تبیان، دستیار زندگی
گروه كودك شبكه 2 سیما همگام با نوروز و به منظور فرهنگسازی برنامه «سفره ‌خانه ایرانی» یا همان قهوه ‌خانه میرزا نوروز را در دست تهیه دارد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یك لقمه خنده بر سرسفره ی ایرانی


گروه كودك شبكه 2 سیما همگام با نوروز و به منظور فرهنگسازی برنامه «سفره ‌خانه ایرانی» یا همان قهوه ‌خانه میرزا نوروز را در دست تهیه دارد.

یک لقمه خنده

این برنامه تولیدی از یكشنبه 28 اسفند تا 15 فروردین سال 91 هر روز به مدت 30 دقیقه پخش خواهد شد.

سنت‌گرایی

تهیه‌كنندگان این برنامه، سوسن كرامتی و ژاله موقر از تهیه‌كنندگان باسابقه برنامه‌سازی گروه كودك هستند و بیش از 20 سال است برای كودكان برنامه‌سازی می‌كنند.

در كارنامه كاری سوسن كرامتی مجموعه هوشیار و بیدار، چشم‌بلبلی و ده‌ها برنامه دیگر دیده می‌شود.

كرامتی درباره برنامه سفره‌خانه ایرانی می‌گوید: هدف از ساخت این برنامه، معرفی استان‌های كشور از نظر آداب و رسوم، زبان، لباس، غذا، سوغاتی، كاردستی و موقعیت جغرافیایی است.

برنامه چهار بخش اصلی دارد. بخش اول پرده‌خوانی است كه با صدای استاد مرتضی احمدی و عروسك‌گردانی مهتاب تبریزی ارائه می‌شود.

بخش دوم، قهوه‌خانه‌ای است با دكوری قدیمی و سنتی كه هر روز اتفاقی جدید آنجا رخ می‌دهد. بخش سوم به خیمه‌شب بازی اختصاص دارد.

این قسمت به كارگردانی بهناز مهدی‌خواه تهیه می‌شود و بخش آخر برنامه، موسیقی سنتی است.

كرامتی در پایان اضافه می‌كند: هدف ما از ساخت این برنامه، حفظ فرهنگ ایران و توجه به سنت‌های ایرانی است. غذا و موسیقی نیز بخشی از سنت‌های ما را تشكیل می‌دهد.

ژاله موقر، دیگر تهیه‌كننده این برنامه كه در شناسنامه كاری او برنامه‌هایی مانند گوگوجی و مسابقه آشپزی یك لقمه خنده را می‌توان دید، در مورد برنامه سفره‌خانه ایرانی می‌گوید: هدف ما از ارائه این برنامه، آشنایی بچه‌های گروه سنی 7 تا 12 سال با فرهنگ ایران زمین است. در این برنامه سعی كرده‌ایم از طریق نمایش طنز و موسیقی به هدف خود برسیم.

حسین رفیعی یا همان بابافرج پس از گذشت چند سال دوباره كنار امیرحسین مدرس، صاحب قهوه‌خانه نقش‌آفرینی می‌كند. تخصص بابافرج، پخت غذاهای ایرانی و سنتی است!

در بخش قهوه‌خانه هر روز غذاهای سنتی یك استان معرفی می‌شود. البته غذاها به وسیله نسیم نادری تهیه می‌شود.

او كارشناس آشپزی در بخش غذاهای ایرانی و سنتی است. در این برنامه سعی كردیم بچه‌ها با غذاهای سنتی به گونه‌ای جدید و نو آشنا شوند زیرا تاثیرپذیری بچه‌ها از طریق نمایش‌های طنز و موسیقی به صورت غیر مستقیم بیشتر از آموزش چهره به چهره است.

متاسفانه برخی بچه‌ها حتی نام غذاهای سنتی منطقه خود را نمی‌دانند و برعكس با انواع و اقسام غذاهای خارجی آشنا هستند.

بخش پایانی برنامه كه به موسیقی سنتی استان‌ها اختصاص دارد، با همكاری كارشناس موسیقی ركسانا خلوتی و همكاری 22 بچه تهیه می‌شود؛ البته در هر برنامه شش تا 9 بچه نقش‌آفرینی می‌كنند كه همزمان موسیقی محلی نیز نواخته می‌شود.

یک لقمه خنده

درك دنیای كودكان

نگار استخر؛ كارگردان بخش نمایش و پرده‌خوانی چهره نام‌آشنای بچه‌های دیروز، همان مجری و صداپیشه عروسك سنجد در سال 72 است.

قصه‌های عمو متل و تربچه نمونه‌ای از كارهای نگار استخر است. وی می‌گوید: لازمه كار كردن برای بچه‌ها، درك دنیای كودكان و در مورد هر گروه سنی، شناخت توانایی‌ها و مهارت‌های آن گروه است زیرا درك رده سنی خردسال و كودك از رنگ و نور متفاوت هست.

