فرمودند: ای علی،سوره‌ی «یس» را بخوان؛ که در سوره‌ی«یس» ده برکت است :

1.گرسنه‌ای نمی‌خوابد، مگر اینکه سیر می‌شود.

2.و نه تشنه‌ای،مگر اینکه سیراب می‌شود.

3.و نه برهنه‌ای،مگر اینکه پوشانده می‌شود.

4.و نه مجردی، مگر اینکه ازدواج می‌کند.

5.و نه ترسانی، مگر اینکه ایمن می‌شود.

6.و نه در بندی،مگر اینکه نجات پیدا می‌کند.

7.و نه مریضی،مگر اینکه بهبودی می‌یابد.

8.و نه مسافری،مگر اینکه در سفر یاری می‌شود.

9.و نمی‌خوانید این سوره را،در نزد مرده‌ای، مگر اینکه [گناهان او را] کم می‌کند(و بر مقداری از گناهانش چشم پوشی می‌نماید).

10.و کسی که گم کرده‌ای دارد،این سوره را نمی‌خواند،مگر این که [گم شده‌اش را] پیدا خواهد کرد.

همچنین،در حدیثی دیگر از رسول خدا(صلی الله علیه واله)روایت شده است:«من دوست می‌داشتم که سوره‌ی «یس»، در قلب هر انسانی از امّت من بود، کسی که به خاطر کم بودن غذا و کافی نبودن آن، این سوره را بخواند،[در غذای او] برکت پیدا شود، و هر گاه، بر زن سخت زا، آن را بخوانند، زاییدن برای او آسان خواهد شد، و هر کس این سوره را بخواند، مثل این است که قرآن را یازده مرتبه،ختم کرده است ».

رسول الله صلّی الله علیه و آله فرمودند:«کسی که سوره «یس» و «الصافات» را ،در روز جمعه،بخواند،سپس،چیزی را از خداوند طلب کند، خدا، به او حاجت‌هایش را عطا می‌فرماید».

مقاوم شدن انسان در مقابل گرفتاری‌ها و مصائب را از جمله فواید و برکات قرائت مستمر این سوره برشمرد.

چگونگی خواندن سوره یاسین

مرحوم آیت الله مجتبی قزوینی که از علمای نامدار بوده‌اند در ادب خواندن این سوره همواره به شاگردان خود سفارش می‌کرد که قبل و بعد از تلاوت این سوره 14 صلوات به نیت 14 معصوم(علیهم السلام) ذکر کنند.

آیت الله وحید خراسانی می‌فرمودند : اگر می‌خواهید از قرائت سوره یاسین برکت بیشتری نصیب شما شود ثواب آن را به حضرت زهرا(سلام الله علیها) هدیه کنید.

مقاوم شدن انسان در مقابل گرفتاری‌ها و مصائب را از جمله فواید و برکات قرائت مستمر این سوره برشمرد.

کدام آیه سوره یاسین قلب قرآن است؟   

در آیه پایانی این سوره بر این که خداوند صاحب ملکوت و هرچه در آن است، تأکید می‌کند، از این رو قلب این سوره معرفی  شده است.

خواندن یاسین و تقویت ارتباط با اهل بیت

اگر انسان بداند یاسین قلب قرآن است، بر اساس دستورالعمل‌های بزرگان اگر هر روز سوره یاسین را بخواند و ثواب آن را به حضرت فاطمه زهرا(سلام الله علیها) هدیه کند، رابطه انسان با اهل‌بیت(علیهم السلام) تقویت می‌شود.

سوره یاسین اثبات کننده اعجاز علمی قرآن است

آیات علمی این سوره به خصوص درباره حرکت خورشید اثبات کننده اعجاز علمی قرآن است.

بیان این آیات درباره جاری بودن خورشید آنقدر شگفت انگیز است که برخی آن را نشانه اعجاز علمی و محتوایی قرآن کریم می‌دانند.

برخی مفسران 36 احتمال را برای جاری بودن و حرکت خورشید ذکر کرده‌اند که 14 نوع حرکت آن توسط دانشمندان کشف شده است.

دانشمندان کشف کرده‌اند که خورشید توده گازی شکل است که همان طور که حرکت می‌کند در حین حرکت در اثر انفجارات هسته‌ای زیر و رو می‌شود.

در دورانی که مردم فکر می‌کردند خورشید مانند میخی بر آسمان کوبیده شده است قرآن از جاری بودن آن سخن می‌گوید.

یاسین، نام پیامبر(صلی الله علیه وآله) است.

این سوره، 83 آیه، 739 واژه و سه هزار حرف دارد و چهلمین سوره نازل شده بر پیامبر است اما در قرآن سی و ششمین سوره به حساب می‌آید.

یکی از نام‌های مشهور این سوره، یاسین است که نام پیامبر(صلی الله علیه وآله) است و در آن به موضوعاتی مانند معاد، نبوت، توحید و ... پرداخته شده است.

در این سوره از سه داستان سخن به میان آمده است که این داستان‌ها باید مایه عبرت برای همه باشد که از جمله آن این است که در قیامت اعضاء و جوارح انسان به سخن در می‌آیند و هر کدام بر اعمال انسان گواهی می‌دهند.

فرآوری : زهرا اجلال

بخش قرآن تبیان


منابع :

عصر شیعه ـ بیانات حجت الاسلام محمد عبداللهیان

کتاب شریفه‌ی «فضائل القرآن و العترة»،تألیف مرحوم آیت اللّه حاج میرزا ابوالفضل نجفی قدسی اصفهانی(ره)

عصر شیعه ـ بیانات حجت‌الاسلام والمسلمین احمد عابدی

سایت حوزه