تبیان، دستیار زندگی
جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور برای خیلی از ما ایرانی ها غریب است و این غریبی از آن جهت است که یا نام آن را نشنیدیم و یا شنیدیم و از کنار آن به مانند هر موضوع دیگر بدون پرسشی گذشته ایم! ....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا حبیب؟

جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور

جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور:


دهمین جایزه شهید حبیب غنی‌پور به دبیری محمد ناصری نیمه اول اسفند ماه سال جاری و همزمان با ایام شهادت آن شهید برگزار می‌شود. جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور برای خیلی از ما ایرانی ها غریب است و این غریبی از آن جهت است که یا نام آن را نشنیدیم و یا شنیدیم و از کنار آن به مانند هر موضوع دیگر بدون پرسشی گذشته ایم! این جایزه ادبی توسط شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه در اوایل دهه پنجاه هجری شکل گرفت ....


جشنواره ی انتخاب کتاب سال شهید حبیب غنی پور، توسط شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه (ع) برگزار می شود؛ درباره شخصیت ادبی و اجتماعی شهید حبیب غنی‌پور، دوستانش بسیار نوشته‌اند و باز هم خواهند نوشت. شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه(ع) محصول دو آزمون بزرگ ملت ایران، یعنی انقلاب و جنگ است. ریشه‌های این شورا به آبشخور شور انقلابی مردم ایران برای پیروزی بر حاکمیت وابسته به بیگانه شاه و سپس مقاومت جانانه جوانان ایرانی در مقابل تجاوز مسلحانه بیگانگان بر می‌گردد. شورا در چنین فرایند شگفتی شکل گرفت و به اکنون رسید.

زمینه‌های شکل‌گیری شورای نویسندگان مجسد جوادالائمه(ع)، به اوایل دهه پنجاه بر می‌گردد. بیشتر اعضای شورای نویسندگان مسجد، از میان اعضای کتابخانه سر بر آوردند و استعداد خود را نشان دادند. سال‌ها بعد، نویسندگان مسجد جوادالائمه(ع) به مطبوعات و نشریات دیگر روی آوردند و فعالیت خود را گسترش دادند.

شورای نویسندگان مسجد جوادالائمه(ع) محصول دو آزمون بزرگ ملت ایران، یعنی انقلاب و جنگ است. ریشه‌های این شورا به آبشخور شور انقلابی مردم ایران برای پیروزی بر حاکمیت وابسته به بیگانه شاه و سپس مقاومت جانانه جوانان ایرانی در مقابل تجاوز مسلحانه بیگانگان بر می‌گردد.

نظرات عده ای از نویسندگان درباره جایزه ادبی شهید حبیب غنی پور:

تورج زاهدی:

با وجود جشنواره‌های خوبی نظیر جایزه ادبی شهید غنی‌پور، دیگر انکار نقش مثبت جوایز ادبی در کشور کار آسانی نیست و تقریبا همه بر ضرورت وجود آن‌ها متفق‌القول هستند.

هر جریان ادبی بالنده‌ای در مسیر خود، دچار برخی اشکالات و آسیب‌ها می‌شود که باید نهادهای ناظر به آن‌ها توجه داشته باشند و ذهن جامعه را نسبت به آن آفت‌ها روشن کنند.

از داوران این جایزه می‌خواهم که علاوه بر تکنیک‌های داستانی، به وجود مواردی چون نشانه‌شناسی و اسطوره‌شناسی در متن نیز توجه داشته باشند. امیدوارم که نتایج داوری‌های جایزه شهید غنی‌پور در سطح گسترده‌ای به اطلاع مخاطبان برسد و آثار برگزیده نیز به جامعه فرهنگی و کتا‌بخوان کشور معرفی شوند.

محمدکاظم مزینانی:

شادابی و اعتلای فرهنگی، دستاورد عمده هر جشنواره ادبی اثرگذار است و خوشبختانه جایزه شهید غنی‌پور نیز در این راستا حرکت می‌کند.