دایره واژه‌ها و كلمات آنها نیز فرق می‌كند. هر گروه سنی برای خودش ابزاری خاص و متفاوت با توجه به رده سنی و جنس مخاطب آن گروه دارد. وسایل مورد علاقه و نوع بازی‌های هر گروه، متفاوت است.

همچنین توجه به نیاز‌های زمانی و مكانی كودكان نیز بسیار اهمیت دارد. به همین منظور در بخش پرده‌خوانی به جای بازگو كردن كارهای حماسی به مفاهیم جدید و امروزی ماجراهایی كه بچه‌ها با آنها درگیر هستند، می‌پردازیم و تاكید داریم حرف‌های جذاب، دلنشین و تاثیرگذار را از طریق آموزش غیرمستقیم مطرح كنیم.

نگار استخر معتقد است: بچه‌های امروز با موسیقی ایرانی خیلی آشنا نیستند، به همین دلیل سعی داریم ضمن آشنایی بچه‌ها با مناطق مختلف ایران، آنها با آواها و نغمه‌های موسیقی ایرانی نیز بیشتر آشنا شوند.

آشنا كردن بچه‌ها با گویش‌ها

هدیه هاشمی، دستیار برنامه‌ریز این برنامه می‌گوید: به دلیل این كه می‌خواستیم بچه‌ها با گویش‌ها و لهجه‌های هر منطقه درست آشنا شوند، از افرادی در قسمت قهوه‌خانه دعوت شد كه اهل آن استان باشند و بتوانند با گویش زبان محلی آن منطقه صحبت كنند زیرا فرهنگ و زبان هر خطه، از دیرینه‌ای كهن برخوردار است.

هاشمی برای نمونه به هنرمند با ذوق عباس محبی اشاره می‌كند و می‌گوید: ایشان چون اهل لرستان هستند، لهجه لری را شیوا و صحیح بیان می‌كنند كه در برنامه سفره‌خانه ایرانی همكاری دارند. دیگر عزیزانی كه در این برنامه همكاری دارند عبارتند از سیاوش مفیدی، مهدی صباغی، كاظم سیاحی و فهیمه باروتچی.

هاشمی در پایان به این نكته اشاره می‌كند كه در هر برنامه از ابتدا تا انتها یك استان معرفی می‌شود.

یک لقمه خنده

بابافرج

ماجرا‌های صاحب قهوه‌خانه، پیرمردی به نام آمیرزا حسین فلانی و شاگردش بابافرج درچه پیازی دیدنی و جالب است.

حسین رفیعی یا همان بابافرج پس از گذشت چند سال دوباره كنار امیرحسین مدرس، صاحب قهوه‌خانه نقش‌آفرینی می‌كند. تخصص بابافرج، پخت غذاهای ایرانی و سنتی است!

البته حسین رفیعی می‌گوید: در زندگی شخصی نیز خودم آشپزی می‌كنم و تا به حال غذای من نسوخته است، زیرا همان گونه كه به نقاشی علاقه دارم و جزو كارهای اصلی زندگی‌ام است، آشپزی را هم با عشق و علاقه انجام می‌دهم. در چند برنامه تلویزیونی كه در مورد آشپزی بود نیز كار كردم. به همین دلیل ریزه‌كاری‌های این حرفه را تا حدی بلد هستم.

حسین رفیعی در پایان به یكی دیگر از برنامه‌های نوروزی خود به نام «می‌ریم مسافرت» كه در گروه كودك شبكه 2 سیما برای ایام نوروز تهیه می‌شود، اشاره می‌كند و می‌گوید: با كاراكتر معروف خودش در دهه 70 این بار مسافرت می‌رود.

مهمان گیلكی

بازیگر این نقش، ساقی زینتی است. او در سینما، تلویزیون و تئاتر فعالیت دارد. سال 72 ساقی زینتی جایزه نقش اول زن بازیگر تئاتر را در جشنواره تئاتر فجر به واسطه بازی در تئاتر چهارشنبه‌خاتون دریافت كرده است.

از كارهای سینمایی او می‌توان به فیلم رنگ خدا، حس پنهان و گلوگاه (هنوز اكران نشده) اشاره كرد. دنیای شیرین دریا، پس از باران، دارا و ندار و همچنین مزرعه كوچك از كارهای اوست.

در یكی از قسمت‌های نمایشی سفره‌خانه ایرانی، خانمی گیلكی كه راه را گم كرده است، وارد قهوه‌خانه می‌شود و ماجراهای شیرینی آنجا رخ می‌دهد.

او می‌گوید: متولد رشت هستم و از این‌كه می‌توانم با زبان مادری خود بازی كنم، احساس خوبی دارم. تا وقتی به زبان محلی و گویش‌های سنتی خود توجه داریم، فرهنگ و تمدن ایران محفوظ می‌ماند.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع:جام جم / سیما پویا