تبیان، دستیار زندگی
رباتها باید دارای اجزائی باشند که بتواند نبود ماهیچه و عصب انسان را جبران کند، پس آنها برای جبران کمبودهای خود در مقایسه با انسان و حیوان چه سخت افزاری دارند؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کلیتی بر سخت افزار ربات ها


رباتها باید دارای اجزائی باشند که بتوانند نبود ماهیچه و عصب انسان را جبران کند، پس آنها برای جبران کمبودهای خود در مقایسه با انسان و حیوان چه سخت افزاری دارند؟

به جای ورودی های انسانی که می تواند حواس پنجگانه باشد در ربات بخش ورودی می تواند یک کلید ، دوربین ، حسگر گرمایی ، رطوبتی ، فشار ، نور و ... باشد.

بخش خروجی که سعی دارد گفتگو و حرکات دست و پا و حتی گاهی احساسات چهره را نشان دهد شامل رله ، موتور ، اهرم مکانیکی ، لامپ ، صفحه نمایش و ... است.

قسمت پردازنده که مغز ربات و به نوعی اصلی ترین بخش آن محسوب می شود، و قاعدتا قرار است به جای ذهن ما کار کند شامل تراشه های پردازنده است که وظیفه کنترل سیستم رابرعهده دارند.

کلیتی بر سخت افزار ربات ها

آی سی های میکروکنترولر plc و cpu معروفترین تراشه های پردازشگر هستند . به دلیل اینکه در یک محیط صنعتی به توان الکتریکی بیشتری برای راه اندازی عملگرها نیاز است و همچنین به دلیل وجود نویزهای الکتریکی و مغناطیسی ، طراحان سیستم های اتوماسیون صنعتی از  plc استفاده می کنند .

کمی درباره PLC بدانیم

اولین PLC در سال 1969 توسط شركت Modicon با استفاده از طرح Robert Morley (موسس شركت)  جهت صنایع خودرو سازی General Motors ساخته شد. از آنجا كه این PLC هشتاد و چهارمین پروژه ساخته شده شركت بود، نام تجاری 084 را به خود اختصاص داد. چهار سال بعد یعنی در سال 1973 اولین PLC تجاری امروزی با نام 184 توسط فردی به نام Michael Greenberg از مهندسین شركت Modicon اختراع و وارد بازار گردید.

از آن زمان تا كنون شركت های بسیاری به تولید PLC روی آوردند بطوری كه هم اكنون قریب به 450 شركت در سرتاسر دنیا اقدام به ساخت PLC می نمایند.

در گذشته از کنترل کننده های رله ای استفاده می شد که می توان از معایب آن به:

 مصرف توان زیاد

• اتلاف همان توان به صورت گرما و حرکت

 سرعت کم

• حجم زیاد

اشاره نمود. که سبب گردید سیستم های مبتنی بر PLC جایگزین گردند.

اما با گسترش شبکه های اتوماسیون و افزوده شدن انتظاراتی همچون قابلیت اتصال و تبادل و یکپارچه سازی داده های بنگاه ، سیستم های مبتنی بر PLC هم دیگر جوابگو نبودند.

تولید کنندگان تجهیزات اتوماسیون به منظور برآوردن این نیازها، سامانه ای ارائه کردند که از یک سو دارای قطعیت PLCبرای کنترل فرایند بوده و از سوی دیگر از انعطاف پذیری و قابلیت یکپارچه شدن PC ها برخودار باشد.

چنین سامانه ای را کنترل کننده اتوماسیون قابل برنامه ریزی یا PAC نامیدند.

برای مشخص شدن مفهوم به بررسی یک ربات صنعتی از این حیث می پردازیم رباتی را در نظر بگیرید که وظیفه جابه جایی شیشه های مسطح را برعهده دارد.

ورودی این ربات باید حسگری باشد که وجود شیشه در مکان اولیه را تشخیص دهد .

مکنده های قوی روی بازو و همچنین موتورهای روی مفصل های ربات خروجی ها هستند.

