تبیان، دستیار زندگی
آیا می توان محجبه بود ولی چادری نبود؟ در ابتدا با خودمان فکر می کنیم چرا که نه؟ فردای همان روز در پاساژها و فروشگاه های متخلف دنبال یک مانتو می گردیم که تنگ و کوتاه نباشد و مدل پر زرق و برق نداشته باشد و در عین حال از مد افتاده و بد شکل هم نباشد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

حجاب برتر، چادر است؟


آیا می توان محجبه بود ولی چادری نبود؟ در ابتدا با خودمان فکر می کنیم چرا که نه؟ فردای همان روز در پاساژها و فروشگاه های متخلف دنبال یک مانتو می گردیم که تنگ و کوتاه نباشد و مدل پر زرق و برق نداشته باشد و در عین حال از مد افتاده و بد شکل هم نباشد. طنز تلخی است. مصداق آن جمله نغز پشت کامیون ها "گشتم نبود، نگرد نیست".

حجاب

سوال " حجاب چیست؟" چه چیزی به ذهنمان می آورد؟ یک زن محجبه ی قد بلند با چادر مشکی لابد. از همان ها که توی ادارات عکسشان را زده اند و زیرش نوشته اند «حجاب برتر». اما این فقط یک خط از یک تعریف جامع است. تعریفی که مطابق آیات قرآن ابتدا خطابش به آقایان است در حفظ نگاه و در ادامه به خانمهاست و باز هم حفظ نگاه.

و این نکته ی ظریف فراموش شده آن قدر مهم است که نمی توان نادیده اش گرفت و تنها به ظاهر اکتفا کرد. کما اینکه نمود عملی و رفتاری حجاب هم محو شده این روزها و نتیجه اش چیست؟

دختران چادری با آرایش های 7 قلم در حال بگو بخند با نامحرم!

استعمال کلمه حجاب در مورد پوشش زن ، یک اصطلاح نسبتاً جدید است ، در قدیم و مخصوصاً در اصطلاح فقها کلمه ((ستر)) که به معنی پوشش است بکار رفته است . بهتر این بود که کلمه عوض نمی شد و ما همیشه همان کلمه پوشش را بکار می بردیم ، زیرا معنی شایع لغت حجاب پرده است ، همین امر موجب شده که عده زیادی گمان برند که اسلام خواسته است زن همیشه پشت پرده باشد و در خانه محبوس بماند .

وظیفه پوشش که اسلام برای زنان مقرر کرده به معنی این نیست که از خانه بیرون نرود ، اصلاً زندانی کردن زن در اسلام مطرح نیست ، در برخی از کشورها مثل ایران قدیم و هند چنین چیزهایی وجود داشته ولی در اسلام وجود ندارد ، عفاف و حجاب در اسلام اینست که زن در معاشرت خود با مردان خود را بپوشاند و به جلوه گری و خودنمایی نپردازد .

اخیراً اصطلاحی بین مردم ما رایج شده که می گویند عده ای بی حجاب اند و گروهی بد حجاب ، باید دقت کرد که پیشوند ((بد)) برای صفات خوب غیر معقول و غلط است و اصلاً معنا ندارد مثل : بد نجابت ، بد ایمان، بد تقوی ، بد حجاب و … اگر همه اندام به نامحرم ارائه گردد برهنه نامیده می شود اما اگر بخشی از اعضای ممنوعه زن مثل بازو ، ساق پا ، گردن و مقداری از موی سر و چهره آرایش کرده به نامحرم ارائه شود بدون عفاف یا بی حجاب نامیده می شود نه بد حجاب.

حجاب منحصر در چادر و حتى مانتو نیست، بلكه هر لباسى كه غیر از وجه و كفین (دست‏ها تا مچ) را بپوشاند و موجب تحریك و جلب توجه نامحرم نگردد كافى است

چادر، آری؟...نه؟

چادر نمره 20 حجاب ظاهری است. ولی حقیقت آنست که خیلی ها بنا به هر دلیل آن را نمی پذیرند. آیا می توان محجبه بود ولی چادری نبود؟

در ابتدا با خودمان فکر می کنیم چرا که نه؟ فردای همان روز در پاساژها و فروشگاه های متخلف دنبال یک مانتو می گردیم که تنگ و کوتاه نباشد و مدل پر زرق و برق نداشته باشد و در عین حال از مد افتاده و بد شکل هم نباشد. طنز تلخی است. مصداق آن جمله نغز پشت کامیون ها "گشتم نبود، نگرد نیست".

به ناچار تن می دهیم به همان ها که هست توی بازار. حالا کمی تنگ باشد هم اشکال ندارد. کوتاهی اش هم فدای سرمان. عادت می کنیم کم کم... و بعد می رسیم به آنجا که پوشش مان از اصل حجاب فرسنگ ها فاصله گرفته بی آنکه متوجه باشیم.

حجاب منحصر در چادر و حتى مانتو نیست، بلكه هر لباسى كه غیر از وجه و كفین (دست‏ها تا مچ) را بپوشاند و موجب تحریك و جلب توجه نامحرم نگردد كافى است ولى باید توجه داشت كه همان طور كه بقیه واجبات داراى مراتب مختلفى مى‏باشند حجاب نیز داراى مراتب خوب، متوسط و خوب‏تر است و چادر حجاب برتر بانوان محسوب مى‏گردد.    

حجاب با چنین نقش و كاركرد مهم و اساسى پیامى قاطع و كوبنده با خود دارد، و آن این است كه در برابر همه مردان نوعى هشدار و اعلام «دور باش» مى‏دهد.