برگزاری 9 دوره جایزه شهید غنی‌پور بیانگر این است که این جشنواره برخلاف اغلب جشنواره‌های ادبی در ایران توانسته است تا حد زیادی از مسایل و مشکلات حاشیه‌ای فاصله بگیرد و به هدف غایی و مطلوب جشنواره‌های ادبی نزدیک شود.

یک فرهنگ اگر از پویایی لازم برخوردار باشد می‌تواند به نویسندگان و به خصوص نسل جدید انگیزه و امید خلق اثر بدهد و خوشبختانه جایزه غنی‌پور در این راستا گام بر می‌دارد.

من با شیوه برگزاری و اهداف جایزه شهید غنی‌پور بیگانه نیستم و می‌توانم شهادت بدهم که داوری‌های این جایزه تاکنون بسیار خوب و دقیق بوده است.

در وضعیت فعلی بسیاری از جشنواره‌ها و کنگره‌های ما به جای توجه داشتن به نقش حساس و تاریخی خود، به سوی ایجاد تشکیلات یک نهاد اداری پیش می‌روند و طبعا چنین جشنواره‌ای نمی‌تواند اثرگذاری مطلوبی داشته باشد.

ابراهیم زاهدی مطلق:

در وضعیت فعلی که تنها خاصیت برخی جوایز ایجاد اشتغال برای مسئولان آن است، جایزه شهید غنی‌پور چراغ ادبیات متعهد را در جامعه روشن نگاه می‌دارد.

متاسفانه غالب جشنواره‌ها و جوایز ما به لحاظ تشکیلات اداری و نیز برخی مسائل جانبی دیگر فاقد اثرگذاری لازم هستند و در این وضعیت برپایی جشنواره خوبی نظیر جایزه شهید غنی‌پور ثمرات خوبی بر جا می‌گذارد.

در وضعیتی که آثار ادبی مطلوب و با کیفیت بالا کمتر تولید می‌شوند، جایزه شهید غنی‌پور با شناسایی و معرفی این آثار به جامعه، کارکرد مثبت و قابل دفاعی داشته است.

سمیرا اصلان پور:

مهم‌ترین انتظار نویسندگان از یک جایزه کسب غرور و افتخار ادبی است تا زمینه‌ای برای معرفی بیشتر آثارشان به جامعه فرهنگی کشور باشد و خوشبختانه جایزه شهید غنی‌پور به خوبی از ایفای این نقش برآمده است.

جایزه ادبی شهید غنی‌پور عاملی برای پرکردن خلاهای موجود در جامعه ادبی و رسانه‌ای کشور است و بنده امیدوارم که این جایزه بتواند فضای فرهنگی جامعه را متحول کند.

امروزه کمتر نویسنده‌ای است که صرفا به دنبال کسب اعتبار معنوی از جوایز باشد، اما در این میان جایزه شهید غنی‌پور تقریبا یک استثنا به شمار می‌آید. اگرچه معتقدم که بالا بردن وجه مالی همین جایزه نیز امری ضروری است.

خوشبختانه این جایزه آثار گوناگونی را در حوزه‌های متنوع ادبی بررسی می‌کند و انتخاب‌هایی که تاکنون داشته، بیانگر عمق و دقت داوران آن بوده است؛ اما چنانچه بتواند موضوع یا موضوعاتی را هم در عرصه‌های مختلف به نویسندگان و شاعران پیشنهاد کند، می‌تواند بیش از این اثرگذار باشد.

دهمین جایزه شهید حبیب غنی‌پور به دبیری محمد ناصری نیمه اول اسفند ماه سال جاری و همزمان با ایام شهادت آن شهید برگزار می‌شود.

فرآوری: زهره سمیعی

بخش ادبیات تبیان


منابع: سایت حبیب غنی پور و سایر خبرگزاری های معتبر