تبیان، دستیار زندگی
شهید طالقانی از مبارزان برجسته و افراد تاثیرگذار در روند انقلاب اسلامی می باشند. درباره ایشان بسیاری از شخصیت ها سخن گفته اند که راه خوبی برای آشنایی بیشتر با ابعاد وجودی ایشان است اما اینبار می خواهیم ایشان را از طریق اسناد ساواک بشناسیم.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مرحوم طالقانی به روایت ساواک+سند


مرحوم طالقانی  از مبارزان برجسته و افراد تاثیرگذار  در روند انقلاب اسلامی می باشند. درباره ایشان بسیاری از شخصیت ها سخن گفته اند که راه خوبی برای آشنایی بیشتر با ابعاد وجودی ایشان است اما این بار می خواهیم ایشان را از طریق اسناد ساواک بشناسیم.


آیت الله طالقانی

برخی تلاش می‌کنند که آیت‌الله طالقانی را فردی یک‌بُعدی نشان دهند که باید گفت آنان او را خوب نشناخته‌اند. آیت‌الله طالقانی یک اسلام‌شناس بود که از سر درد اسلام وارد سیاست شد.

ایشان درطول عمر خود خدمات زیادی برای اسلام انجام داد و در راه ترویج ارزش های اسلامی رنج های بسیاری را متحمل شد. از جمله  اینکه چند بار به زندان های رزیم پهلوی رفت.

مرحوم آیت الله طالقانی در سال 1289 هجری شمسی دیده به جهان گشود، او در خانواده ای اهل علم و فضیلت و دارای روحیات انقلابی و ضد ظلم رشد نمود و برای نخستین بار در مكتب پدرش ابوالحسن آغاز به یادگیری مفاهیم اسلامی و درس تقوا كرد ـ همان كس كه امام (ره) از او به سرآمد پرهیزكاران یاد می كند ـ او تحصیلات دینی خود را در مدارس رضویه و فیضیه قم به پایان رساند.

آیت الله طالقانی در زمان طلبگی آشنایی فراوانی با امام (ره) داشت و روابط متقابل آن دو، بسیاری را در شگفتی افكنده بود.

مرحوم آیت الله طالقانی موفق به كسب اجازه نامه اجتهاد از مرجع بزرگ آن روز آیت الله حاج شیخ عبدالكریم حائری یزدی گردیده و بعد از اتمام تحصیلات به تهران آمده و در مدرسه شهید مطهری (سپهسالار سابق) به تدریس علوم دینی مشغول شد. در سال 1318 برای اولین بار خشم خویش را نسبت به رژیم و دستگاه حكومتی، با دادن یك اعلامیه در رابطه با كشف حجاب ابراز كرد و در پی آن دستگیر و زندانی شد.

پس از شهریور 1320 ، با تشكیل گروههای گوناگون سیاسی، مبارزه را به طور رسمی آغاز كرد، اما طولی نكشید كه این دوران را وقفه ای پیش آمد؛ چرا كه پس از كودتای 28 مرداد سال 1332، ساواك، مرحوم طالقانی را به جرم مخفی كردن نواب صفوی در خانه اش، دستگیر، و به زندان افكند، اما این دستگیری كوتاه و موقت بود و بزودی آزاد و فعالیت دوباره را آغاز كرد.

مجاهدت های مرحوم آیت الله طالقانی به روایت اسناد ساواک: http://www.irdc.ir/fa/content/11952/default.aspx

فرآوری:امیر رضوانی

بخش تاریخ تبیان


منابع:

مرکز اسناد انقلاب اسلامی

ایرنا