حجاب
اكنون باید دید چه عواملى در رساندن این پیام و اثرگذارى آن مؤثر است

حدود و میزان پوشش

بدون شك هر اندازه بدن زن پوشیده‏تر باشد نقش نیرومندترى در دورسازى دیدگان نظاره‏گر ایفا مى‏كند. اگر نگاه‏هاى آلوده را همچنان كه در روایات آمده است «تیرهاى زهرآلود شیطان» بدانیم، پوشش زن همانند قوسى است كه تیر از آن كمانه مى‏كند و منحرف مى‏شود و از اصابت و نفوذ در هدف باز مى‏ماند. بر عكس هر اندازه بدن زن برهنه‏تر باشد تیرهاى شیطانى را بیشتر متوجه خود ساخته و از آن آسیب خواهد دید. از همین روست كه چادر را حجاب برتر شناخته‏اند، زیرا با وجود شرایط دیگر، بیشترین پوشش و مطمئن‏ترین مصونیت را فراچنگ مى‏آورد.

كیفیت پوشش

میزان ضخامت و حتى كیفیت دوخت لباس خود بخش مهمى از حجاب را تشكیل مى‏دهد بدون شك لباس‏هاى نازك و تنگ و بدن‏نما فرودگاه پیكان مسموم شیطان و موجب خیره شدن چشم‏هاى هرزه و آلوده و به فساد كشاننده جامعه است. در مقابل لباس‏هاى غیربدن‏نما، دیده‏ها را از خود دور مى‏سازد، و سلامت معنوى نفوس را تأمین مى‏كند.

رنگ‏ها

تردیدى نیست كه برخى از رنگ‏ها دیده‏ها را خیره مى‏سازد، و پاره‏اى دیگر نگاه‏ها را از خود مى‏راند و دور مى‏سازد. اكنون سؤال مى‏شود كدامیك از این دو براى تأمین حجاب واقعى و مصونیت معنوى جامعه و خیره نكردن چشم‏ها و بر نیفروختن آتش شهوت مفیدتر است؟ مگر ما در جامعه‏اى زندگى نمى‏كنیم كه میلیونها جوان در اوج غریزه جنسى به سر مى‏برند و در سخت‏ترین شرایط جوانى از امكان ازدواج محرومند و كافى است با اندك جرقه‏اى شعله‏هاى غریزه در وجودشان برافروخته شود و به انواع گناهان و ناراحتى‏ها مبتلا گردند؟ پس چرا به هر وسیله ممكن- حتى با گزینش رنگ مناسب لباس در جامعه- به سلامت دینى و روحى و روانى آنان كمك نكنیم و موجب جلب توجه آنان و قرارگرفتن‏شان در دام مفاسد نشویم؟ در عین حال علماى دین نسبت به خصوص رنگ‏ها تأكید چندانى نكرده، ولى بر این مسأله پاى مى‏فشارند كه لباس نباید موجب جلب توجه و عواقب سوء ناشى از آن باشد. ازاین‏رو است كه در طول تاریخ زنان مسلمان به میل خود لباس مشكى را براى حجاب برگزیدند و این سنت حسنه مورد تقریر و پذیرش پیامبر (ص) و امامان (ع) قرار گرفت، زیرا آنان به این وسیله احساس امنیت و مصونیت بیشترى مى‏كردند.

طرز صحبت و چگونگى راه رفتن نیز بخشى از حجاب به معناى وسیع كلمه است. حفظ وقار و متانت هم همان نقشى را دارد كه پوشش زن دارد و عدم رعایت آن نیز برآیندى چون برهنگى در پى دارد

شیوه‏هاى رفتارى

طرز صحبت و چگونگى راه رفتن نیز بخشى از حجاب به معناى وسیع كلمه است. حفظ وقار و متانت هم همان نقشى را دارد كه پوشش زن دارد و عدم رعایت آن نیز برآیندى چون برهنگى در پى دارد. ازاین ‏رو قرآن مجید یكى از صفات خوب زنان مؤمن را كه در رفتار دختران شعیب بیان مى‏كند همان «حیا» و وقار است.

نکته مهمی که در مساله حجاب می توان مطرح کرد اینست که اسلام با بیان چنین دستوراتی هرگز زیبایی و آزادی و … را برای انسان نفی نکرده و آنها را سرکوب ننموده است ، بلکه دین مبین ما در واقع قائل به اصالت کمال است و اینها نیز امیالی هستند که خداوند خود در وجود انسان نهاده است ولی باید در مسیر درست و هدفی والا به کار گرفته شوند تا ثمرات مطلوبی داشته و در جهت کمال انسان کارآمد باشد و حجاب یکی از آن راهها است که انسان را به آن قدرت لایتناهی پیوند زند و پس از آن از پله های کمال بالاتر رود .

و درنهایت در جامعه ما

تا زمانیکه دختران جوان، چادر را نشانه املی بدانند! بماند که این تفکر از کجا به ذهنشان آمده؟

تا زمانیکه حجاب به طور کامل تعریف و در وجود جوانان (و نه فقط دختران) نهادینه نشود،

تا زمانیکه لباس های موجود در بازار این امکان را فراهم نکنند که پوشش خانم های غیرچادری هم در دسته بندی پوشش اسلامی قرار بگیرند،

جامعه می شود همین که الان داریم.

تا به حال به این اندیشیده ایم؟

فرآوری: نسرین صفری

بخش خانواده ایرانی تبیان


منبع:

سایت چارقد

سایت حجاب فاطمی

سایت دانشگاه امام صادق

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.