در قسمت پردازنده نیز می توان از PLC ها استفاده کرد .

صفحه نمایش و صفحه کلید به منظور کنترل ربات توسط کاربر  قرار داده می شود.

اولین PLC در سال 1969 توسط شركت Modicon با استفاده از طرح Robert Morley (موسس شركت)  جهت صنایع خودرو سازی General Motors ساخته شد

اگر شما بدانید که امروزه در تمامی صنایع و كارخانجات اتوماسیون و مكانیزاسیون سیستم های سنتی و تبدیل روشهای انجام كار از دستی به ماشینی یا از ماشینی به اتوماسیون (اتوماتیك) جزء برنامه های اصلی است ولی نیروهای متخصص در این زمینه بسیار كم هستند می توانید در این زمینه فعالیت نموده و یکی از متخصصین این زمینه باشید.

ولین PLC در سال 1969 توسط شركت Modicon با استفاده از طرح Robert Morley (موسس شركت)  جهت صنایع خودرو سازی General Motors ساخته شد.

توجه داشته باشید که علی رغم اینكه در مشاغل دیگر تعداد افراد ماهر یا متخصص بیشتر از نیاز صنایع است و باعث بیكار بودن این افراد می شود ولی در خصوص فارغ التحصیلان رباتیك و مكاترونیك این چنین نیست بطوری كه افراد دارای این تخصص براحتی و با شرایط مطلوب در شركتهای مختلف جذب و استخدام می‌شوند.

متخصصان این رشته عمدتا در سه بخش زیر مشغول بكار می‌شوند:

 واحد های فنی مهندسی

در این واحد ها ابتدا امكان سنجی و سپس طراحی و یا ساخت سیستم های جدید شامل ماشین آلات و خطوط تولید انجام می شود. این مكانیزم ها یا برای تولیدات جدید طراحی می شوند و یا برای مدرن سازی تولید از روشهای سنتی به روشهای پیشرفته استفاده می شوند و عموما كسانی قادر به انجام این كار هستند كه دروس عملی و تئوری رباتیك و مكاترونیك را گذرانده باشند.

کلیتی بر سخت افزار ربات ها

واحد های مهندسی ساخت

فارغ التحصیلان رباتیك علاوه بر توان طراحی ماشین آلات اتوماتیك و تبدیل روشهای قدیمی تولید به روشهای پیشرفته، مهارت و تخصص خوبی نیز در زمینه ساخت این مكانیزم ها و رباتها كسب خواهند نمود كه این تخصص نیز به شدت مورد نیاز صنایع است و یكی از مشاغل جدید بازار است.

 واحد نصب تجهیزات

هر شركتی كه دستگاههای جدید اتوماتیك و رباتیك بسازد و یا از شركتهای داخلی و خارجی خریداری نماید برای نصب این تجهیزات نیاز به مهندسین و تكنسین های كارآزموده و متخصص رباتیك دارد. پروژه های نصب عمدتاً توسط نیروهای نصاب كه از دانش آموختگان همین رشته ها انتخاب می‌شوند انجام می پذیرد، گاهی نیز چند نفر از كارشناسان رباتیك شركت های مهندسی نصب تشكیل داده و در همین زمینه فعالیت می‌نمایند.

واحدهای تعمیرات و نگهداری

ماشین آلات رباتیك همان حساسیتی را كه در زمان طراحی و ساخت دارند را در زمان نصب و پس از آن در زمان كار نیز دارا هستند بنابر این تعمیرات و نگهداری آنها هم باید با همان دقت و حساسیت انجام شود، نگهداری و تعمیرات شامل:

• برنامه های منظم تعمیرات پیش بینانه

 پیش گیرانه و تعمیرات اتفاقی و ضروری

می‌باشد. كه این كار نیز فقط بدست افرادی محقق می‌شود كه قبلاً تخصص و مهارت این كار را كسب كرده باشند.

فرآوری: فائزه سیدخاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع:

differencebetween.net

PLC Magazine