تبیان، دستیار زندگی
امام حسن عسكرى علیه السلام حكایت نمود: چون موضوع ولایتعهدى حضرت علىّ بن موسى الرّضا علیهما السلام پایان و تثبیت یافت . روزى دربان امام رضا علیه السلام وارد منزل آن حضرت شد و گفت : عدّه اى آمده اند، اجازه ورود مى خواهند و مى گویند: ما از شیعیان علىّ ع
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شیعه و نشانه هاى او؟!

شیعه

امام حسن عسكرى علیه السلام حكایت نمود:

چون موضوع ولایتعهدى حضرت علىّ بن موسى الرّضا علیهما السلام پایان و تثبیت یافت .

روزى دربان امام رضا علیه السلام وارد منزل آن حضرت شد و گفت : عدّه اى آمده اند، اجازه ورود مى خواهند و مى گویند: ما از شیعیان علىّ علیه السلام هستیم .

امام رضا علیه السلام اظهار داشت : در حال حاضر فرصت ندارم ، به آن ها بگو كه در وقتى دیگر بیایند.

چون آن جماعت رفتند و در فرصتى دیگر آمدند، نیز امام علیه السلام اجازه ورود نداد، تا آن كه حدود دو ماه بدین منوال گذشت ؛ و آنان توفیق زیارت و ملاقات با مولایشان را نیافتند و ناامید شدند؛ ولى با این حال براى آخرین مرحله نیز جلوى منزل حضرت آمدند و با حالت خاصّى اظهار داشتند:

ما از شیعیان پدرت ، امام علىّ بن ابى طالب علیه السلام هستیم و با این برخورد شما، دشمنان ما را شماتت و سرزنش مى كنند.

و حتّى در بین دوستان ، دیگر آبروئى برایمان نمانده است ؛ و نیز از رفتن به شهر و دیار خود خجل و شرمنده ایم .

در این هنگام ، امام رضا علیه السلام به غلام خود فرمود: اجازه دهید آن ها وارد شوند.

همین كه آنان وارد مجلس شدند، حضرت به ایشان اجازه نشستن نداد، لذا سرگردان و متحیّر، سرپا ایستادند و گفتند:

یابن رسول اللّه ! این چه ظلم بزرگى است كه بر ما روا داشته اى كه پس از آن همه سرگردانى ، نیز این چنین مورد بى اعتنائى و بى توجّهى قرار گرفته ایم ، مگر گناه ما چیست ؟

با این حالت ، مرگ براى ما بهتر خواهد بود.

در این لحظه ، امام رضا علیه السلام فرمود: آنچه كه بر شما وارد شده و مى شود، همه آن ها نتیجه اعمال و كردار خود شما مى باشد؛ و نسبت به آن بى اهمیّت هستید!

آن جماعت ، همگى گفتند: یاابن رسول اللّه ! توضیحى بفرما تا براى ما روشن شود كه خلاف ما چیست ؟

و ما چه كرده ایم ، و چه گناهى از ما سر زده است ؟

حضرت فرمود: چون شما ادّعاى بسیار بزرگى كردید؛ و اظهار داشتید كه شیعه حضرت امیرالمؤمنین ، امام علىّ بن ابى طالب علیه السلام هستید.

واى بر حال شما، آیا معناى ادّعاى خود را فهمیده اید؟

و سپس افزود: شیعه حضرت علىّ علیه السلام همانند امام حسن و امام حسین علیهما السلام ، سلمان فارسى ، ابوذر غفّارى ، مقداد، عمّار یاسر و محمّد بن ابى بكر هستند، كه در انجام اوامر و دستورات امام علىّ علیه السلام از هیچ نوع تلاش و فداكارى دریغ نورزند.

ولى شما بسیارى از اعمال و كردارتان مخالف آن حضرت مى باشد و در انجام بسیارى از واجبات الهى كوتاهى مى كنید و نسبت به حقوق دوستان خود بى اعتنا و بى توجّه هستید و در مواردى كه نباید تقیّه كنید، انجام مى دهید.

و با این عملكرد نیز مدّعى هستید كه شیعه امیرالمؤ منین ، امام علىّ علیه السلام مى باشید!!

واى بر حال شما، آیا معناى ادّعاى خود را فهمیده اید؟ و سپس افزود: شیعه حضرت علىّ علیه السلام همانند امام حسن و امام حسین علیهما السلام ، سلمان فارسى ، ابوذر غفّارى ، مقداد، عمّار یاسر و محمّد بن ابى بكر هستند، كه در انجام اوامر و دستورات امام علىّ علیه السلام از هیچ نوع تلاش و فداكارى دریغ نورزند.

شما اگر مى گفتید كه از دوستان و علاقه مندان آن حضرت و از مخالفین دشمنانش هستیم ، شما را مى پذیرفتم و این همه دردسر و مشكلات را متحمّل نمى شدید.

شما منزلت و مرتبه اى بسیار عظیم و شریف را مدّعى شدید، كه چنانچه در گفتار و كردارتان صادق نباشید، به هلاكت خواهید افتاد، مگر آن كه مورد عنایت و رحمت پروردگار متعال قرار گیرید و لطف خداوند شامل حالتان بشود.اظهار داشتند: یاابن رسول اللّه ! ما از آنچه ادّعا كرده و گفته ایم ، پوزش مى خواهیم و مغفرت مى طلبیم .

و آنچه را كه شما فرمودید، ما نیز بر آن عقیده هستیم ؛ و هم اكنون اعلام مى داریم كه ما از دوستان و علاقه مندان شما اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام مى باشیم و مخالف دشمنان شما بوده و خواهیم بود.

در این هنگام ، امام رضا علیه السلام فرمود: اكنون خوش آمدید، شما برادران من هستید.

و سپس آن جماعت را بسیار مورد لطف و عنایت خویش قرار داد و از دربان پرسید: این جماعت چند مرتبه آمدند و خواستند كه وارد منزل شوند؛ و مانع ورود ایشان شدى ؟

دربان گفت : شصت مرتبه .

امام علیه السلام فرمود: باید جبران گردد، شصت مرتبه بر آن ها وارد مى شوى و سلام مرا به آن ها مى رسانى ؛ چون كه توبه آن ها قبول شد و مستحقّ تعظیم و احترام گشتند و اكنون وظیفه ما است كه در رفع مشكلات آن ها و خانواده ایشان همّت گماریم .و بعد از آن ، حضرت دستور فرمود تا مقدار قابل توجّهى مبرّات و خیرات به آن ها كمك شود.(1)


پی نوشت ها :

1. احتجاج مرحوم طبرسى : ج 2، ص 459، ح 318.

منبع:چهل داستان و چهل حدیث،از امام رضا علیه السلام عبداللّه صالحى

تهیه و تنظیم : بخش عترت و سیره تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.