تبیان، دستیار زندگی
ماتیوس ملیت: انگلستان متولد: 1915 میلادی در استوک سیتی انگلستان پست: مدافع کناری (قدرت بازی در هر دو جناح چپ و راست را داشت) تعداد بازیهای ملی: 54 بازی استانلی ماتیوس فوتبال خود را از کشور مهد فوتبال آغاز کرده و در طی سه دهه ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

غولهای فوتبال در قرن بیستم (12)

سراستانلی ماتیوس


ملیت: انگلستان

متولد: 1915 میلادی در استوک سیتی انگلستان

پست: مدافع کناری (قدرت بازی در هر دو جناح چپ و راست را داشت)

تعداد بازیهای ملی: 54 بازی

استانلی ماتیوس فوتبال خود را از کشور مهد فوتبال آغاز کرده و در طی سه دهه سی، چهل و پنجاه میلادی مشهورترین فوتبالیست انگلستان محسوب می شد.

ماتیوس هنگامی که تنها 16 سال داشت موفق شد به تیم اصلی شهرش استوک سیتی بپیوندد و در سن 17 سالگی نخستین بازی خود را در لیگ انگلستان انجام دهد.

جالبترین نکته در مورد دوران زندگی ورزشی ماتیوس آغاز دوران بازیگریش در فوتبال بریتانیا نیست بلکه مدت زمان بازی او در لیگ شبه جزیره و حتی فوتبال ملی انگلستان است. استانلی ماتیوس تا 50 سالگی در میادین ورزشی همراه با باشگاه محبوبش حاضر می شد و همواره به گونه یی بازی می کرد که یکی از نفرات کلیدی تیم چه در سطح باشگاه خود و چه در تیم ملی انگلستان به حساب می آمد.

استانلی ماتیوس پس از دو سال بازی در تیم باشگاهی استوک سیتی در 19 سالگی موفق شد برای نخستین بار پیراهن تیم ملی را به تن کند و هنگامی که آخرین بازی ملیش را انجام داد 42 سال داشت. همچنین با توجه به تعداد کم بازیهای بین المللی در آن سالها رکورد پنجاه و چهار بازی برای او یک موفقیت محسوب می شود.

از نظر فنی نیز ماتیوس خصوصیات عجیبی داشت. او بازیکنی بود که فقط از پای چپش استفاده می کرد و فوتبال در سطح حرفه یی و ملی برای بازیکنانی که تنها از یک پا برای شوت زدن و دریبل کردن بهره ببرند ورزش بسیار مشکلی است؛ اما استعداد و نبوغ فوق العاده او در بازی بدون توپ و قدرتی که در فریب دادن مدافعان حریف داشت از او بازیکنی ساخت که نامش برای همیشه در تاریخ فوتبال دنیا در قرن بیستم ثبت خواهد شد.

کارشناسان ورزشی وی را یکی از ده مرد برتر فوتبال جهان می شناسند و نام وی را در کنار بزرگانی چون پله، کرایف، بکن باوئر، دی استفانو، بابی چارلتون، لویاشین، میشل پلاتینی، اوزه بیووفرانس پوشکاش قرار می دهند.

در فوتبال انگلستان که مبتنی بر بازی هوایی و سانتر از جناحین است، هیچگاه دیده نشد که استانلی بتواند ضربه های سرمؤثر بزند؛ اما قدرت پا به توپ شدنش فوق العاده و سرعتش ایده آل بود. مهمترین نقش او در فوتبال باشگاهی و ملی انگلستان گلسازی و بازیسازی به وسیله بهره گیری از سانترهای دقیق و به اصطلاح میلی متریش بود.

هنوز در فوتبال شبه جزیره همانندی برای استانلی ماتیوس در این زمینه پیدا نشده است. بازیکنی که فقط با پای چپش در زمین فوتبال بازی می کرد یک بار در حالی که تیم ملی انگلستان چند بازیکن ثابتش را به دلیل مصدومیت در اختیار نداشت کاری شگرف انجام داد.

مربی تیم برحسب ضرورت ماتیوس را در جناح راست دفاعی قرارداد تا مانع نفوذ مهاجمان تیم پرقدرت چک و اسلواکی از این جناح شود. بازیکن نابغه انگلیسی با پای چپ سه گل حساسی به چک و اسلواکی زد و دربازیهای دیگر تیم ملی انگلستان با تکنیک و قدرت گلسازیش عامل اصلی پیروزی تیمش مقابل پرتغال و ایتالیا با نتیجه یی جالب بود. در زمین فوتبال تحرک و جنب وجوش او و در خارج از میدان متانت و افتادگی او زبانزد خاص و عام بود.

محبوبیت او در بین هواداران تیم باشگاهیش استوک سیتی به حدی بود که وقتی می خواست در سال 1947 به بلکپول منتقل شود اعتراض عمومی همه ورزشگاه پوتریز را فرا گرفت. ولی وقتی بلکپول در سایه بازیهای زیبای ماتیوس به آرزوی دیرینش یعنی فتح جام حذفی انگلستان رسیده همه انگلیسیها از این پیروزی به خاطر بازیکن بزرگ ملی پوش خوشحال شدند.

در سال 1961 و در حالی که استانلی 46 ساله بود، بار دیگر به استوک سیتی بازگشت و شور و شوق را با خود به تیم باشگاهیش آورد و استوک سیتی را مجدداً با تلاش فراوان به دسته اول فوتبال انگلستان رساند.

رکورد دیگری که استانلی ماتیوس به آن دست یافته در رابطه با توپ طلایی فوتبال اروپاست در سال 1956 میلادی که مجله فرانس فوتبال فرانسه به عنوان معتبرترین نشریه ورزشی نخستین انتخاب فوتبالیست سال اروپا را انجام داد، استانلی ماتیوس برنده جایزه اول این گزینش شد و توپ طلایی گرفت. ماتیوس در سال 1965 در سن 50سالگی به سبب کثرت افتخارات ملی در ورزش به لقب «سر» مفتخر شد و پس از آن او را سراستانلی ماتیوس می نامیدند.

نکته جالب دیگر در مورد استانلی ماتیوس این است که طی دهه های هشتاد و نود میلادی در فوتبال جهان هر گاه نام ماتیوس برده می شد همه توجه ها معطوف به لوتارماتیوس هافبک نامدار آلمانی که صاحب رکورد بیشترین حضور در جام جهانی و بازی ملی در آلمان است می شد. اما درخشش خیره کننده ماتیوس در جامهای جهانی 86 و 90 در مکزیک و ایتالیا سبب نشد که نام لوتارماتیوس جایگزین سراستانلی ماتیوس در بین ده مرد برتر تاریخ فوتبال جهان شود. و از نظر دوران بازیگری هم لوتار ماتیوس در سن 37 سالگی آخرین روزهای دوران بازیگریش را در جام جهانی فرانسه سپری می کند.

 معرفی ستارگان قرن بیستم(زیکو) 

 معرفی ستارگان قرن بیستم(آلفردو دی استفانو)